Suđenje roditeljima dečaka ubice koji je 3. maja prošle godine u jezivom masakru ubio devet učenika Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i radnika obezbeđenja, nastavljeno je danas iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti ali i roditelja ubijene dece koji su kraj ročišta sačekali ispred sudnice. Čekajući završetak ročišta, hodnicima Palate pravde navirale su jake emocije bola i tuge roditelja koji su sve vreme držali fotografije ubijene dece.

Optuženi Kecmanovići, kao i predsednik streljačkog kluba „Partizan practical shooting“ Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M, negirali su u ponedeljak krivicu, a za današnje suđenje bilo je najavljeno iznošenje odbrana, međutim, zbog predloga zastupnika porodica ubijene dece, da sud razmotri mogućnost da se roditeljima dozvoli da iz sudnice prate iznošenje odbrana optuženih, ročište je odloženo.

Sudsko veće najavilo je da će naknadno doneti odluku o tome, te je nastavak suđenja zakazan za 29. februar i 1. mart.

Nina Kobiljski Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Rekla sam joj da treba da se druži”

Protekla dva dana suđenja prošla su izuzetno emotivno. Obeležile su ih fotografije ubijene dece, koje su nosili roditelji koji zahtevaju pravdu i da neko konačno odgovara za masakr koji se dogodio 3. maja prošle godine.

Kako je roditeljima bilo onemogućeno da budu prisutni u sudnici, sve vreme su se nalazili ispred sudnice, držeći slike svoje dece u rukama. Na njihovim licima videla se bol, ali i nada da će neko odgovorati za smrt njihove dece.

Ne postoji osoba u sudu koja prethodna dva dana nije saosećala sa porodicama mališana ubijenih u “Ribnikaru”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pojedini roditelji nisu mogli da izdrže tu količinu tugu koje im svako novo suđenje donosi. Majka ubijene učenice Eme Kobiljski slomila se gledajući sliku svoje ćerke.

„Ja sam moje dete slagala. Rekla sam joj da treba da se druži, učila je, dok je neko drugi za to vreme vodio dete u streljanu i učio ga da puca. Ema je imala loptu, a on pištolj. I onda se njegovi roditelji izjasne da nisu krivi“, zajecala je Nina Kobiljski dok su drugi roditelji na klupu pored nje poređali slike svoje dece i pritekli joj u pomoć.

Otac stradalog Andrije Čikića obgrlio je Ninu, a majka dečaka sela je pored nje dok joj je maramicu dodala majka Adriane Đukić.

Ova scena na delu je pokazala koliko su ovi roditelji ujedinjeni u bolu i kolika su podrška jedni drugima, iako su svi pretrpeli gubitke od kojih se nikada neće oporaviti.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U zgradu sudu juče su prvi stigli otac, majka i sestra Angeline Aćimović, koja bi na današnji dan napunila 15 godina. Otac Angeline je rekao da su oni pre suđenja obišli njen grob kako bi joj čestitali rođendan.

„Danas je našoj Angelini 15. rođendan, bili smo na groblju i odneli joj poklon zlatnu narukvicu sa tri krstića i veliku igračku Meda Brunda. Večeras smo na Tašmajdanu organizovali klizanje za decu iz „Ribnikara“, gde ćemo poslužiti kolače u čast našeg deteta“, rekao je za Novu Anđelko Aćimović, otac ubijene učenice Angeline i dodao da su u ćerkinu čast organizovali na Tašmajdanu klizanje i puštanje balona.

Pored tuga, ovi roditelji su i besni. Besni jer još uvek niko nije odgovarao.

„Kecmanovići lažu i glume kad plaču. Emocije su im nula. Kada se Miljana videla sa sinom prvi put nije bilo suza, kao dva robota su bili. Kada je Vladimir video slike tela, nastradale i krvave dece iz dokumentacije, počeo je da sebe sažaljeva. Govorio da mu je porodica upropašćena. A kako su vaspitavali dete? On je žrtva njihovog vaspitanja i nebrige. Šta im dete radi na internetu? Kako dva dana nisu mogli videti oružje i molotovljeve koktele?“, naveo je potreseni Anđelko.

Foto:Nova.rs

Traže otvaranja pretresa za javnost

Mišljenja roditelja povodom ove odluke suda su podeljena. Kako su za Novu istakli roditelji, većina njih je bila da se javnost ne isključi, ali poštuju svaku odluku suda.
„Prisustvo medija bi omogućilo da nemamo nagađanja i curenje informacije iz suda. Prisustvom medija, kao i u parničnom postupku, mediji bi omogućili da se o našoj deci priča više, a o tom počiniocu manje, jer o njemu od prvog dana svi mediji i tabloidi bruje. Maltene znamo i šta radi iza zatvorenih vrata. Mediji bi imali priliku, kao i mi, da čujemo šta roditelji tog deteta imaju da kažu, ovako, svodiće se sve na nivou rekla-kazala“, rekli su pojedini roditelji za naš portal.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Četvoro optuženih

Podsetimo, otac dečaka-ubice optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti, jer je iz njegovog oružja počinjen masakr, dok je njegova majka optužena za nedozvoljeno držanje oružja zbog DNK traga koji je pronađen na jednoj čauri na mestu zločina.

Zbog krivičnog dela davanje lažnog iskaza optuženi su neposredno predsednik streljačkog kluba „Partizan practical shooting“ Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar