anjug/MILOS MILIVOJEVIC; Nemanja Jovanović/Nova.rs; E-Stock/Miloš Rafailović; Stefan Tomasevic/ATAImages

Kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojoj se sudi za sedam ubistava, inscenirala je ubistvo Milinka Brašnjovića koji je sada uhapšen u Španiji. To je na suđenju pripadnicima grupe ispričao okrivljeni saradnik Srđan Lalić, rekavši da su za to uzeli 200.000 evra od "kavačkog klana", te da su zbog te prevare morali što verodostojnije da prikažu navodno ubijenog Brašnjovića.

Milinko Brašnjović uhapšen je u akciji španske i grčke policije zajedno sa još osam osoba, a privođenje je usledilo kao rezultat istraga ubistava vođa “škaljarskog klana” Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini u januaru 2020. godine, kao i o istragama ubistava Alana Kožara i Damira Hadzića u julu iste godine na Krfu. Detalji njegovog hapšenja još nisu zvanično saopšteni, a veruje se da se u ovoj zemlji krio nakon što je „kavački klan“, tačnije njegov srpski ogranak kojim su rukovodili Belivuk i Miljković, inscenirali njegovo ubistvo.

Foto: Facebook

Nepoznate detalje o Brašnjovićevom delovanju u okviru kriminalne grupe otkrio je Srđan Lalić na suđenju kriminalnoj grupi Belivuk – Miljković. Lalić je inače bio pripadnik klana koji je odlučio da sarađuje sa tužilaštvom u zamenu za blažu kaznu, pa je tako otkrio brojne nepoznanice. Tokom Miljkovićevog ispitivanja Lalića, okrivljeni saradnik otkrio je da je Brašnjović zapravo bio jedan od pucača koji je radio za tu krimi-grupu, te da su njegovo ubistvo inscenirali, želeći na taj način da izvuku novac od „škaljaraca“.

Srđan Lalić Foto: MUP Srbije

Miljković: Pričao si o ubistvu Milija Brašnjevića?

Lalić: Nisam. Pričao sam o insceniranom njegovom ubistvu, uzeli smo tada 200.000 evra od škaljarskog klana. Uzeo je najverovatnije Radoje Živković, a možda i Vušović. Tebe je Miljkoviću isto Živković prevario za 700.000 evra. Tad si poludeo, sećaš se

Miljković: Ne sećam se. Nemoj da lutaš mnogo

Lalić: Iznervirao sam se

Miljković: Pa nek popije terapiju. Ja sve pitam konkretno

Sudija ga je upozorila.

Lalić je govorio o navodnom zakopavanju Brašnjevića.

Miljković: Kako da sud zna da ga ti nisi zakopao?

Lalić: Pa ja sam kasnije bio sa njim u Turskoj i imam svedoke

Miljković: Sam kažeš da smo pravili fotografije lažnih ubistava, kako znaš da i ostele žrtve nisu žive?

Lalić: Slike su mnogo drugačije. A nadam se da će se Brašnjević dozvati pameti i uraditi isto što i ja.

Lalić je takođe opisao kako su fotografije delovale autentično, kako je je Brašnjović navodno bio zakopan i kako je sve izgledalo verodostojno jer je Branjšović bio bled jer je strahovao od Miljkovića, znajući da ne preza da ubije i svoje saradnike. Inače, kriminalci bliski „kavačkom klanu“ više puta su pokušavali da insceniraju ubistva svojih pripadnika i da preko osoba koje su bile krtice u suparničkom klanu, izvuku novac za tu likvidaciju.

„Brašnjović učestvovao u ubistvu u Atini“

I Lalić nije bio jedini saradnik protiv ove grupe koju je pominjao Brašnjovića. Prilikom svog svedočenja, i Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin govorili su o Brašnjoviću. Tako je Hrvatin govoreći o ubistvu pripadnika „škaljarskog klana“ Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kazao da je Brašnjović u Atini najpre upucao Dedovića u glavu, nakon čega je Stevan Stamatović skočio na pištolj, ali mu je prišao Ljubomir Lainović i ubio ga. Sve ovo mu je, kako je tvrdio, Brašnjović lično ispričao kada su zajedno sa Belivukom bili u Turskoj.

Foto: Mup

Sa druge strane, Spasojević je, govoreći o Brašnjoviću, takođe kazao da je učestvovao u likvidacijama u Atini, rekavši da je „on dobar čovek za razliku od vas“, aludirajući na optužene, ali da je „nažalost odlučio da ubija ljude“. Poslednji put ga je, kako je tvrdio, video kada ga je vozio u Tursku.

Otac mu se ubio u zatvoru

Inače, Brašnjović je odranije poznat policiji i tužilaštvu. Hapšen je kao član grupe ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, jedno vreme je proveo u bekstvu, a onda je po svemu sudeći obnovio kontakte u srpskom podzemlju. Branjovićevo problematično ponašanje mnoge ne čudi, posebno ako se u obzir uzme da mu je svojevremeno i otac, Mika Brašnjović, hapšen u okviru akcije usmerene protiv, kolokvijalno rečeno, „stečajne mafije“.

Mika Brašnjović Foto: Privatna arhiva

Oktobra 2006. kada je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu na skoro 200 strana, protiv 35 osoba zbog 105 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, među njima našao se i Mika Brašnjović. Suđenje je bilo maratonsko, 2015. godine je Apelacioni sud odlučio da su svi pravosnažno oslobođeni, a Brašnjović tu odluku nije dočekao jer je pronađen mrtav u pritvorskoj ćeliji juna 2006., dok je istraga trajala.

Bonus video: AUDIO – Poslušajte kako žandarm Nenad Vučković govori o Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare