Foto:Miljana Isailović/Dragan Mujan/ Nova.rs

Godinu dana je prošlo od nesreće u rudniku “Soko”, u kojoj je 1. aprila prošle godine stradalo osam rudara, dok je više njih povređeno. Povređeni su se u međuvremenu vratili na posao, a Saša Dimitrijević (53), jedan od preživelih, u razgovoru za Nova.rs priseća se svega što se dogodilo kobnog dana.

Dimitrijević, rudar iz sela Jasenja, kazao je za Novu.rs da od njih dvadesetak neki ponovo rade u jami, a neki su dobili nove poslove izvan rudarskog okna. Njegovo novo radno mesto je u mašinskoj radionici, pošto je po struci bravar.

„Radim ponovo od decembra prošle godine. Ne osećam se loše posle nesreće, mada imam povremeno vrtoglavice. Bio sam skoro kod neurologa, prepisao mi je lekove za 10.000 dinara. To je mnogo para, neću dati toliko. Tražiću od lekara opšte prakse da mi prepiše samo lek za vrtoglavicu“, rekao je Dimitrijević.

Rudar Saša Dimitrijević Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, ni on ni ostale njegove kolege iz rudnika ne zaboravljaju svoje drugove i prijatelje koji su nastradali u zoru 1. aprila.

„Bili smo na godišnjim pomenima svuda gde smo mogli. Porodice su stavljale pomene prošlog vikenda, 25. i 26. marta. Sutra ćemo otići zajedno do naselja Aleksinački Rudnici odakle će maratonci krenuti da trče humanitarnu trku, a posle toga ćemo ponovo sa porodicama izaći na groblje i zapaliti sveće. Nameravam da izađem najpre na groblje kolegi koji je sahranjen na aleksinačkom groblju, onda ću u selo Subotinac, pa u Bobovište i u podne kod prijatelja na groblje u Jasenje“, rekao je Dimitrijević i podsetio da je u nesreći poginuo svekar njegove ćerke.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Godinu dana od nesreće u rudniku „Soko“ Dimitrijević se i sada veoma uznemiri kada priča o tome. Ističe da je on bio „na korak od smrti“, ali da je preživeo zahvaljujući sreći, ali i hrabrosti i prisebnosti kolega koji su ga onesvešćenog izneli iz jame.

„Neposredno pre nego što se nesreća dogodila u jednom od radilišta u oknu popravio sam kvar na grabuljaru, bili su upređeni lanci. Rasklopio sam ih i sklopio i ljudi su počeli da rade. To je poslednje čega se sećam unutar rudnika. Kad sam se osvestio, bio sam u bolničkom krevetu“, kazao je Dimitrijević.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, ugalj u otkopu se urušio i pao, a iz zemlje je pojurio metan koji je odmah usmrtio osmoricu njegovih kolega koji su bili u blizini.

„Kolege koje su bile dalje metan je malo „zakačio“, ali su bili toliko prisebni da se vrate, da pritrče do nas koji smo popadali i da krenu da nas izvlače. Njih osmorica su nas spašavali. Jedan od kolega mi je izvukao jezik da se ne bi ugušio, a drugi, Vlada Jovčić me je zametnuo na rame kao džak i izneo do mesta gde su bili saniteti. Za sve to vreme nisam bio svestan, nisam znao šta se događa, oni su mi to posle ispričali. Hvala do neba tim momcima koji su me spasili, neka bog čuva i njih i njihove porodice“, rekao je Dimitrijević.

Rudar Saša Dimitrijević Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Kolege su mu, dodao je, ispričale i da je povraćao do bolnice, a on se seća da je čuo glasove kako ga dozivaju: „Jasenje, Jasenje“, a u glavi mu je zujalo kao u košnici.

„Bio sam praktično „gotov“. Kolega koji me je posle video zagrlio me je, zaplakao i rekao da se nije nadao da ću da preživim“, rekao je Dimitrijević.

Godišnjica pogibije osmorice rudara u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod sokobanskog sela Čitluk biće obeležena humanitarnim maratonom „Kupi Đoletove kilometre“ od naselja Aleksinački Rudnik do samog rudnika.

Na ideju da trči maraton došao je rudar i maratonac Đorđe Živanovića iz Sokobanje, a pridružiće mu se još tridesetak rudara iz drugih mesta i grada u Srbiji.

Na startu u Aleksinačkim Rudnicima biće prisutni sveštenici i predstavnici opštine Aleksinac, a na cilju će biti prisutni predstavnici opštine Sokobanja, Aleksinačkih rudnika i rudnika „Soko“.

Nema osnova za pokretanje postupka

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo je u proteklom periodu po pitanju nesreće u tom rudniku dva puta donelo istu odluku da „nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti“.

BONUS VIDEO: Niko nije kriv za tragediju u rudniku „Soko“ – porodice rudara ogorčene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar