Protest ispred RIK-a Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Rešenje o upućivanju tužiteljke Mirjane Jovanovič doneto je još 8. decembra 2023. godine, rečeno je za N1 iz Tužilaštva za organizovani kriminal. Prethodno su novine Nova objavile da je Jovanović, tužiteljka VJT za koju list navodi da je učestvovala u hapšenju i procesuiranju studenata i građana koji su protestvovali ispred Skupštine grada, upućena u TOK na "više" radno mesto i faktički unapređena.

List Nova piše da je Jovanović upućena u TOK samo dan nakon što su okončana saslušanja 38 građana koje je policija pretukla i privela u nedelju, 24. decembra, a iz TOK kažu da je predlog za upućivanje Mirjane Jovanović prvi put poslat Republičkom javnom tuzilaštvu još 9. 1. 2023. godine.

Period upućivanja je bio opredeljen na četiri godine, počev od 1. 2. 2023. godine, kako bi se obezbedio kontinuitet rada TOK, jer je od 10. 2. 2023. godine jedan od zamenika tužioca za organizovani kriminal odlazio u penziju, navode iz TOK, prenosi N1.

Po ovom predlogu nije doneta odluka, te je shodno sada važećem Zakonu o javnom tužilaštvu upućivanje Mirjane Jovanović ponovo inicirano 6. 12. 2023. godine, kaže se u odgovoru.

„Rešenje o upućivanju je doneto 8. 12. 2023. godine sa početkom upućivanja u Javno tužilastvo za organizovani kriminal od 1. 1. 2024. godine, kako je inicijativom predloženo na period od tri godine. Mirjana Jovanović u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu i Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, ispunjava sve opšte i posebne (bezbednosne) uslove potrebne za obavljanje funkcije javnog tužioca u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal“, kažu iz TOK.

BONUS VIDEO: Zoran Stojiljković: Tri faktora za nastavak borbe su energija protesta, strategija opozicije i reakcija međunarodne zajednice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare