Aleksandar Vučić, grafikon, prodavnica, nestašica, gorivo, pumpa
Foto: TANJUG/RADE PRELIC/Filip Krainčanić, Slavica Panić/Nova.rs

Kad dođe korona “groblja će nam biti mala”. Kad zarate Rusija i Ukrajina “pšenice i kukuruza imamo da šest meseci, goriva za dva, do mleka u prahu teško je doći kao do respiratora”. Zatim se “spremaju razne zamke za Srbiju” pa možemo očekivati da jedan od epiloga rusko-ukrajinske krize bude sledeći - Rusiju izbacuju iz UN, sprovodi se pritisak na Kinu da se izmeni Rezolucija 1244 i Kosovo je izgubljeno. Sve su to reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojim u direktnim obraćanjima zastrašuje građane. Slede sumanute gužve u prehrambenim prodavnicama i na benzinskim pumpama koje imamo prethodnih dana, nakon čega Vlada Srbije i sam Vučić saopštavaju da “neko namerno diže paniku”. Glavno pitanje je jeste li to vi predsedniče?

Da je panika ušla među građane Srbije više je nego evidentno.

A kako je sve krenulo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju građanima Srbije 25. februara govorio je ovako:

“Imamo svega, pšenice i kukuruza za narednih šest meseci. Sve što je bilo kuhinjske soli kupili smo. Mleko u prahu vam je danas kao nekad respirator. Velike rezerve smo naručili, a sve ovo ostalo smo uspeli da nabavimo. Kupili smo i pirinča mnogo. Obezbedili smo ulja, graška, svega. Na tri mesta imamo rezerve. Imamo ratne i mirnodopske rezerve. Pri vojsci, pri ministarstvu, pri robnim rezervama”, rekao je Vučić.

Šta rade građani?

Kad država pravi rezerve prave i oni. Tako su krenule gužve po prehrambenim prodavnicama.

Punimo do čepa

Pet dana kasnije, 2. marta predsednik Srbije je u još jednom obraćanju građanima rekao da se na svetskom tržištu dešavaju „čuda“ i da su cene enormno porasle zbog rata u Ukrajini. On je istakao da je cena gasa „otišla u nebesa“, a da je posebno zabrinjavajuća enormna cena uglja i da je  zbog svega toga Srbija formirala nekoliko posebnih timova koji će pratiti situaciju sa energentima i namirnicama.

Groblja će nam biti mala

Jedna od Vučićevih rečenica koja je najočigledniji primer širenja panike, jeste on asa početka epidemije korona virusa. On se tada odlučno protivio ideji pojedinih lidera opozicije da se penzionerima dozvoli da izađu iz kuća i prošetaju se između 17 i 18 časova.

„Ako to dozvolimo, sva groblja u Beogradu nam neće biti dovoljna. Dragi penzioneri, ne izlazite napolje! Ako poslušate takve predloge neće nam biti dovoljno ni Bežanijsko, ni Novo groblje, ni Centralno groblje, ni Lešće… Biće mala da prime sve nas“, rekao je tada Vučić.

“Sada imamo nafte za više od dva meseca, da nigde ništa ne nabavljamo, pa nema potrebe za strahom, a u narednih 15 dana hoćemo do čepa da napunimo sva naša skladišta i to će koštati oko 115 miliona evra“, rekao je Vučić.

Šta rade građani?

Pune do čepa rezervoare automobila i poneki kanister pride. Prave se gužve na pumpama, nakon čega iz Vlade Srbije kažu da nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima i da neko namerno širi paniku.

Dan kasnije ovim povodom oglašava se i predsednik.

“Poštovani građani Srbije, Srbija nije ni u kakvom ratu niti će biti. Srbija će sačuvati mir i stabilnost i molim vas poštovani građani Srbije nemojte da nasedate na trikove, provokacije i besmislice koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravate skloništa, da neće biti dovoljno hrane. Biće dovoljno hrane, benzina svega što nam je potrebno u budućnosti jer odgovorna i ozbiljna srspka država za to se postarala. Dakle nema potrebe da bilo gde žurite, da bilo šta tražite, ponašajte se normalno kao i svakog drugog dana jer čuvaćemo mir i gledaćemo kako da srspka ekonomija ubrzano napreduje. Hvala vam na poštovanju i veri u srpsku državu. Živela Srbije“, rekao je Vučić u video poruci na Instagramu.

Rat u Ukrajini i gubitak Kosova

Predsednik Srbije je krizu zbog rata u Ukrajini uspeo da poveže i sa Kosovom i  objasnio kako može biti definitivno izgubljeno.

“Očekujem da u narednom periodu bude nekoliko zamki za Srbiju. Videli ste da su Albanci podneli zahtev da postanu punopravna članica NATO-a. Videli ste da će sledeći korak biti isključenje Rusije iz Ujedinjenih nacija. To govorim zbog onoga što nama sledi. Albanci sa Kosova planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN predlože izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija. Nakon toga je u planu pritisak na Kinu da se izmeni Rezolucija 1244 i ako se to dogodi mi više nećemo moći da se pozivamo na međunarodno pravo, pa će onda svi koji to nisu uradili priznati Kosovo“, rekao je Vučić.

Kad kažeš ne paniči, kreće panika

Politikolog Boban Stojanović ovim povodom kaže da građani nasedaju upravo na predsednikove provokacije.

“Neću da kažem da je Vučić gospodar panike i da je želeo da je izazove, ali neću da kažem ni da nije. Moguće je da je i svesno učinjeno da bi se postojanje proizvoda i popunjenost prodavnica doživelo kao nekakav uspeh”, kaže Stojanović i dodaje:

“Sa druge strane, moguće i da je pokazivanje fotografija trebalo samo da bude reklama i pokazivanje kako je država spremna, ali se pretvorilo u paniku. Što neko reče ovih dana “kada kažete da se ne paniči, prvo što ljudi rade – paniče”. A svakako jeste licemerno sada reći da građani nasedaju na provokacije. Jer ako nasedaju, nasedaju dobrim delom upravo na predsednikove provokacije”, ocenjuje Stanojević.

BONUS VIDEO: Nastup kojim je Vučić digao paniku u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar