Foto:Miloš Miškov Betaphoto; Tanjug/Milos Milivojević; Aehiva Nova.rs; -Stock_milos_rafailovic; ATA/Stefan Tomasevic;

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim pripadnicima klana optuženim za sedam ubistava, trgovinu drogu i oružjem, otmice i jedno silovanje u prostorijama na stadionu FK Partizan. Na današnjem suđenju nastavljeno je pregledanje Skaj komunikacije, a kao dokaz je izvedena komunikacija u vezi sa ubistvom Aleksandra Gligorijevića, kao i uznemirujuće slike žrtava klana.

Kako se vidi iz prepiske iz juna 2020. godine uoči otmice Gligorijevića, dve neimenovane osobe razgovarale su planu kako da ga namame.

„Brate, ovaj me namestio. Ako sve bude ok za par dana ide u klanicu“, piše jedan član organizovane grupe.

Osoba koja je odgovorila je upitala da li je to „ovaj iz Odžaka?“, na šta je dobio odghovor „Da, sa Trajkom i Stojketom, nego je shvatio da znamo šta radi, to jest gde treba danas rade Pseto, kao odjednom nemaju više kontakt sa Veskom. Doneo mi ladno pušku. Dao sam im ozvučen auto, slušao šta priča, jedva čekam da ga udavim“.

Naselje Ritopek Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prepiska se nastavlja tako što se dogovaraju gde da se nađu, kao i koliko narkotika treba da se ponese.

„Buraz, vidimo se sutra“, piše u jednoj poruci, a sagovornik odgovara: „Kada dođe, kako ću mu objasniti“. Potom u porukama razmenjuju emotikone koji se smeju.

Potom u 22.14 sa jednog Skaj broja šalje se poruka: „Pa to sam čuo, al’ ne znam proverno, Če mi piše da će ujutru da upadaju po kućama. Šaljem ti slike klanice da ih imamo kod tebe da ih ne izgubimo“.

Prikazana fotografije ubijenog Gligorijevića

Nakon pregledanja prepiske, u sudu su prikazane uznemirujuće fotografije tela ubijenog Gligorijevića, na kojima se vidi da su mu pripadnici klana najpre odsekli glavu, a da su mu potom sekli deo po deo tela.

Posle prikazivanja slika, tužilac Saša Ivanić pozvao je svedoka saradnika Nikolu Spasojevića da se izjasni o fotografijama.

„To je pokojni Gliga. Ja sam rekao da sam Marku doneo telefon da slika. Ima ona fotografija na kojoj piše izdaja. To sam zatekao po ulasku u tajnu prostoriju“, rekao je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević.

Sledeće pitanje tužioca je za okrivljenog-saradnika Srđana Lalića.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

„To su fotografije koje sam imao prilike da vidim na aparatu Marka Miljkovića. To je Aleksandar Gligorijević, to je njegova glava“, naveo je Lalić.

Za reč se javio advokat Dejan Lazarević, koji brani Belivuka i Miljkovića, i koji je istakao da tvrdi da su fotografije fotošopirane.

„Nema ni jednog dokaza da su ovde okrivljeni koristili te telefone. Te poruke nemaju veze sa okrivljenima, a s druge strane nesporna je činjenica da telefoni nisu oduzeti i zaplenjeni“, naveo je Lazarević.

Foto:E-Stock_caslav_vukojicic

Nakon toga, u sudnici je prikazana slika dva pištolja iz jula 2020. godine.

„Poznato mi je ovo oružje, njega smo koristili da namamimo Gorana Veličkovića. Slikali smo ih u bašti na stadionu Partizana, a ove smo mu pištolje ponudili da ih kupi za 1.200 evra. Na ulici je tada porasla cena. Miljković se dopisivao sa njim“, naveo je Bojan Hrvatin, još jedan okrivljeni-saradnik u postupku.

Istog dana, u 19.11 časova Hrvatin piše Veličkoviću i nudi mu „žandarski CZ“ za 1.200 evra.

Ubistvo

Zatim su prikazane poruke od 3. avgusta koje su razmenili pripadnici grupe. U jednoj piše „si ga prepozao“, a sagovornik odgovara „Goksi“.

Prikazane su i Skaj poruke nakon ubistva u kojima jedan član grupe navodi da je Veličković „najčvršći dosad kog smo odrali, iskreno“, na šta saradnik odgovara: „Jeste, brate, sekira u glavu“. Sledeća poruka je bila: „Vidi, lutko, Meksiko usred Beograda“.

U sudnici je puštena glasovna poruka.

Pročitajte još:

„Braćo nije realno danas, ja upravo ulazim. Imamo dva tri sata posla, čiščenje, kupanje, do pet sati neću da završim, braćo nije realno.“

Tužila je upitao okrivljenog-saradnika čiji je ovo glas, na šta je on decidno odgovorio „Ovo je glas Veljka Belivuka“.

Belivuk se odmah javio za reč i tvrdio da to nije istina.

Potom je prikazana Skaj poruka u kojoj piše: „Moram na put malo da odmorim odlepiću brate, samo sa leševima blejim, čudno mi kad vidim živog čoveka.“

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U sudnici su prikazane poruke u kojima se vidi da razmenjuju slike uz poruku: „Evo ti sveže slike, hahaha“, a potom su prikazane poruke i slike „Ode Gogi kod Kiće i kompanije“.

Pročitajte još:

U sudnici su potom prikazane fotografije ubijenog Gorana Veličkovića i njegovog raskomadanog tela. Na slikama se vidi i sekira koja je korišćena, nejgovo telo na zelenom najlonu, kao i fotografija na kojoj su njegova leđa na kojima je urezano „Korać p***a.“

Na pitanje tužioca Hrvatin je odgovorio da je na slikama pokojni Veličković, dok je Srđan Lalić naveo da je bio prisutan kada su sačinjavane fotografije.

Goran Veličković Goksi Foto: Privatna arhiva

U sudnici je među fotografijama prikazana i ona na kojoj Lalić i Belivuk poziraju dok drže Gorana Veličkovića za glavu u takozvanoj klanici u Ritopeku.

VIDEO: Upad klana Belivuk u hotel Life design

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare