Mapa: Nova.rs/Shutterstock/Privatna arhiva

Poginuli se broje na nedeljnom nivou, nesreće se dešavaju skoro svakodnevno, te je magistralni put od Užica do Zlatibora trenutno najopasniji u Srbiji, krvaviji i od čuvene Ibarske magistrale.

Pre samo nekoliko dana na magistralnom putu Užice – Zlatibor dogodila se saobraćajna nezgoda, pa je saobraćaj bio privremeno obustavljen a vozači su upućivani da idu preko okolnih sela. Nesreća se dogodila na ulasku u tunel i nije bilo teže povređenih, a ova deonica se sve češće pominje kao jedna od najopasnijih u Srbiji.

Po komentarima na društvenim mrežama može se videti da su se ljudi već navikli na takve situacije i da znaju da će morati da idu okolnim putem ukoliko žele da dođu do Zlatibora. Razlog toga je upravo činjenica da je u poslednje vreme sve češće dešavaju nesreće na ovom delu puta.

Velika frekvencija automobila i kamiona na putu do Zlatibora, nepažljivi pa i bahati vozači kojima puna crta ne znači ništa, ali i pijani i drogirani vozači najčešći su razlozi zbog kojih dolazi do nesreća. Skoro da nema nedelje poslednjh meseci a da ne stigne vest o nekoj stravičnoj nesrećei oko Užica, a naročito od tog grada do Zlatibra.
Samo tokom ovog meseca bilo ih je nekoliko.

Tako je u direktnom sudaru koji se dogodio na magistralnom putu između Užica i Sevojna, 17. novembra, jedna osoba je poginula a jedna je teško povređena,. Poginuo je jedan od vozača. U sudaru su učestvovala kola užičkih i beogradskih tablica, a poginuo je čovek iz automobila užičkih tabli.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pet dana pre te nesreće, odnosno 12. novembra, poginuo je Užičanin Nebojša G. (38). On je stradao na Zlatiboru, na loklanom putu Bela Zemlja – Mačkat u blizini Užica. Kolima je sleteo sa puta u šumu, vozilo se prevrnulo i on je poginuo. Vatrogasci, koji su stigli na lice mesta i izvukli telo nastradalog iz olupine automobila.

Teška saobraćajna nesreća dogodila se i 5. novembra, kada je S.Ć. koji je vozio automobil od Užica ka Zlatiboru, skrenuo u suprotnu traku i direktno se sudario sa aubomobilom za čijim volanom je bio policajac M.P. Policajac je poginuo na mestu, U kolima koja je vozio Beograđanin, bilo je i njegovo dete od 6 godina, koja je od posledica povreda preminulo u bolnici.

Smrt četvorice drugova

Jedna od najtežih nesreća poslednjih meseci dogodila se upravo na ovom putu, od Užica ka Zlatiboru, 11. septembra, kada su poginula 4 mladića iz Užica, starosti od 19 do 27 godina. Momci su celu noć bili u provodu, a ujutru su rešili da odu do Zlatibora.
Vozač BMV u kome su se nalazili je iz neutvrđenog razloga prešao u suprotnu traku, udario u betonsku zaštitnu ogradu i vozilo se isprevrtalo.

U nesreći su stradali Vladimir M. (27), Stefan Dž. (21) i Uroš D. (22) i Nikola D. (19). Navodno su mladići celu noć proveli u provodu, a ujutru se zaputili na Zlatibor.

Županjac najkobnija tačka

Podsetimo, do nedavno najcrnja tačka na putevima Srbije bila je na Ibarskoj magistrali. Reč je o mestu Županjac koje je postalo poznato široj javnosti avgusta 2019. godine kada su u jednoj krvavoj noći na Ibarskoj magistrali ugašena četiri mlada života.

Tog dana, kada je BMW naleteo na dačiju, poginulo je četvoro mladih ljudi: Katarina Ivanović, Đorđe Subotić (19), Aleksandar Savatić (22) i Đorđe Beluđević (22). Na mestu gde se dogodio sudar stoji spomen ploča sa njihovim likovima, godinama rođenja i smrti.

BONUS VIDEO: Olupina BMV-a u kome su stradala četiri mladića iz Užica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare