Senad Ramović Becan Foto: Facebook

Jedan od predvodnika ekstremnog dela vehabitskog pokreta u Srbiji, Senad Ramović, ubijen je u selu Hotkovo kod Novog Pazara, nakon što je, kako je saopšteno, odbio da se mirno preda policajcima koji su pokušali da ga uhapse.

Akciju hapšenja Senada Ramovića Becana sproveli su zajednički pripadnici Bezbednosno-informatvine agencije, MUP Srbije u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Novom Pazaru. Pokušaj hapšenja koji se završio smrću Ramovića izveli su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije, jer se sumnjalo da će Ramović pružati otpor, što se, navodno i dogodilo. Vehabija je pucao na policajce koji su uzvratili paljbu i likvidirali ga.

Pročitajte još:

Sukob se dogodio u mestu Hotkovo, udaljenom desetak kilometara od Novog Pazara, gde se Ramović krio od kraja juna, kada je ubijen Miloš Žujović, koji je primio islam i dobio ime Salahudin, u terorističkom napadu ranio žandarma koji je obezbeđivao izraelsku ambasadu u Beogradu. Istragom je utvrđeno da je radikalizovani Žujović imao kontakte upravo sa Senadom Ramovićem, kao i da je boravio u Novom Pazaru u stanu koji je, navodno, Ramovićevo vlasništvo.

Lokalna policija je pokušala da uhapsi Ramovića, ali je on tada zapretio policajcima sekirom i navodno pobegao negde na Kosovo i Metohiju, gde se, kako su svojevremeno mediji objavili, krio kod ekstremnih članova vehabitskog pokreta. Ipak, ispostavilo se da Becan nije otišao daleko, već u Hotkovo, gde je i živeo poslednjih nekoliko godina. Inače, to naselje, prema zvaničnim podacima po poslednjem popisu, ima 282 prijavljena stanovnika.

Miloš Žujović (Salahudin) Foto: MUP Srbije

„To je poluprazno naselje, vikend naselje gde nema mnogo ljudi koji tu žive stalno, preko cele godine. Ramović je uglavnom tu živeo, samo bi petkom dolazio u Novi Pazar, na molitvu sa svojim pristalicama“, kaže sagovornik Nova.rs.

Na kraju ga je policija „locirala“ i on je ubijen, a sa sobom je u grob odneo mnoge tajne, vezane ne samo za za teroristički napad u Beogradu od 29. juna, već i za mnoge druge nelegalne aktivnosti ekstremnog pokreta kojem je pripadao, kao što su veze sa terorističkim organizacijama, među kojima su i Islamska država, prebacivanje dobrovoljaca koji su ratovali za račun Islamske države, kao i ko zna koje sve informacije još.

Senad Ramović Becan Foto:Screenshot/Youtube/Jutarnji Program TV Happy

Zbo svojih ideala Ramović je već robijao 13 godina, nakon što je uhapšen 2007., a potom i osuđen, zajedno sa još 13 svojih istomišljenika. On je tada osuđen jer je nameravao da ubije tadašnjeg muftiju Muamera Zukorlića, a prilikom hapšenja su Ramović i članovi njegove grupe pucali na policiju. Osuđeni su za zločinačko udruživanje, terorizam, ilegalno posedovanje oružja, a Becan je, kao prvooptuženi i najstrože osuđen, na 13 godina zatvora. U sudnici Specijalnog suda u Beogradu, gde je sudski proces održan, Becan je komentarisao da „optužnicu kao da je pisao Buš (tadašnji američki predsednik) ili agent CIA Muamer Zukorlić. Tokom službenja zatvorske kazne, Ramović je napisao i zbirku pesama: „Pjesme iz Alkatraza“. U tom zatvoru je boravio s još nekim od najozloglašenijih osuđenika za najteža krivčna dela, između ostalog i Miloradom Ulemekom Legijom, za koga je rekao da mu je uvek prvi čestitao Bajram.

Ali, pre nego što je postao predani vernik, Senad Ramović je imao burnu mladost, pa je nekoliko puta hapšen zbog krivičnih dela iz oblasti klasičnog kriminala, a viđan je i u novopazarskim lokalima za koje se pričalo da su u stvari paravan za prostituciju. 

BONUS VIDEO: Teroristički napad ispred izraelske ambasade u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare