Miroslav Aleksić Foto: Printscreen/RTS

Narodni poslanik Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije smatra da Srbija treba da gradi dobre odnose sa velikim silama, između ostalih i sa Kinom, ali nikako na način da građani Srbije budu stranci u sopstvenoj zemlji ili da se država besomučno zadužuje.

Govoreći o poseti kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji i glasanju u Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope, Aleksić ističe da je svaki potpisani sporazum u suprotnosti sa pravilima Evropske unije kojoj vlast deklarativno teži, prenosi N1.

,,Postavlja se pitanje prema kome smo iskreni i da li će vlast želeti da prevari i jedne i druge. Evropljanima kažu da idemo u Evropu, a Kinezima da rade sa njima. Srbija je širom otvorila vrata kineskom poslovanju i to može da predstavlja problem, jer mi nemamo šta da prodamo Kini”, rekao je Aleksić za RTS.

Kada je u pitanju Sporazum o zajedničkoj budućnosti sa Kinom, on podseća da je ukupno u prošloj godini šest milijardi dolara iznosila robna razmena između dve države, od čega je Srbija uvezla 4,86 milijardi, a izvezla 1,3 milijarde.

,,Uvoz je 80, a izvoz 20 posto. Na teritorijama gde su Kinezi dobili pravo da nešto rade, kao što je Bor, građani Srbije su građani drugog reda. Ljudi koji tamo žive nemaju pravo da se bune. Tamo važe zakoni koji nisu u skladu sa zakonima Republike Srbije, odnosno važe kineska pravila”, kazao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji danas kupuje međunarodnu podršku, a građani i država Srbija plaćaju cenu gaženja demokratije, vladavine prava, krađa na izborima i svega ostalog.

,,Suverenitet jedne zemlje nisu granice, već i voda, vazduh, prirodna bogatstva, zdrava hrana i zdravlje građana Srbije. Sada slušamo zamenu teza o nekakvom izvozu u Kinu. Kinezi su sami investirali u Srbiju u svoje fabrike, u svoje rudnike, vade naše zlato, bakar i plaćaju najmanju rudnu rentu u svetu, tri posto”, rekao je Aleksić, navodi se u saopštenju stranke.

Aleksić naglašava da postoje razne investicije koje nemaju za cilj razvoj Srbije, već burazerske kombinacije onih koji su na vlasti sa belosvetskim moćnicima koji treba da progledaju kroz prste za ono što vlast u Srbiji radi, u smislu kriminala i korupcije i dodaje da je još 2018. godine najavljen “Beogradski metro” koji danas ima 43 zaposlena i kineske i francuske investicije od četiri do šest milijardi.

,,U kampanji 2018. godine prodavali su karte za ulazak u metro. I u ovoj kampanji uvaljuju metro građanima Beograda. Sada je aktuelna i priča o Generalštabu koji treba da se da Trampovom zetu Kušneru, 11 poslovnih zgrada od 122 hiljade kvadrata koje je kupio Orbanov zet u Beogradu, priča o Rio Tintu, Bor, putevi i pruge koji se predstavljaju kao veliki projekti. Građani nemaju nikakve informacije o tim sporazumima, nemaju garanciju sopstvene bezbednosti. Veća prava u Srbiji ima Kinez”, rekao je on.

On ističe da Srbija treba da se izbori da se rezolucija o Srebrenici, koja je štetna, ne usvoji, jer bi to imalo duboke posledice i dodaje da je stav njegove stranke da se u Srebrenici dogodio težak zločin, kao i da je sve što se dešava posledica pogubne kosovske politike od 2012. godine do danas.

,,Nemamo ni svoj dinar, a patrijarh ne može da ode na KiM. Prihvatanjem Ohridskog sporazuma, Francusko-nemačkog sporazuma, Aleksandar Vučić je de fakto priznao Kosovo. U tom sporazumu koji je on lično prihvatio jasno piše da neće biti blokiranja u međunarodnim organizacijama Kosova i Srbije, osim u UN. Posledice takve politike, pre svega, trpe građani KiM, Srbija i to je dokaz potpuno promašene politike”, zaključio je Aleksić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare