Foto:MUP Srbije; Goran Srdanov/Nova.rs

Kriminalna grupa "vračarci", koju su predvodili Nikola Džoni Vušović i Uroš Piperski, bila je jedna od najmoćnijih grupa sa naših prostora, tereti se za tri ubistva i pet pokušaja ubistva, a kako bi se otarasili svojih neprijatelja bili su spremni da izdvoje i više stotina hiljada evra.

U optužnici protiv „vračaraca“, u koju je portal Nova.rs ekskluzivno imao uvid, navodi se da je ova grupa bila aktivna od početka 2019, pa sve do 11. novembra 2022.godine. Predvodili su je Vušović i Piperski, a tužilaštvo smatra da su klan oformili kako stekli finansijske i druge koristi, ali i preuzeli prevlast na tržištu droge, likvidacija pripadnikas suprotstavljenih kriminalnih grupa i slično.

Uroš Piperski Foto:MUP Srbije

A da su bili finansijski dobro osigurani možda se najbolje oslikava kroz novac koji su bili spremni da izdvoje za ubistva svojih neprijatelja Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića Čađe, kao i za pokušaj ubistva Miloša Nilovića, Samira Divljanovića (ranije se prezivao Tutić), Arsenija Stefanovića, Aleksandra Zarića i Lazara Vukićevića. Tako su, kako se navodi u optužnici, „vračarci“ za ubistvo Dragana Ristića Čađe izdvojili 60.000 evra. Prethodno su za ovaj „posao“ ukrali automobil u Rakovici kojim su inscenirali saobraćajnu nesreću sa Ristićem u Kaluđerici, zbog koje je Ristić morao da izađe iz automobila. Tada ga je pucač Vuk Ursulov upucao i pobegao sa lica mesta.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Za ubistvo Miloša Nilovića, koje „vračarcima“ nije uspelo jer je Nilović pobegao do pucača i sakrio se, kako se navodi u optužnici, grupa je bila spremna da izdvoji 150.000 evra. Imajući u vidu da plan nije protekao onako kako su šefovi očekivali, dogovoreno je da Milošu Miljanoviću, koji je uhapšen i osuđen, daju „nekoliko hiljada evra“ kao naknadu, da mu plate advokata i obezbede njegovu porodicu ukoliko to bude potrebno.

U pokušaju likvidacije Andrije Zarića, koju su takođe naredili šefovi ovog klana, učestvovali su Uroš Piperski, Stevan Mandarić, Vladan Miketić, Dario Đorđević i Rajko Topić, a za ovu likvidaciju, tačnije za praćenje, osmatranje i pucanje na Zarića, grupa je izdvojila 50.000 evra. Nakon što je Zarić upucan, dogovoreno je da oko 10.000 evra grupa isplati Savi Stankiću koji je označen kao pucač i Zoranu Saviću koji ga je vozio.

Ubistvo Aleksandra Šarca, kog je ova grupa mesecima „lovila“ na raznim skrovitim lokacijama i lokalima u Beogradu, verovatno je najkompleksnije koje je grupa izvršila. Naime, Šarac je u to vreme znao da mu je bezbednost ugrožena, vozio je blindirani automobil, imao privatno obezbeđenje i kretao se samo na sigurnim mestima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jedno od tih mesta bio je i TC „Ušće“ na Novom Beogradu, gde je Šarac verovato da je siguran zbog većeg broja kamera. Ipak, grupa je odlučila da ga ubije nakon što su ga namamili na sastanak. Sada pokojni Aleksa Vasiljevć i Filip Grujić, koji je trebalo da upucaju Šarca, dobili su po 6.000 evra, a likvidaciju je na kraju izvršila treća osoba koju su angažovali i kog su smatrali „kamikazom“.

Isti iznos dobio je i Nikola Kačarević, čija je uloga bila da namami Šarca na sastanak.

Duboki džepovi „vračaraca“

O tome koliko su pripadnici ove kriminalne grupe bili imućni, možda najbolje govori spisak oduzetog novca koji je policija zapenila od njih i njihovih bližnjih prilikom privođenja. Tako je policija od Uroša Piperskog oduzela 29.190 evra, 1.400 evra, 200.000 dinara, 5.700 evra, 500 dolara, 100 švajcarskih maraka, satove i nakit. Iz sefa koji je otac Uroša Piperskog u RBA banci u Novom Sadu oduzeto je 390.000 evra.

Od nevenčane supruge Piperskog oduzeto je 100.000 švajcarskih franaka.

Podsetimo, organizatorima ove grupe označeni su Vušović i Piperski, a pored njih dvojice grupa je brojala još 36 članova. Među članovima bili su Nedeljko Todorović, Dario Đorđević, Luka Cerović, Miloš Miljanović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Naumovski, Vladan Miketić, Vladimir Kovačević, Vuk Ursulov, Darko Maletić, Rašo Ban, Đorđe Knežević, Ivo Bukljš, Jovan Bošnjak, Jovica Sovilj, Nikola Kačarević, Lazar Ilić, Marko Drakula, Marko Tacić, Miloš Pavlović, Nedeljko Todorović, ali i ostali.

Grupa se tereti da je počinila ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića i Aleksandra Šaraca, a pokušaji ubistava izvršeni su na sada pokojnog Lazara Vukićevića, Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića i Arsenija Stefanovića.

VIDEO: MUP akcija Armagedon – hapšenje pedofila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare