Nikola Bojović i Luka Bojović Foto:E-Stock_aleksandar_baclija/EPA/VICTOR LERENA

Ratko Koljenšić osuđen je u Crnoj Gori na 30 godina zatvora zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Nikole Bojovića, rođenog brata srpskog kriminalca Luke Bojovića. Na Bojovića je tada pucao Saša Cvetanović, a veruje se da je ova kriminalna grupa, koju je stvorio Slobodan Šaranović, na spisku za odstrel imala brojne ličnosti iz srpskog podzemlja, među kojima je navodno bio i Vladimir Jovanović zvani Vlada Japanac.

Sud u Crnoj Gori utvrdio je, pregledom sigurnosnih kamera koje su kobnog dana snimale mesto na kom je ubijen Nikola Bojović i drugih dokaza, da se na njima vidi Koljenšić kako Saši Cvetanoviću pokazuje trasu kojim će kobnog jutra proći Nikola Bojović. Pored toga, u optužnici je navedeno i da je Koljenšić pomogao ubici tako što mu je iznamjio stan u Ulici vojvode Milenka u Beogradu, iznajmio automobil kojim su pratili Nikolu Bojovića. Nakon što su pripremili plan, a Cvetanović se sakrio na mesto koje mu je pokazao Koljenšić, 29. aprila 2013. godine u 7.00 ujutru, dok se Bojović kretao ulicom, pucač ga je presreo i iz automatske puške u njega ispalio više od 20 projektila!

Nikola Bojović Foto:MUP

Ratko Koljenšić osuđen je u ponedeljak na 30 godina zatvora za krivično delo - kriminalno udruživanje i krivično delo - teško ubistvo putem pomaganja Nikole Bojovića u Beogradu.

Imajući u vidu da Nikola Bojović nije osoba koja je posebno bila istaknuta u kriminalnim krugovima, odmah je bilo jasno da se motiv krije oko njegovog brata Luke. Srpsko i crnogorsko tužilaštvo su utvrdili da su Cvetanovića i Koljenšića unajmili Slobodan Šaranović i njegov nećak Miloš Delibašić, kako bi se osvetili za ubistvo Šaranovićevog rođenog brata Branislava. Za ovu likvidaciju pripremili su 150.000 evra, od kojih je deo otišao Cvetanoviću, a deo Koljenšiću i drugim pripadnicima grupe, a interesantno je da su se brojna zvučna imena iz srpsko-crnogorskog podzemlja bila na listi za odstrel ove kriminalne grupe.

Filip Korać Foto:MUP Srbije

Osim braće Bojović, na njoj su bili Lukin blizak saradnik Filip Korać, Baranin Luka Đurović koji je u međuvremenu ubijen i Vladimir Jovanović zvani Vlada Japanac. Ove detalje tužilaštvu je otkrio Miloš Vojnović, član grupe koji je priznao zločin i na čijim se iskazima temelji optužnica. On je isrpičao da se nakon ubistva Nikole Bojovića Beogradom pronela informacija da Luka želi da se osveti, a da je za taj „posao“ angažovao Jovanovića. Stoga su Šaranović i njegov sestrić Miloš Delibašić dogovorili da se on ubije, naveo je Vojnović.

Međutim, pripadnici klana su odustali od ubistva jer su smatrali da je Jovanović samo osoba koja je angažovana i da bi, nakon njegove potencijalne likvidacije, Bojović mogao uposliti nekoga drugog. Svoje viđenje ove situacija dao je i sam Jovanović na suđenju održanom u Beogradu. Kako je tada izveštavao KRIK, Jovanović se na suđenju pojavio dan pre nego što je njegovo saslušanje bilo zakazano, rekavši da je bio na putu, da ima terapije. Interesantno je da se predstavio kao pisac, iako je u Beloj knjizi MUP-a označen kao bivši pripadnik „zemunskog klana“.

Jovanović je bio izričit u tome da ne poznaje nijednu osobu iz optužnice, da ne zna o čemu se radi, te da već više od 10 godina ne prati medije, ne čita novine, a pamti samo imena svojih bliskih prijatelja.

Foto:MUP Srbije

Glava za glavu, brat za brata

Ubistvo Branislava Šaranovića, a zatim i Nikole Bojovića, pokrenuli su vrtlog krvne osvete u kojoj je stadao veliki broj ljudi. Sve je krenulo nestankom Slobodana Radonjića (30) u Beogradu. Radonjić je bio kumče Šaranovića, a gradom je kružila priča da je ostao dužan Filipu Koraću, navodno za kokain koji je od njega uzeo. U potragu za Radonjićem uključuje se i njegov otac Danilo, a potom i Šaranovići. Dva meseca kasnije, na Dedinju je sa više od 10 hitaca ubijen Brano Šaranović. Ova likvidacije bila je okidač u krvavom sukobu koji je usledio.

Branislav Šaranović, Foto: Privatna arhiva

Potom je u Beogradu Saša Cvetanović ubio Nikolu Bojovića, a onda je ubijen i Sašin brat, Jugoslav Cvetanović. Decembra 2015. godine ubijen je advokat porodice Šaranović Vladimir Zrelec, a u martu 2017. godine i Slobodan Šaranović ispred svoje kuće. Potom je kula 2018. godine na Novom Beogradu ubijen advokat i blizak prijatelj Luke Bojovića, Dragoslav Miša Ognjanović.

Slobodan Šaranović

Paralelno sa krvnom osvetom između dve porodice buktao je i rat kavačkog i škaljarskog klana, a ova dva sukoba počela su da se prepliću. Luka Bojović je u međuvremenu uhapšen u Španiji, brojni ljudi bliski njemu su likvidirani, mnogi su i pohapšeni i čini se da se gotovo deceniju kasnije spirala smrti prekinula.

Bonus video: Istine o ubistvu Ćuruvije nema, ali ima tužbi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar