Foto: Shutterstock, Antonio Ahel/AtaImages, Tanjug/BRANKO LUKIĆ

Troje poginulih u samo nekoliko sati, veliki broj saobraćajnih nezgoda sa pričinjenom materijalnom štetom i čini se bezbroj sletanja sa kolovoza usled snežnih nanosa - tako bi se u najkraćem moglo opisati jutro nakon prvog snega koji je pao ove godine. Zbog novih uslova na putu nije zgoreg podsetiti se šta se nikako ne sme raditi prilikom vožnje zimi.

Pod uslovom da ste pripremili automobil za vožnju u zimskim uslovima, da ste napunili rezervoar, proverili stanje na putevima, napunili bateriju na telefonu, „opremili se“ hranom, vodom i ćebetom za svaki slučaj, spremni ste za vožnju u zimskim uslovima. Kako je reč o sasvim novim okolnostima na putu na koje nismo navikli tokom godine, neophodno je naoružati se i strpljenjem i koncentracijom.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Nagli pokreti

Vožnja po snegu može biti posebno zamarajuća. Čak i kada bi službe koje se bave čišćenjem snega zaista očistile puteve, loša vidljivost, hladnoća, poledica koja se može stvoriti u međuvremenu i sneg koji može napadati, mogu predstavljati velike probleme, posebno ako ste vozač u Srbiji.

Zlatno pravilo koje će svaki iskusniji vozač rado podeliti jeste da se nikako ne smeju praviti nagli pokreti tokom vožnje. S obzirom na to da se kontakt automobila sa kolovozom ostvaruje preko pneumatika, trenje između guma i asfalta je ključni faktor u procesu vožnje. Zato treba uzeti u obzir da će nam za zaustavljanje trebati više vremena nego obično i da bi naglo kočenje moglo da prouzrokuje proklizavanje.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Kako do toga ne bi došlo, odnosno kako bi vozač uspostavio što bolju kontrolu nad vozilom, neophodno je da volan okreće i papučice za gas i kočenje pritiska blago i sa posebnom pažnjom. Proces kočenja treba započeti dosta ranije nego obično, a najbolje bi bilo primeniti sistem motornog kočenja, kada smanjenjem prenosa brzine usporavate vozilo.

Odstojanje

Ukoliko i dođe do proklizavanja, „glavu“ na ramenima može sačuvati bezbedno odstojanje u odnosu na vozilo ispred, sa nadom da će se istog saveta pridržavati i vozač iza.

Upravo zbog ovoga se savetuje i da naglo ne menjate brzinu kretanja tokom vožnje.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Takođe, odstojanje je od posebne važnosti kada je vidljivost loša, kada se spusti magla ili sneg veje.

Zaglavljivanje u snegu

Ukoliko se dogodi da se vozilo zaglavi u snegu, da ne možete da ga pomerite iz mesta, najvažnije je da u ovoj situaciji ostanete smireni jer rešenje svakako postoji. Ono što nikako ne bi trebalo da uradite jeste da naglo pritiskate papučicu gasa i okrećete točkove u mestu jer će se time sneg zagrejati, a ulegnuće u kom ste se našli, postati dublje.

Kako bi oslobodili vozilo, potrebno je utabati što više snega kako biste sebi napravili putanju za izlazak, a kako bi u tome uspeli, potrebno je kretati se napred-nazad nekoliko puta.

Ukoliko i ovo ne pomogne, iskusni vozači savetuju da u pomoć „pozovete“ patosnice koje će biti postavljene tako da točkom na njih nagazite i napravite sebi izlaz iz ulegnuća.

Troje poginulo u samo nekoliko sati

Uprkos tome što je reč o pravilima koja se ponavljaju iz godine u godinu, čin se da vremenske nepogde ne prestaju da zadaju muke vozačima. Tako je u ponedeljak ujutru, kada je osvanulo prvo jutro sa snežnim pokrivačem, zabeležen veliki broj saobraćajnih nezgode, od kojih su njih tri imale tragičan ishod.

Nesreća u Jurija Gagarina na Novom Beogradu, Foto: Instagram Moj Beograd

Tako je najpre jedan muškarac na Novom Beogradu, oko 7.00 časova, udario u stub mosta, a lekari Hitne pomoći su samo mogli da konstatuju smrt. Treba napomenuti da još nije jasno da li je smrt vozača nastupila usled posledice povrede zadobijenih u sudaru ili zdravstvenog stanja.

Ubrzo nakon toga jedna žena poginula je u nesreći kod Novog Sada, kada je iz neutvrđenih razloga izletela sa puta, prevrnula se i završila u obližnjoj njivi. Potom je još jedna osoba nastradala u saobraćajnoj nezgodi kod Zaječara.

Uz to, zabeležen je i veći broj saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povređenih, ali je pričinjena materijalna šteta, kao i veći broj iskliznuća sa kolovoza.

Bonus video: Veliki broj saobraćajnih nezgoda tokom praznika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare