Foto: Facebook

Carinskom agentu A.J. pritvor je produžen za još 30 dana, zbog sumnje da je zloupotrebom položaj i oštetio budžet Srbije za 750 miliona dinara, a pare je koristio da živi na visokoj nozi.

Viši sud je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Prethodno je Apelacioni sud usvojio žalbu branioca okrivljenog na rešenje o produženju pritvora i vratio Višem sudu da ponovo odluči, međutim Viši sud je ponovo produžio pritvor okrivljenom.

Nedavno se Viši sud u Beogradu rešenjem oglasio stvarno i funkcionalno nenadležnim za suđenje u ovom predmetu, jer smatra da je za postupanje nadležno Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud). Trenutno se čeka pravosnažnost tog rešenja. Krajem januara Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je podiglo optužnicu protiv A. J.

Pročitajte još:

On se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu „Quehenberger Logistič SRB“ doo Šimanovci izvršio produženo krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Tužilaštvo je podnelo i zahtev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u Beogradu na vodi sa garažnim mestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža.

A. J. se tereti da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju „C&A MODA RS“ doo Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana brodom, konternejski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Foto: Facebook

Kako se sumnja, na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara, za koji iznos je oštetio budžet Srbije.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu nekretnina, čije se privremeno oduzimanje traži, iako je znao da novac potiče iz krivičnog dela.

okom dosadašnje finansijske istrage uočena su elektronska plaćanja putovanja na egzotične destinacije, luksuzan život u inostranstvu, kupovina u različitim modnim radnjama renomiranih proizvođača i drugo, što sve ukazuje na rashode daleko veće od legalnih prihoda, saopštilo je ranije tužilaštvo.

****

BONUS VIDEO: Zaplena marihuane na graničnom prelazu Gradina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar