advokat Nemanja Aleksić Foto:promo/lawofficealeksic.rs

Na izborima za novo rukovodstvo novosadskog ogranka Advokatske komore Vojvodine ubedljivu pobedu odnela je lista na kojoj se nalazi aktueltni predsednik AKV Vladimir Beljanski. Lista Vesićevog donatora advokata Nemanje Aleksića, koji zastupa većinu banaka u Srbiji, dobila je svega 114 glasova, dok je za Beljanskog glasalo 756 advokata.

U izboroj trci za preuzimanje vojvođanske komore, jedne od retkih institucija u Srbiji lišenoj političkih i stranačkih uticaja, brojni advokati su bili pozivani telefonom sa “sugestijom” da glasaju za Aleksića, uz podsećanje na njegove odlične odnose sa SNS.

Sam Aleksić, koji je donirao mobilnu kancelariju Goranu Vesiću, izjavio je da nije član SNS, već da je “vučićevac”. Ipak, pritisci i pozivanje na SNS očigledno nisu pomogli u slučaju AKV, s obzirom da je lista na kojoj se nalazilo čak 17 zaposlenika Aleksićeve kancelarije, drastično poražena.

Pročitajte još...

Predsednik AKV Vladimir Beljanski, koji je u junu ponovo izabran za prvog čoveka komore, kaže da su se članovi novosadskog ogranka odazvali u velikom broju i čekali u redu i po pola sata da glasaju, što je nezapamćen slučaj u istoriji komore, koji pokazuje kome je ogromna većina advokata poverila vođenje novosadskog ogranka, ali i AKV.

Tokom kampanje, Aleksić, protiv kog je pokretano sedam disciplinskih prijava, nastupao je pod sloganom “Samo pošteno”.

Podsetimo, portal Nova.rs juče je obajavio da je odluka tužilaštva da ne pokreće istragu protiv Branislava Lečića, kog je mlađa koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, usledila je nakon saslušanja advokata Aleksića. On je istražnim organima, ali i samom Lečiću otkrio detalje svog razgovora sa Štajnfeld, koja je preko prijatelja, pokušala da od njega dobije pravni savet znatno pre nego što je javnost saznala za čitav slučaj. Aleksić u svemu tome nije video ništa sporno, navodeći da nije odao advokatsku tajnu, a ujedno je izneo i sumnje da je Danijela „dobila veću količinu novca da diskredituje Lečića“.

Izvori našeg portala iz pravosuđa navode da je izjava advokata iz Novog Sada, kome se Štajnfeld obratila za pomoć, bila presudna da tužilaštvo prekine predistražni postupak, uz obrazloženje da ne postoji dovoljno dokaza za to.

Da je Aleksić na ovaj način prekršio etički kodeks, potvrđuje 8. i 9. član tog Kodeksa.

„Advokat ne sme da učestvuje u nedozvoljenom pribavljanju prava niti da se poziva na dokaze za koje zna da su lažni. Poverljivost klijenta predstavlja ljudsko pravo“, navodi se u Kodeksu.

Više datalja o Aleksiću možete pročitati na linku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare