Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock

Dugo najavljivana sednica Skupštine o Kosovu počeće u četvrtak, a prema navodima u medijima trajaće nekoliko dana. Tema će biti evropski predlog koji je evropska petorka “sročila” Beogradu i koji se nalazi pred Srbijom. Pred Srbijom da, ali očigledno još uvek ne pred narodnim poslanicima koji nemaju precizne informacije šta tačno sadrži sporazum. Samo će Aleksandar Vučić odlučiti hoće li „ponuditi“ na uvid poslanicima predlog sporazuma Beograda i Prištine. Sa druge strane, ukoliko Vučić ne predstavi „papir“, postavlja se logično pitanje – pa, što dolazi onda uopšte?

Nakon u startu propalih konsultacija poslaničkih grupa sa predsednikom Vučićem oko francusko-nemačkog predloga, rasprava i diskusija biće rezervisane samo za dom Narodne skupštine. Vučić je potvrdio da će doći na sednicu 2. februara, a prema njegovim rečima ostaće koliko god treba da bi se raspravljalo.

Još uvek nije poznato da li će Vučić sa sobom poneti i trenutno najvredniji papir o kojem se priča, a navodno ga niko nije video.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Francusko-nemački predlog je za sada samo videlo oko predsednika Vučića i verovatno još nekoliko njegovih najbližih saradnika, što očigledno nije rezervisano za poslanike. Tu se i postavlja logično pitanje – zašto Vučić uopšte dolazi ako neće predstaviti sadržaj papira?

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku kaže za Novu da ne očekuje da će Vučić pokazati narodnim poslanicima francusko-nemački predlog, te napominje da će čitava sednica imati “dramatičan” ton koji će tako otići u javnost.

Pročitajte još...

“Svašta može da se desi, ali sumnjam da će Vučić pokazati predlog. Budući da smo mi narodnim poslanicima preneli suverenitet kada su postali poslanici, bilo je logično da su oni taj predlog već ranije dobili i upoznali se sa njim. Ne sme da postoji nekakav predlog koji je tako bitan za državu, a da poslanici nisu upoznati sa njim. Sumanuto je to sve, ali s obzirom na to da poslanici nisu dobili predlog, ne očekujem da će se tu nešto promeniti u četvrtak”, ističe naš sagovornik.

Naš sagovornik napominje da je to sve deo manipulacije predsednika koji plaši ljude sankcijama, dok sa druge strane neće da kaže šta sve sadrži taj predlog.

“Ponaša se kao klasičan autokratski političar koji manipuliše javnim mnjenjem. Poslanici bi u normalnim okolnostima raspravljali, bili na javnom servisu, dok je ovde sve drugačije. Sa druge strane, Vučić dolazi jer mora da dođe. Previše bi bilo da on ne dođe na sednicu, ali isto tako očekujem da će on sednicu iskoristiti da ponovo manipuliše, da stvori atmosferu straha. Očekujem da će biti dramatičan, a u javnost će otići poruka da se nešto vanredno dešava. Sve zajedno, mislim da njemu ta sednica ide u korist”, zaključuje Popović.

Narodni poslanik Srđan Milivojević naglašava da Vučiću ne veruje ništa, te da će njegova uloga na sednici biti “kurirska”.

Srđan Milivojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Aleksandru Vučić ne verujem ni kada kaže dobar dan – niti je dobar, niti je dan najverovatnije. Što se samog papira tiče, prvo ne znam zašto Vučić uopšte dolazi u Skupštinu jer on donosi neki tuđ’ plan. On tu ne može ni zarez da stavi, njemu je samo dato da ga donese ovde. Vučić ima ulogu samo poniznog potrčka, kurira, koji pokušava da donese u Skupštinu. Nije mi jasno zašto je pored svih funkcija koje obavlja odlučio da bude i kurir”, objašnjava Milivojević.

Naš sagovornik nema dilemu da Vučić dolazi na sednicu kako bi odbranio svoju poziciju uoči predstojećih meseci.

“Niti će pričati šta su mu rekli, niti kakav je predlog. On dolazi samo zato što mu je ugroženo samovlašće. Njega ne zanima Kosovo, već samo da nastavi da kontroliše vlast”, zaključuje Milivojević.

Pored Milivojevića, ni narodni poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović nema dilemu da li će Vučić „doneti“ predlog u Skupštinu.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Verujem da se taj predlog neće naći pred poslanicima ni na sednici Skupštine o Kosovu, već da nas očekuje ponovo glumatanje i prenemaganje, njegova interpretacija stvarnosti i novi napadi na opoziciju“, efektno objašnjava Lazović.

Bonus video: Da li smo čuli nešto novo o planovima za Kosovo i Metohiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare