Foto: Shutterstock

Vožnja zimi može biti poprilično nezgodna, o čemu svedoče brojne saobraćajne nesreće koje su se dogodile na putevima Srbije protekla dva dana. Nesreće, kvarovi na vozilima česti su tokom snežnih nepogoda, a postoji nekoliko stvari koje bi obavezno trebalo da imate u kolima pre nekoliko što krenete na put.

Prethodna dva dana na putevima Srbije dogodile su se brojne saobraćajne nezgode, a putari ponovo kao da nisu bili pripremljeni za sneg, iako je januar. Nesreće, zastoji, kilometarske kolone učinili su saobraćaj maltene nemogućim na saobraćajnicama.

Pročitajte još:

Iako na neke okolnosti ne možemo da utičemo, postoje stvari koje bi svaki vozač trebalo da ima u svom automobilu, pre nego što se uputi na bilo kakav put, pogotovo zimi.

Lopata za sneg

Nešto što svaki vozač obavezno mora da ima u kolima jeste lopata za sneg, kao i strugalicu za skidanje leda sa stakla.

Auto, grejanje, zima,
Foto: Shutterstock

Ove alatke uglavnom ne zauzimaju previše prostora, možete ih tokom cele godine držati u kolima, a olakšaće vam „posao“ kada ujutru zateknete zavejan automobil, koji se maltene ne vidi od snega.

So ili pesak

Takođe, svaki vozač bi u zimskim periodima trebalo da ima u automobilu vreću peska ili soli.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U slučaju velikih snežnih padavina, ili ako vam je automobil potpuno zavejan i ne možete da se pomerite, odnosno proklizavate, sneg i so bi mogli znatno da vam pomognu.

Zbog toga bi bilo dobro da tokom zime imate u gepeku kesu sa soli ili peskom, za svaki slučaj.

Hrana i voda

Na jednu stvar svi zaborave, a moglo bi da bude ključno ukoliko negde ostanete zavejani i zaglavljeni u snegu.

Obavezno pre nego što se uputite na put, trebalo bi da proverite da li u automobilu imate nešto od hrane i vodu. Ove stvari su neophodne, pogotovo tokom zimskog perioda, jer su zadržavanja na putevima duža nego inače.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Protekla dva dana kolone na putevima u Srbiji su bile ogromne zbog snega, vozila su se sporo kretala, pa je za put od sat vremena bilo potrebno mnogo duže.

Nažalost, dešavalo se i da pojedini vozači ostanu zavejani u nekim područjima i po nekoliko sati, te je zbog toga jako bitno da uvek kod sebe imate nešto za jelo i piće.

Lanci za sneg

Zimske gume su obavezne od novembra, međutim, u slučaju velikog snega, one vam neće biti dovoljne. Zbog toga u automobilu morate imati i lance za gume.

Foto: Shutterstock

Pogotovo ukoliko ste se uputili ka planini.

Kablovi za paljenje automobila

Zima i niske temperature su takođe najveći neprijatelj akumulatora automobila. Akumulator može iznenada da se isprazni, pa možete biti kobno ukoliko ste krenula na posao, a automobil neće da se upali.

Foto: Shutterstock

Zbog toga bi bilo dobro da uvek kod sebe imate kablova za paljenje automobila.

Podsetimo, protekla dva dana obeležile su brojne nesreće na putevima Srbije. Više osoba je povređeno, a nekoliko njih je stradalo. Usled brojnih sudara, mahom lančanim, oštećena su brojna vozila.

Sneg je napravio pravi kolaps na saobraćajnicima širom Srbije.

VIDEO: Sneg pada 20 sati, brojne saobraćajne nesreće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar