Clanovi ubijene porodice Salma u Horgosu
Foto:Arhiva

Šestočlana porodica Salma iz Horgoša likvidirana je pre 19 godina, a ubice, koje nisu poštedele ni najmlađe članove ove familije, do danas nisu identifikovane niti pronađene. Stravičan zločin koji je potresao javnosti dogodio se davne 24. januara 2005. godine, a spekulisalo se da su članovi porodice Salma ubijeni zbog dijamanata.

Tog 24. januara ubijeni su članovi tri generacije porodice Salma, Jožef (69), njegova supruga Jolan (64), njihov sin Nandor (40), njegova supruga Neli (34), kao i njihovo dvoje dece David (13) i Beti (9).

Ubice su im presudile za samo 10 minuta, a njihova tela pronađena su tek nedelju dana kasnije.

Zločin je otkriven nakon što je učiteljica devetogodišnje devojčice primetila da se učenica danima ne pojavljuje u školi. Najpre je pokušala da stupi u kontakt sa porodicom i tada je pozvala Arpada Sabou, dedu devojčice, kako bi proverila šta se tačno dešavala.

Ubistvo porodice Salma
Ubistvo porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY VARGA

Kako se ni on danima nije čuo sa porodicom, Arpad Sabo se tada uputio ka kući familije Salma.

Kada je došao do njihove kuće, zatekao je zaključana vrata. To mu je bilo čudno, pa je pozvao policiju.

Tada je otkriven pravi horor.

Telo devetogodišnje Beti pronađeno je u sobi i prema položaju tela pretpostavlja se da je devojčica pokušala da pobegne od napadača. Kako su mediji tada pisali, telo njenog brata Davida nađeno je u kupatilu, a dečak se kobne večeri spremao za tuširanje.

Ubistvo porodice Salma
Sahrana ubijenih članova porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY NEMETH

Tela njihovih roditelja Nandora i Neli pronađeni su u trpezariji i sobi, a na svima su uočeni tragovi vatrenog oružja. U drugoj kući u njihovom dvorištu, gde su živeli Nandorovi roditelji, pronađeni su Jožef i Jolan koji su bili zaklani. Jolan je, prema tragovima sa lica mesta, prethodno prala sudove, a Jožef je sedeo u fotelji.

Pročitajte još:

Započeta je istraga koja do danas nije dala odgovore na sva pitanja povodom ovog slučaja. Nikada nije utvrđeno ko je ubio porodicu Salma, niti zašto.

Specijalno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog kriminala iz Beograda i tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Subotici oglašavali su se svojevremeno tvrdnjama da je šestočlanu porodicu Salma ubila organizovana kriminalna grupa iz koristoljublja.

Slovili za imućnu porodicu

Ove sumnje pojačane su i činjenicom da je porodica Salma slovila za jednu od bogatijih-

Od samog početka spekulisano je da je bogatstvo u pitanju, s obzirom da je ubijena porodica bila imućna. Nekoliko godina od zločina pojavila se informacija da je porodica u kući krila dijamante, koji su bili ugravirani u nakit. Komentarisalo se i da su upravo zbog toga bili zatvoreni, odnosno gotovo da nisu previše se družili sa ostalim meštanima.

Ubistvo porodice Salma
Ubistvo porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY VARGA

Porodica Salma se u Srbiji i Mađarskoj bavila proizvodnjom i prodajom voća, a koliko je bila imućna nesumnjivo govori imovina koja je ostala iza njih – četiri kuće u Horgošu, jedna u mestu Domasek (Mađarska), voćnjaci u horgoškom ataru pod jabukama i breskvama, četiri putnička automobila, kombi, kamion TAM i čak pet traktora s priključnim mašinama i drugo.

Od porodice retko ko je ikad komentarisao zločin, jedino pre nekoliko godina Jožefova bratanica Ilonka.

„Svašta se pisalo posle ubistva o mojim rođacima, da su bili u nekim mutnim poslovima, a ja pitam, da li bi neko u tom slučaju držao sve otključano, bez kamera, bez straha da im neko može nauditi. Moji rođaci jesu bili dobrostojeći ali zato što su radili, imali voćnjake i vinograde, pune hladnjače jabuka. Pa zar je to zločin raditi na zemlji i biti dobrostojeći, pita Ilonka, i pokazuje kako su, posle krvavog pira u staroj kući, prešavši pedesetak metara preko dvorišta, ubice ušle i u ovaj dom“, rekla je Ilonka svojevremeno za Kurir.

Ubice punih 19 godina nisu pronađene.

VIDEO: Zbog čega je sve više nesreća sa plinskim bocama u Srbiji i kako da ih sprečite?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar