Milinko Brašnjović izručen je juče Srbiji iz Barselone, a reč o čoveku koji se sumnjiči da je jedan od direktnih izvršilaca ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini 2020. godine. Sumnjiči se da je imao ključnu ulogu u likvidaciji, a koliko je bio važna karika za kavački klan govori i činjenica da je prozvan glavnim pucačem kavčana.

Milinko Brašnjović je po sletanju na aerodrom u Beogradu, u pratnji pripadnika SBPOK i PU za grad Beograd, sproveden u pritvorsku jedinicu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, saopštio je MUP.

Pročitajte još:

Brašnjović se sumnjiči da je 19. januara 2020. godine učestvovao u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, kada su u Atini ubijeni državljani Crne Gore Stevan Stamatović i Igor Dedović.

Foto: MUP Srbije/Stevan Stamatović

Stamatović i Dedović bili su vođe škaljarskog klana, sa kojim su kavčani u višegodišnjem sukobu. Ubijeni su u restoranu u centru Atine, u restoranu „Voskopula“.

30 sekundi trajao napad

Napad se odigrao u svega 30 sekundi, a škaljarci su ubijeni pred prepunim restoranom i to dok su bili u društvu supruga i dece.

Dedović i Stamatović su u vreme ubistva bili u bekstvu, a kako su mediji tada pisali, ubice su ih locirale u Atini tako što su im mesecima pratile žene i decu. Naime, Igorova i Stevanova supruga su za novogodišnje praznike krenule u Grčku i ubicama je bilo jasno da će se tamo naći sa muževima.

Foto: Mup/Igor Dedović

Kobne večeri napadači su uleteli u restoran, a u pucnjavi je ranjena i jedna žena.

U trenutku likvidacija, Stamatović i Dedović su bili u bekstu. Kako su mediji pisali, za Dedovićem je bila raspisana poternica zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, krajem marta 2016. godine u Kotoru, a koji su bliski kavačkom klanu.

Pročitajte još:

Dedović je povezivan i sa švercom tone kokaina, koji je nađen u Crnom moru kod obale Rumunije 2019. godine, kada su uhapšeni Vranjanci. Takođe, ubijeni Dedović važio desnu ruku Jovana Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana, koji je septembra 2022. ubijen u Istanbulu.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Sa druge strane, Stamatović je važio za vođu zagoričana, koja je blisko sarađivala sa „škaljarcima“. Stamatovića su srpski organi proveravali i zbog ubistva Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, jer se u vreme likvidacije, 13. oktobra 2016. godine, nalazio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu.

„Pao“ u akciji španske i grčke policije

Podsetimo, Milinko Brašnjović uhapšen je u februaru u akciji španske i grčke policije zajedno sa još osam osoba, a privođenje je usledilo kao rezultat istraga ubistava vođa “škaljarskog klana” Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini u januaru 2020. godine, kao i o istragama ubistava Alana Kožara i Damira Hadzića u julu iste godine na Krfu.

Foto: Facebook

Juče je izručen Srbiji.

Koliko je bitan bio za kavčane govori i podatak da su škaljarci bili spremni da za njegovu likvidaiciju plate 200.000 evra.

Kako je naš portal ranije pisao, Brašnjović je odranije poznat istražnim organima.

Bio je u prvoj ekipi „vračaraca“ na čijem čelu se tada nalazio pokojni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, još pre nego što je postao vođa navijačke grupe Partizana „Janjičari“. Pomenutu grupu davne 2010. godine uhapsila je policija zbog preprodaje droge.

Nakon toga se priklonio grupi Veljka Belivuka.

VIDEO: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare