Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Konačnom odlukom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kum Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, neće krivično odgovarati za saobraćajnu nesreću koju je skrivio na Dedinju pre godinu dana, kada je pijan i drogiran izazvao nesreću i lakše povredio dve ženske osobe. Ovakvu odluku tužilaštva, istaknuti advokat Borivoje Borović komentariše skandaloznom.

Umesto krivične odgovornosti, tužilaštvo je odlučilo da slučaj Nikole Petrovića preuzme Prekršajni sud u Beogradu, a podaci o tome da je u trenutku nezgode vozio pijan i drogiran, koje je Nova.rs ranije objavila, tužilaštvo po svemu sudeći ne tumači kao bitne za donošenje odluke o Petrovićevom slučaju.

Nakon što je tužilaštvo još marta 2023. godine propustilo da Petrovića zadrži uprkos testovima na drogu i alkohol, zatim njihove odluke da se o ovom slučaju neće oglašavati, kao i hapšenje policajke Katarine Petrović iz Valjeva koja je ukazivala na propuste, odluka tužilaštva i ne čudi.

Borivoje Borović i Irina Borović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Borivoje Borović za Nova.rs navodi da očekuje da će Katarina Petrović podneti krivičnu prijavu.

„Ona treba da podnese krivičnu prijavu protiv nadležnog tužioca iz Prvog tužilaštva koji je doneo ovakvu odluku. U tom stanju, kako piše u izveštaju sa lica mesta, Petrović je povredio dve osobe, tako da to ne može da bude prekršaj, to je teško delo“, naveo je advokat Borović.

Borović je naveo i da ova odluka tužilaštva potvrđuje njegovu raniju tezu koju je dao za naš portal, a to je da „vrlo mali broj sudija, tužilaca i policajaca koji mogu slobodno da govore“, ali i da je „Petrović zaštićen od političkog progona kao svaki pripadnik Srpske napredne stranke, bez obzira o kom se krivičnom delu radi“.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, gotovo godinu dana nakon što je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, izazvao saobraćajnu nezgodu vozeći skupoceni „meklaren“, tako što se nije zaustavio na obavezan znak „stop“, usled čega je udario u automobil koji se kretao Užičkom ulicom na Dedinju, stigla je i konačna odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

„U svojoj odbrani osumnjičeni nije sporio da je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, ali je izneo sumnju u rad kočionog sistema na njegovom vozilu, zatim sumnju u testiranje na psihoaktivne supstance, a kao potvrdu svoje odbrane priložio je mišljenje ovlašćenog servisera za svoje vozilo u vezi kočionog sistema za taj tip vozila“, navelo je tužilaštvo.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako su dodali, iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi.

„Kritičnom prilikom alkohol je bio u fazi resorpcije, a ne može se sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje“, saopštilo je tužilaštvo.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Žene koje su se nalazile u automobilu u koje Petrovićevo vozilo udarilo, iako su sa lica mesta prevezene u Urgentni centar, čak nisu bile povređene „u sudsko-medicinskom smislu“.

„Dalje, iz nalaza i mišljenja lekara u vezi telesnih povreda proizilazi da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu“, navelo je tužilaštvo i zaključilo da je predmet prosleđen Prekršajnom sudu u Beogradu.

Ovakva odluka tužilaštva mogla bi se tumačiti i kao očekivana shodno svim dešavanjima u slučaju.

Podsetimo, Nikola Petrović je 6. marta prošle godine, u Užičkoj ulici u beogradskom naselju Dedinje automobilom marke „Meklaren“ izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj su dve osobe lakše povređene.

Policija je testom utvrdila da je bio pozitivan na alkohol i drogu, ali se nije oglašavala o slučaju, dok o njemu nisu izvestili mediji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare