Ubistvo porodice Salma
Sahrana ubijenih članova porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY NEMETH

Učiteljica devetogodišnje Beti Salma iz Horgoša, videvši da se devojčica ne pojavljuje u školi i da ne može da stupi u kontakt sa njenim roditeljima, pozvala je njenog dedu Arpada Sabou kako bi proverila o čemu se radi. Kako ni on nije imao informacija o unuci, uputio se u kuću u kojoj je živela sa roditeljima. Vrata su bila zaključana, pa je deda pozvao policiju. Ušli su zajedno unutra i zatekli su jezivu scenu: Beti je bila ubijena, a u kući su pronađena tela njenih roditelja i brata starijeg četiri godine. U susednoj kući policija je ugledala još dva tela, to su bili Betini baba i deda sa očeve strane. Ni 16 godina kasnije policija nema odgovor na pitanje šta se dogodilo tog januara i ko je pobio celu porodicu Salma.

Porodica Salma, Jožef (69), njegova supruga Jolan (64), njihov sin Nandor (40), njegova supruga Neli (34), kao i njihovo dvoje dece David (13) i Beti (9) ubijeni su najverovatnije 24. januara, makar prema zvaničnoj policijskoj rekonstrukciji.

Policajci su tog jutra zatekli stravične prizore – telo devetogodišnje Beti pronađeno je u sobi i prema položaju tela pretpostavlja se da je devojčica pokušala da pobegne od napadača. Telo njenog brata Davida nađeno je u kupatilu, a dečak se kobne večeri spremao za tuširanje. Tela njihovih roditelja Nandora i Neli pronađeni su u trpezariji i sobi, a na svima su uočeni tragovi vatrenog oružja.

U drugoj kući u njihovom dvorištu, gde su živeli Nandorovi roditelji, pronađeni su Jožef i Jolan koji su bili zaklani. Jolan je, prema tragovima sa lica mesta, prethodno prala sudove, a Jožef je sedeo u fotelji.

Sve pronađeno u ove dve kuće ukazivalo je na to da je bilo dva ili više napadača, a sumnjalo se i da su imali pomoćnike koji su im obezbeđivali bekstvo. U potrazi za počiniocem i motivom, policajci kuću pretresali tri meseca, tokom kojih su pronašli određenu količinu novca koju egzekutori nisu odneli sa sobom. Sve činjenice do kojih se moglo doći ipak nisu mogle prikazati istražiteljima jasnu sliku o tome šta se zaista dogodilo u kući i zbog čega.

Dok se srpska javnost zgražavala nad masakrom, u medijima su se projavljivale različite informacije. Govorkalo se, naime, da je imućna porodica deo svog bogatstva stekla radeći poslove sa one strane zakona jer je nekoliko meseci pre masakra Nandor je aplicirao za mađarsko državljanstvo, ali je bez obzira na poreklo odbijen, a mediji u toj državi posle zločina pisali su da je razlog za to što je bio „opasan po zemlju“. Sa njim u vezu dovodi se i pucnjava 1997. godine kada je ispred jednog bordela ubijen njegov poslovni partner, izvesni Zoltan Nemet. Ovaj slučaj nikada nije rešen.

Clanovi ubijene porodice Salma u Horgosu
Foto:Arhiva

Tek nekoliko godina kasnije pojavila se informacija da je porodica u kući krila skupocene dijamante, navodno ugravirane u nakit, i da je to zapravo motiv zločina. Međutim ova informacija nikada nije zvanično potvrđena.

Njihova jedina naslednica, rođaka Ilonka Gazdag, koja je nakon masakra živela u njihovoj kući, ispričala je beogradske medije 2018. godine da je od meštana sela čula da se niko od njih nikada nije žalio da je u bilo kakvoj opasnosti.

„Sa Nandorom sam slabo bila u kontaktu, i ne znam šta je radio. Posle ubistva pričalo se svašta. Sa stricem sam bila u mnogo boljim odnosima i poslednji put smo razgovarali možda mesec dana pre zločina. Tada smo živeli u Zrenjaninu, i nije se žalio da ima bilo kakvih problema. On je inače, bio veoma vredan. Nasledio je dosta zemlje i radio je“, priča Ilonka koja je posle ostavinske rasprave, kao jedan od najbližih rođaka nasledila kobnu kuću, u kojoj živi sama, jer joj je suprug malo posle masakra preminuo, a sin je u Mađarskoj.

„Volela bih da ubice budu uhapšene. Da saznam ko su ti ljudi koji su bez trunke griže savesti pucali u dvoje dece. Ali ne znam da li ću to dočekati, bolesna sam, imam šećer. Evo i sada čekam da me odvedu kod lekara na pregled“, kazala je za „Blic“ Ilonka.

Ubistvo porodice Salma
Ubistvo porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY VARGA

Zločin je bio počinjen sa takvom spretnošću da niko od komšija nije primetio da se nešto događa, niti im je bilo sumnjivo što ne viđaju članove porodice jer su, kako su ispričali novinarima, živeli povučeno i nisu se previše družili sa komšijama. Uprkos mišljenju komšija da se zločin najverovatnije dogodio noću, jer nisu ništa niti videli niti čuli, policija smatra da je šestostruko ubistvo izvršeno preko dana, jer su svi članovi porodice Salma nađeni u dnevnoj garderobi.

Iza pobijene familije Salma ostala je vredna imovina: četiri kuće u Horgošu, jedna u mestu Domasek (Mađarska), voćnjaci u horgoškom ataru pod jabukama i breskvama, četiri putnička automobila, kombi, kamion TAM i čak pet traktora s priključnim mašinama i drugo.

Ubistvo porodice Salma
Ubistvo porodice Salma Foto:EPA/GYOERGY VARGA

Ostala je da kruži priča da je porodici glave došlo njihovo bogatstvo, da su upali u dugove ili da su se nekome zamerili, dok ubice malog Davida, Beti, Neli, Nandora, Jožefa i Jolan i dalje slobodno šetaju ulicama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram