Nemanja Aleksić, Danijela Štajnfeld, Branislav Lečić Foto: Promo/lawofficealeksic.rs, Insajder, Ivan Dinić/Nova S

Odluka tužilaštva da ne pokreće istragu protiv Branislava Lečića, kog je mlađa koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, usledila je nakon saslušanja advokata Nemanje Aleksića iz Novog Sada, bliskog saradnika SNS. On je istražnim organima, ali i samom Lečiću otkrio detalje svog razgovora sa Štajnfeld, koja je preko prijatelja, pokušala da od njega dobije pravni savet znatno pre nego što je javnost saznala za čitav slučaj. Aleksić u svemu tome nije video ništa sporno, navodeći da nije odao advokatsku tajnu, a ujedno je izneo i sumnje da je Danijela "dobila veću količinu novca da diskredituje Lečića".

Kako saznaje Nova.rs, advokat Nemanja Aleksić, inače blizak Srpskoj naprednoj stranci, samoninicijativo se obratio policiji i tužilaštvu kako bi dao iskaz povodom predistražnog postupka koja se vodio protiv glumca Branislava Lečića.

Pročitajte još...

On je policiji ispričao kako je stekao utisak da je Štajnfeld dobila novac da optuži Lečića i pokrene kampanju protiv njega.

Izvori našeg portala iz pravosuđa navode da je izjava advokata iz Novog Sada, kome se Štajnfeld obratila za pomoć, bila presudna da tužilaštvo prekine predistražni postupak, uz obrazloženje da ne postoji dovoljno dokaza za to.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 13. jula da „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“. Mlada glumica je tada prokomentarisala da stiče utisak kao da tužilaštvo ne želi ili ne sme da vidi da ima više nego dovoljno dokaza za sudski postupak. Pravni tim Danijele Štajnfeld je, nakon odluke tužilaštva, podneo žalbu, ali je od ona odbijena od strane Apelacionog javnog tužioca. Pravni tim Branislava Lečića odbacivanje prijave okarakterisalo je kao dugo čekanu pravdu.

Iz okruženja poznate glumice rečeno nam je da se ona najpre obratila Aleksiću sa molbom da dobije određene pravne savete, kao i objašnjene zbog čega je tužilaštvo počelo sa prikupljanjem dokaza, iako ona nije podnela krivičnu prijavu. Sagovornici našeg portala napominju da je Štajnfeld razmatrala i mogućnost da angažuje Aleksića kao svog zastupnika, ali je na kraju od toga odustala.
Foto: N1

“Danijela nijednog trenutka nije otkrivala ime Branislava Lečića u razgovoru s njim. Aleksiću se obratila kao advokatu sa molbom da je posavetuje, ali je on, nakon što je javnost saznala za Lečića, samoinicijativno obratio nadležnima i naveo detalja razgovora koji je ona vodila sa njim kao mogućim pravnim zastupnikom. On poriče da je svojim iskazom time prekršio advokatsku tajnu, ali je činjenica da mu se Danijela nije obratila kao prijatelju ili poznaniku, već kao pravniku i advokatu. Razmatrala je da ga angažuje, ali je posle svega jasno da nije pogrešila što to nije učinila”, navodi izvor našeg portala blizak glumici.

Da je Aleksić na ovaj način prekršio etički kodeks, potvrđuje 8. i 9. član tog Kodeksa.
„Advokat ne sme da učestvuje u nedozvoljenom pribavljanju prava niti da se poziva na dokaze za koje zna da su lažni. Poverljivost klijenta predstavlja ljudsko pravo“, navodi se u Kodeksu.

Ko je Nemanja Aleksić: Vesićev donator koji se hvali vezama sa SNS i hoće na čelo Advokatske komore Vojvodine

Ime Nemanje Aleksića u javnosti se često pojavljivalo u proteklom periodu. Nedavno je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, objavio da mu je pokretnu kancelariju, odnosno kamper kojim “krstari” po Beogradu, upravo poklonio ovaj novosadski advokat.

Aleksić je advokatsku kancelariju osnovao početkom 2002. godine, ona danas broji više od 210 profesionalaca specijalizovanih za pružanje pravnih saveta iz oblasti privrednog prava, bankarstva i finansija, radnih odnosa, nepokretnosti, rešavanju sporova, građanskog i krivičnog prava.

advokat Nemanja Aleksić Foto:promo/lawofficealeksic.rs

Prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, interesantno je da Aleksić zastupa gotovo sva javna preduzeća u Beogradu. Prema rečima izvora našeg portala iz pravosuđa, gotovo da Aleksić drži monopol.

Ovu informaciju za naš portal potvrdile su i pojedine stranke, koje se spore s javnim preduzećem.

Prema pisanju medija, svojevremeno je podneo krivičnu prijavu protiv voditelja Zorana Kesića zbog „verske mržnje i netrpeljivosti prema vernicima“, zbog načina na koji je on govorio o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, izborima i verskim litijama u svojoj emisiji na televiziji Nova S.

Prošle godine se ponovo našao u fokusu javnosti, nakon što je otkriveno da je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem umešan u aferu falsifikovanja isprava i pokušaja prevare osiguravajućeg društva.

Kako je naš portal ranije pisao, pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković svojevremeno je falsifikovao lekarski nalaz i predao ga jednoj advokatskoj kancelariji kako bi opravdali izostanak pred sudom i sprečili obustavljanje postupka koji su vodili protiv jedne osiguravajuće kuće.

Ubrzo se ispostavilo da je reč o Aleksiću.

Krivično gonio starca (98)

Sa druge strane, o Aleksiću se u nekoliko navrata pisao zbog postupka sa 98-godišnjim istoričarom umetnosti Stanislavom Živkovićem, koji je preminuo krajem prošle godine.
Protiv Živkovića je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu i teretili su ga da je od jula 2014. do marta 2016. godine dao stručna mišljenja o autentičnosti četiri umetničke slike koje je, takođe okrivljeni, Slaviša Popov prodao novosadskom advokatu Nemanji Aleksiću i Davidu Zelenkapiću.

Foto: Goran Srdanov

On se gonio sa prevaru, a ovo i ne bi bilo tako čudno da on za krivično delo koje mu se stavlja na teret nije dobio nikakav novac, već samo izneo svoje mišljenje.

Aleksićevo obezbeđenje prebilo sina Jorgovanke Tabaković

Aleksić se u fokusu javnosti našao i 2015. godine kada je, ispred njegove kancelarije u Novom Sadu, došlo do obračuna pripadnika njegovog obezbeđenja i sina guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. Nikola Tabaković je tada parkirao automobil na parking mesta u vlasništvu kancelarije Aleksić što je, kako su pisali beogradski mediji, razjarilo Aleksićeve ljude.

Ipak, Aleksić je kasnije tvrdio da se uopšte ne seća da li je pričao sa Tabakovićem, iako postoje snimci sa sigurnosnih kamera na kom se vidi kako prilazi njegovom automobilu i raspravljaju se.

Napravio vašarište u sudnici

O Nemanji Aleksiću pisalo se i 2015. godine, tokom postupka u kom su se sudile starlete i učesnice rijaliti programa Soraja Vučelić i Stanija Dobrojević.

Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Osim što je napravio haos u sudnici vređajući sudiju i bacajući stvari po prostoriji, mediji su pisali i da je izjavio da će svoju klijentkinju „odvesti u kancelariju“ i da će „dobiti po gu*i“. Potom je, navodno, izjavio i da se nada da će svo troje po završetku suđenja, popiti kafu.

Pozivao advokate da glasaju za njega: „Znate da je dobar sa SNS“

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, novosadski advokati su tokom prošlog meseca masovno primali telefonske pozive iz Aleksićeve kancelarije sa sugestijom da glasaju za “njegovu listu” na predstojećim izborima za novog predsednika komore.

Uz lobiranje, pozivaoci su podećali advokate na Aleksićeve “odlične odnose sa Srpskom naprednom strankom”.

Pročitajte još...

„Prvo su pozivali sve kolege koje su članovi SNS. Njima je rečeno da je stigla „direktiva“ iz beogradske stranačke centrale da na predstojećim izborima u komori svi moraju da glasaju za kandidata iza kog stoji Aleksićeva kancelarija“, rekao je izvor Nova.rs, koji je i sam primio sličan poziv.

„Mene je pozvao kolega kog znam površno, sa suda. Uprkos tome što mu je poznato da nisam član niti simpatizer vladajuće stranke, tražio mi je da podržim Aleksićevog kandidata, „nežno“ me podsećajući da imam par predmeta koji su posredno vezani za neka javna preduzeća u kojim stoluje upravo SNS“, rekao naš sagovornik, napominjući da su slične pozive dobile i sve kolege koje poznaje.

Naš sagovornik je napomenuo da lobiranje za izbore unutar AKV nije nelegitimno, ali da se ne seća da je iko na ovako način pokušavao da dođe na čelo komore.

Ono što je dodatan kuriozitet je da je upravo Advokatska komora Vojvodine u više navrata pokretala disciplinske prijave protiv Aleksića. Prema saznanjima Nova.rs, protiv Aleksića je Komori samo u poslednjih nekoliko godina podneto čak sedam disciplinskih prijava, a jedna od njih je još uvek aktuelna.

BONUS VIDEO: Merima Isaković o Branislavu Lečiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare