Nikola Petrović Foto: Vesna Lalić

Nikola Petrović, poznat kao kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ponovo je u centru pažnje javnosti nakon saobraćajne nezgode koju je večeras izazvao sa svojim "meklarenom" na Dedinju.

Petrović, član SNS, bio je direktor JP „Elektromreže Srbije“, a od 1. januara 2015. obavlja funkciju potpredsednika Privredne komore Srbije.

Petrović ima veoma razgranat biznis i u Srbiji. Kako je otkriveno, kum predsednika države, osim što je vlasnik 10 mini-hidroelektrana preko suvlasništva u pojedinim firmama, istovremeno se bavi uvozom lekova i razvojem tehnologija za solarnu energiju, a u vlasništvu ima i avio-kompaniju koju je kupio od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Naime, u novootkrivenim dokumentima koji su procureli tokom međunarodnog projekta “Pandorini papiri” , a koji je otkrio sakrivene poslove nekoliko desetina svetskih lidera i više stotina funkcionera iz čak 90 država, pojavilo se i ime Nikole Petrovića.

Kako je pisao KRIK, otkriveno je da je Petrović 2016. bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko koje je imao račun u Švajcarskoj u vreme dok je bio direktor EMS-a.Vlasništvo nad tom firmom nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i time počinio krivično delo, jer je po zakonu bio dužan da to učini.

KRIK je pisao i da firma „Arkshore International“ nije jedina ofšor kompanija koju je imao Petrović. U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” u Luksemburgu i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz.

U septembru 2020. CINS je objavio da je Petrović mesec dana ranije postao suvlasnik firme „Crni Vrh Power“ koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka. CINS je napomenuo da je on već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a da je samo u 2019. „država od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra“.

Posredstvom firme „Arkshore International“, Petrović je 2021. godine kupio avio-kompaniju „Air Posh” od Stanka Subotića. KRIK je otkrio da je prodaja obavljena ispod cene, jer je Petrović firmu platio 100.000 evra, a ona u svom posedu ima avion vredan više od pola miliona evra.

Upitan da prokomentariše ove navode, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru 2021. godine na konferenciji za novinare rekao da nema pojma čime se bavi njegov kum Nikola Petrović, navodeći da ima 75 kumova.

Petrović je u julu 2021. godine, kako je otkrio CINS, započeo i poslovnu saradnju sa Ljiljanom Božović, suprugom Zvonka Veselinovića. Oni su postali suvlasnici kompanije „Storenergy“ koja se bavi proizvodnjom struje od sunčeve energije.

Malo ljudi je znalo ko je Nikola Petrović dok nije seo u fotelju direktora EMS-a. Tačnije, sve do afere “Prisluškivanje” nije bio spominjan u medijima.

Podsetimo, 2015. u javnosti su se pojavili detalji telefonskog razgovora tadašnjeg čelnika DS Bojana Pjatića i Lidije Udovički, jedne od nekadašnjih direktorki „Kontinental Vinda“, a u kojima se pominje da je Petrović navodno od Udovički tražio dva miliona evra kako bi vetro-park pomenute firme priključio na mrežu EMS-a.

On je tvrdio da nikad nije video Udovički, a na tu aferu je stavljena tačka nakon što je testiran na poligrafu, na kojem je, navodno, prošao. Direktorka „Kontinenetal Vinda“ bila je sadašnja premijerka Ana Brnabić.

Prema pisanju KRIK-a, Nikola Petrović je vlasnik dve vile. Jednu, površine od oko hiljadu kvadrata, nedaleko od Partizanovog stadiona i Kuće cveća, izgradio je 2019. Druga se nalazi na Košutnjaku i vodi se na ime njegove supruge. Taj luksuzni objekat ranije je bio u vlasništvu države i Petrovići su ga tri godine izjamljivali od DIPOS-a, preduzeća za iznajmljivanje i održavanje državnih nepokretnosti.

BONUS VIDEO: Ćuta prozvao Vučića zbog kuma koji „zgrće milione“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare