Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

"Ništa nije ukazivalo da će doći do izboja metana, nije bilo pojave potresa, nije bilo hladnog vazduha, nije bilo metana preko dozvoljenih vrednosti, nisu se čuli nikakvi zvukovi u pozadini, nije bilo osipanja uglja duž otkopnog hodnika.. Rad je tekao sasvim normalno i sve je bilo uobičajeno, dok Đuro Pupovac nije rekao: 'Bežimo'", ovo je ispričao jedan od rudara koji se kobnog 1. aprila prošle godine našao u rudniku "Soko", kada je došlo do curenja metana.

Više od godinu dana je prošlo od nesreće u rudniku “Soko”, u kojoj je 1. aprila prošle godine stradalo osam rudara, dok je više njih povređeno. Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je u proteklom periodu po pitanju nesreće u tom rudniku dva puta donelo istu odluku da „nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Slučaj pogibije rudara u fokus javnosti ponovo je vratila Zorana Mihajlović, bivša ministarka i potpredsednica Vlade Srbije, koja je u intervjuu za Nova.rs govorilo o tome. Mihajlović je istakla da bi tužilaštvo trebalo da utvrdi ko je načinio propust.

Portal Nova.rs došao je u posed zapisnika o inspekcijskom nadzoru, u kome je opisan trenutak kada je u jami došlo do curenja metana.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U pisanoj izjavi rudara Milana Savića navedeno je da se neposredno pre curenja metana nalazio preko puta stacionarnog uređaja za merenje metana. Levo od njega, bliže otkopnoj komori, sedeo je nadzornik smene Darko Zlatković, dok je desno bio Milan Nikolić, koji je puštao grabuljasti transporter u rad.

„Na kraju etaže, kod vrata otkopa, nalazili su se: Nenad Trivunac, Đuro Pupovac i Zdravko Cvijić. Ništa nije ukazivalo da će doći do izboja metana. Nije bilo pojave potresa, nije bilo hladnog vazduha, nije bilo metana preko dozvoljenih vrednosti, na radilištu je bilo električne energije, nisu se čuli nikakvi zvukovi u pozadini ili iz masiva, nije bilo osipanja uglja duž otkopnog hodnika. Rad je tekao sasvim normalno i Milan je povremeno gledao u displej merača metana i sve je bilo uobičajeno. U jednom trenutku Đuro Pupovac je rekao: „Bežimo“ i svi prisutni su krenuli da ustaju“, navodi se u izveštaju.

Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Tada su radnici sa otkopa i nadzornik smene užurbano napustili otkop, a odmah iza njih i Savić je napustio otkopni hodnik. Nakon nekoliko sekundi podigla se ogromna prašina, toliko gusta da se nije videla svetlost lampi.

„Pre dizanja prašine osetilo se strujanje „vazduha“ u leđa, ali to nije bilo jakog intenziteta, odnosno nije bilo toliko snažno da je pretilo da obori čoveka, čak i manje nego kad se stane ispred separatne vetrene cevi na radilištu. Po izjavi Milana Živanovića, stala je ventilacija, a otprilike posle dva minuta nestalo je struje, stao je grabuljar. Milan Živanović se više ničega ne seća, samo se seća da se probudio u Aleksincu u bolnici. Kada se Milan Savić osvestio, video je da se nalazi kod pripreme VN-3/2 i da gleda prema ulazu u pripremu. Ne zna koliko je dugo bio u nesvesti. Teško i bolno je udahnuo, a oko njega je sve bilo čisto i pregledno, više uopšte nije bilo prašine. Preko Milanovih nogu ležao je neko od radnika (Saša Marković – Fale, radnik RGP-a). Kad je Milan Savić pogledao oko sebe, video je dosta radnika koji leže. Panično je krenuo svakog od njih da trese i drma. Znakove života davali su Fale i Đuka (Saša Marković i Đuro Pupovac), a tu je bila cela radna grupa RGP Aleksinac i smenovođa RMU „Soko“ Darko Zlatković“, navodi se u izveštaju.

Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Milan je tada krenuo prema glasnogovorniku.

„Usput nije video više nikog svesnog, a ležao je još jedan ili možda dva radnika. Pritisnuo je dugme za poziv u dispečerski centar i rekao da se obavesti četa za spasavanje jer ima povređenih. Nije sačekao potvrdu od dispečera, već se vratio do VN-3/2. Fale (Saša Marković) je ležao u „grabuljaru“ licem okrenutim na dole. Izvukao mu je glavu i okrenuo na bok da se ne uguši. Zatim je prešao kod Đuke (Đuro Pupovac), okrenuo ga i dozivao. Video je da je živ. Proverio je puls ostalim radnicima. Nisu davali nikakve znakove života. U jednom trenutku se pojavio Ivan Miljković (nadzornik provetravanja i održavanja). Milan Savić se ne seća šta mu je pričao. Nakon toga se okrenuo i vratio kod Faleta (Saša Marković) da bi ga izvukao jer je delom ležao ispod DGT-a iz pripreme VN-3/2. Savić nije imao snage da ga izvuče, pa je rekao: „Pomozite mi da ga izvučemo, živ je!“ Pomogao mu je jedan radnik, misli da je to bio Bojan Nikolić, palilac mina iz RGP Aleksinac. Kad su ga uspravili jedan radnik mu je pomogao, misli da je bio Filip Janković i odneli su ga do VU- 3 i stavili u sedeći položaj. Umili su ga vodom i videlo se da dolazi sebi. Savić se ponovo vratio kod VN-3/2. Rekao je Miljkoviću da izvuku Đuku, da je živ. Sledećeg su izvukli Đuru-Đuku Pupovca. Milan Savić je još jednom proverio puls smenovođi i još jednom radniku i nisu bili živi. Tada je došla partija RGP-a koja se osvestila, a koja je bila raspoređena na radilištu u VU-3, i još radnika iz „Sokola““, navodi se u izveštaju.

Pročitajte još:

Tada su svi preostali radnici prebačeni do sipke VU-3, sa nadom da će neko od njih u svežoj važdušnoj struji oživeti. Nakon toga dolaze članovi čete za spasavanje i njima se saopštava da u otkopnom delu nema više ni jednog radnika.

„Savić se vratio po bundu koja mu je ostala u VN-3/1 i krenuo niz VN-3, prošao kroz VV-2, sišao do VTH-1. Pored TT-4, sreo je neke članove čete za spasavanje, koji su povređenima ukazivali pomoć. Savić je po njegovoj izjavi, došao do raskršća TN-3/VU-3, video je Petra Petrovića kod vodosabirnika u svežoj vazdušnoj struji – a koji je nastradao. Milan je krenuo da se vraća nazad i sreli su ga članovi čete: Dušan Pokrajac, Goran Maksimović i Dragan Mirković. Đura-Đuka Pupovac je imao napad panike pa su njega smestili na nosila. U pratnji članova čete za spasavanje, izašli su iz iz jame“, navodi se u izveštaju.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Kako se navodi u zapisniku, po izjavi dispečera Emine Milovanović Stamenković oko četiri ujutru došlo je do naglog povećanja koncentracije metana na VN-3I (ventilacioni niskop). Tada se oglasio zvučni signal i na monitoru se pojavila povećana koncentracija metana. Preslušavanjem audio zapisa iz dispečerskog centra, stoji da je u 04:02:30 dispečer obavestila, da je koncentracija metana iz otkopa 1,54%, a ovako su tekli pozivi sa dispečerom:

4:04:04 – dispečer ponovo javlja za metan (ne razume se razgovor).

4:08:09 – dispečer kaže da je ispala trafostanica. Po pisanoj izjavi dispečera, dispečer uključuje trafostanicu VV-2 iz dispečerskog centra, ali na monitoru vidi da separatni ventilatori ne rade. Dispečer nekom javlja da je trafostanica uključena, ali da ventilacija neće da se uključi i traži da električar uključi ventilaciju i da je metan preko 5%. U međuvremenu je došlo do pojave metana ispred ventilatora (što se videlo na monitoru), na stacionarnom instrumentu za detekciju metana u prostoriji TN- 3.

4:10:23 – poziva Ivana Miljkovića šefa ventilacije i kaže mu da je metan svuda preko 5% i ispred ventilatora

4:12:22 – dispečer pokušava, ali ne može da uspostavi kontakt

4:12:49 – dispečer saopštava Miljkoviću da joj se ne javljaju sa VN-3, da ima metana i da se sklone radnici u sipku, a Miljković saopštava da je krenuo gore da vidi šta je u pitanju.

4:13:37; 04:13:40 i 04:14:02 – tri bezuspešna poziva

Foto: nova.rs/video

4:14:33 – dispečer javlja da se sklone do trake i da ima preko 5% metana u VN-3 i TN-3. U 04:17:37 dispečer i dalje obaveštava da ima preko 5% metana.

4:18:50 – neko pita da li se neko javlja sa VN-3, dispečer odgovara da se ne javljaju i da se neko javio sa VV-2. Taj koji je pozvao saopštava da je metan iznad trafostanice preko 40%

4:21:04 – dispečer poziva telefonom upravnika, obaveštava ga: problem, da se odjednom pojavio metan na VN-3, da je ispala ventilacija, ima ispred ventilatora preko 5%, da je Miljković krenuo na VN-3 da vidi šta se dešava, da kod VV-2 nema zvučnik te ne zna da li su se sklonili, da svuda ima metan i da ne može da se uključi ventilacija, da joj pokazuje da glavni ventilator ima depresiju, kiseonik 9,9%, da je na detektoru do 100% koncentracija metana 94%.

4:21:14 – neko pita dispečera da li se ko javio sa VN-3, a dispečer kaže da je neko zvao sa VV-2, a onda on njoj kaže da ima mnogo ošamućenih. Miljković javlja da je na ulazu u VN-3 preko 35%, da ne može da se diše, vratio se nazad. Dispečer pretpostavlja da su aktivirali samospasioce i da je to možda razlog zašto se ne javljaju. Javlja nekome da je ispred ventilatora 0,24%, ali da se nisu uključili. Neko kaže da će sada električar da proba da uključi. Miljković saopštava da je krenuo na gore, da je metan 40%, da se ne može prići i da zvučnik gore ne radi, te da se kreće sa ljudima ponovo na VN-3 da vidi kakvo je stanje. Komuniciraju sa Miljkovićem, on kaže da kreću odozdo iz prostorije TN-3 do VN-3.

Pročitajte još:

4:22:26 – neko krenuo na VN-3 kroz sipku VU-2 ima mnogo metana, ne može da prođe.

4:29:06 – prva jasna informacija, počelo izvlačenje, ima povređenih. Miljković javlja da ima puno povređenih i traži da se pozove četa za spašavanje, dispečer saopštava da ventilatori ne mogu da rade.

4:31:42 – dispečer obaveštava tehničkog direktora Nebojšu Atanackovića pozivom na mobilni telefon i obaveštava da imaju problem, da je metan preko 5%, da je ispala ventilacija, da Miljković javlja da ima povređenih radnika, da ne znaju šta je bilo, jer se sa VN-3 niko nije javio.

4:38:08 – dispečer obaveštava Hitnu pomoć da ima povređenih radnika

4:41:21 – dispečer dobija informaciju da ima puno povređenih, da ima još radnika na otkopu i da će da pokušaju da ih izvade

4:43:22 – telefonom tehnički direktor Nebojša Atanacković komunicira sa dispečerom, dobija tražene informacije, (ispred rudnika čuje se pored poslovođe Goran upravnik, izgleda da kreću u jamu).

5:04:10 – javljaju da je bio izboj metana i da ima preminulih, traže da se četa aktivira, ne zna se tačan broj preminulih

5:13 – pa nadalje dispečer poziva članove čete za spasavanje

Metan registrovan u 4.02

Prva informacija o pojavi metana registrovana je u 04:02:30 kada je dispečer obavestila otkop da je koncentracija metana iz otkopa 1,54%. U 4:04:04 dispečer ponovo javlja za metan (ne razume se razgovor).

„U 04:08:09 dispečer saopštava da je ispala trafostanica VV-2 koju uključuje iz dispečerskog centra ali na monitoru vidi da separatni ventilatori ne rade. Dispečer nekom javlja da je trafostanica uključena, ali da ventilacija neće da se uključi i traži da električar uključi ventilaciju i da je metan preko 5%. Po pisanoj izjavi dispečera, u međuvremenu je došlo do pojave metana ispred ventilatora (što se videlo na monitoru), na stacionarnom instrumentu za detekciju metana u prostoriji TN-3“, navodi se u izveštaju.

Foto: MRE

U 04:29:06 dispečer dobija prvu jasnu informaciju da je počelo izvlačenje i da ima povređenih. U 04:38:08 dispečer obaveštava Hitnu pomoć da ima povređenih radnika.

Podsetimo, pogibija osam rudara u rudniku „Soko“ u Sokobanji je najveća tragedija još od pada transportnog helikoptera Vojske Srbije Mi-17 iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile, u kome je stradalo sedam osoba na kilometar od aerodroma „Nikola Tesla“ 2015. godine. Obe tragedije zavile su veliki broj porodica u crno, a i jedna i druga nesreća zahtevaju odgovore na brojna pitanja – ko je kriv i koje su okolnosti dovele do smrti ljudi.

Prilikom curenja metana u rudniku „Soko“, osmorica radnika treće smene stradala su na licu mesta, dok je njih 20 povređeno.

Stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

BONUS VIDEO: Godišnjica pogibije rudara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar