Foto: Shutterstock

Najmanje devet osoba je povređeno, od kojih je jedna životno ugrožena i lekari joj se bore za život, u navijačkoj tuči, koja se dogodila sinoć u novobeogradskom Bloku 63. Svi oni su članovi "Vandal bojsa", navijačke grupe "Partizana" a napadnuti su u "svojoj kući", na mestu gde se svakodnevno sastaju i odakle idu na utakmice.

U stravičnoj tuči koja se dogodila sinoć oko 23.20 časova teške povrede zadobio je Nikola Ž. (22), a kako Nova.rs nezvanino saznaje, on je zadobio frakturu lobanje i lekari se bore za njegov život. Povređeni su članovi iste navijačke grupe, „Vandal bojsa“, čije je sedište upravo u novobeogradskim blokovima, a posebno su aktivni u 63. bloku.

Pročitajte još:

Njih su napali, prema prvim informacijama, navijači Crvene zvezde, njihovi zakleti neprijatelji, a napad je bio dobro isplaniran i organizovan. Napadači su se dovezli kolima do parkinga u obližnjoj Vojvođanskoj ulici, parkirali su se tu, prošli kroz garaže i sa fantomkama i kapuljačama na glavama, naoružani motkama i štanglama, napali Vandal bojse koji nisu očekivali napad i bili su potpuno zatečeni u svom sedištu.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs; Miloš Lazić/Nova.rs

Napad je trajao minut-dva, po rečima svedoka, a huligani su brzo pobegli i pri bekstvu navodno razbili i jedan automobil koji je bio parkiran u blizini, a koji navodno pripada jednom od navijača Parizana. Ono što je zanimljivo je to što u tom trenutku skoro da nije bilo starijih navijača, već je u pitanju uglavnom bio njihov podmladak, ali napadači ni prema njima nisu imali milosti.

„Video sam dečaka, krvave glave, kako nepomično leži. Njega su na nosilima uneli u kola Hitne pomoći i odvezli“, rekao je za Nova.rs očevidac, stanar zgrade koji je pozvao policiju i Hitnu pomoć, a koga je uznemirila buka, dreka i vriska.

Foto:Miloš Lazić/Nova.rs

Policija je brzo reagovala, ali nije poznato da li je neko i uhapšen. Napadači su navodno Vojvođanskom ulicom otišli u pravcu Zemuna, ali mogli su da skrenu na auto-put i da se odvezu u bilo koji deo Beograda.

Ovako brutalan napad odavno se nije dogodio, navijači su se do sada uglavnom sukobljavali na putu do stadiona, ali nije se često dešavalo da jedna grupacija huligana napadne drugu u srcu njihove teritorije.

Pre otprilike nedelju dana policija je upravo u Bloku 63 uhapsila nekoliko navijača naoružanih štanglama, koji su imali sprejeve sa bojom, a u pitanju su navodno bili upravo članovi „Vandal bojsa“ koji su obeležavali „svoju teritoriju“ – to su blokovi 61, 62 i 63, gde su i nastali. Nešto slično se dogodilo i pre nekoliko meseci kada je, takođe, pohapšena jedna grupa. Hapšenje je bilo i u julu prošle godine.

Foto:Miloš Lazić/Nova.rs

Poprište napada je mesto gde se, po rečima stanara okolnih zgrada, „Vandal bojsi“ okupljaju pre odlaska na utakmice „Partizana“ što ima još veću težinu u navijačkom svetu.

Zbog toga postoji i strah da će i odgovor navijača Partizana biti recipročno surov i da može uslediti nova spirala nasilja među navijačima i pravi ulični rat.

Do sada je u obračunima sukobljenih navijačkih grupa, pre svega simpatizera Crvene zvezde i Partizana već stradalo više desetina mladih ljudi, i to u poslednjih dvadesetak godina.

BONUS VIDEO: Mesto sukoba navijača u Novom Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare