Miodrag Majić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Sudija Miodrag Majić izneo je niz zamerki na prve nacrte novih zakona koji treba da reformišu srpsko pravosuđe, rekavši da to ne bi trebalo uopšte da sprovodi Vlada u tehničkom mandatu.

Sudija Majić upozorava da to nisu suštinske izmene i da stanje može da bude čak i gore nego ranije.

„Ima tu mnogo zamerki. Prvo je pitanje kako to može uopšte da sprovodi Vlada koja je u tehničkom mandatu, a i rok koji je ostavljen za javnu rasoravu je suviše kratak za tako ozbiljnu temu. Te reforme su pokrenute isključivo da bi se odblokirali klasteri u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, a oni koji su se usprotivili tim predlozima su već isključeni iz ovog procesa“, kaže sudija.

On upozorava da neće biti ispunjen jedan od osnovnih uslova za bolje pravosuđe, a to je depolitizacija i smanjivanje uticaja ostale dve grane vlasti, pre svega izvršne.

„Promene Ustava doneo je jednopartijski parlament, ove reforme sprovodi tehnička Vlada koja želi da zadrži uticaj političke volje. Vrlo je loše rešenje da se uvode u Visoki savet sudstva istaknuti pravnici koje će birati Skupština. Predviđeno je da oni imaju pravo veta na izbor predsednika sudova, što je direktan uticaj politike na sudstvo. Žao mi je što su pojedina strukovna udruženja uzela učešća u tim reformama i na taj način im dali legitimitet“, objašnjava Majić.

Kao deo reformi predloženo je i povećanje plata nosiocima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima, ali ministarka pravde Maja Popović je izjavila da to u ovom trenutku, kada zbog teške ekonomske situacije „budžet krvari“, nije moguće.

„To je još jedan od načina na koji političke strukture pokušavaju da zadrže svoj uticaj. Osnova za bilo koju samostalnost i nezavisnost pravosuđa je ekonomska nezavisnost, a na taj način političke strukture zadržavaju svoj uticaj jer oni daju novac. Iako zvuči nemoguće, plašim se da stanje u pravosuđu posle ovakvih reformi može da bude još gore“, objašnjava sudija Miodrag Majić.

BONUS VIDEO: Ministarka pravde Maja Popović štiti republičkog tužioca Zagorku Dolovac od novinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar