Foto: AP Photo/Markus Schreiber, EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL, Shutterstock

Srbija se Briselskim sporazum obavezala da neće blokirati evrointegracije Kosova, a sada se od srpskih vlasti traži da potpišu da neće sprečavati prijem KiM u Ujedinjene nacije. Naime, prema poslednjoj objavljenoj verziji francusko-nemačkog predloga, koji je postao i predlog Evropske unije, od Beograda se zahteva da se ne protivi članstvu Kosova u bilo koju međunarodnu organizaciju.

Vlasti u Srbiji imaju rok do juna da ublaže tekst francusko-nemačkog predloga o Kosovu, kojim se ne traži formalno potpisivanje nezavisnosti. Ipak, jasno je da će srpskoj javnosti možda i podjednako teško biti da se saglasi sa prijemom Kosova u UN.

To piše u dokumentu koji je “velika petorka”, predvođena evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, stavila pred Aleksandra Vučića. Kako je preneo “Danas”, u poslednjoj verziji sporazuma u tački 4 piše da se “Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”. To, naravno, podrazumeva i Ujedinjene nacije.

Da se to od Srbije traži u nekoliko navrata rekao je i Aleksandar Vučić. On je nedavno saopštio da prihvatamo koncept francusko-nemačkog predloga, ali je u svom obraćanju naveo da taj dokument neće biti potpisan ni danas, ni sutra, ni za tri meseca, a kada budemo konačno suočeni sa tim odlučivaće i drugi državni organi, kao i narod.

Članstvo u UN bi za Kosovo bio korak bliže ka punoj nezavisnosti, a međunarodni predstavnici očekuju i da će Srbija u nekom trenutku potpisati sporazum o normalizaciji, koji bi predviđao i međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

Pre tačno jedne decenije je tadašnji premijer Ivica Dačić potpisao Briselski sporazum, kojim su ukinuti mnogi elementi državnosti na severu KiM. Dobar deo srpskih institucija prestao je da postoji – policija i pravosuđe su se u potpunosti integrisale u kosovski sistem, a izbori se od tada održavaju po zakonima Kosova.

Tada se Priština obavezala i da će formirati Zajednicu srpskih opština što do danas nije uradila, a Beograd da neće blokirati evrointegracije Kosova, niti će podsticati druge da to urade. Ova odredba ostala je u senci drugih odredbi sporazuma, iako je i to očigledno bilo veliko popuštanje srpske strane.

Ivica Dačić, Ketrin Ešton, Hašim Tači Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Dve godine od potpisivanja Briselskog, Priština je sa EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i to je bio prvi ugovorni dokument između EU i Kosova. Krajem decembra prošle godine, kosovske vlasti aplicirale su za članstvo u EU.

Za sada je izvesno da će ovaj zahtev odbiti Španija, a unutar Evropske unije još četiri države ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

BONUS VIDEO Martens za N1: U slučaju da Srbija pristane na novi evropski predlog za Kosovo i potpiše sporazum ne bi imala neki progres u članstvu u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar