Foto: Prinstcreen/YouTube

Novopazarac koji je prošle nedelje uhapšen u zajedničkoj akciji BIA i jagodinskog Višeg tužilaštva, a koje je ispraćeno samo jednim šturim saopštenjem, istaknuti je predstavnik "naprednjačke" mašinerije na svom lokalu i kontroverzna ličnost zanimljivog partijskog, a nadasve policijskog dosijea. Uprkos očiglednoj nameri i pokušaju da se ova vest gurne u stranu i ostane van domašaja većeg dela javnosti, društvene mreže i lokalni mediji odigrali su presudnu ulogu u raskrinkavanju ove afere. Ispostavilo se da je albnanski i kosovski špijun zapravo saradnik aktuelne vlasti, ali i i rado viđen gost u emisijama "Hepi telčevizije" i dežurni komentator bezbednosne struke.

Da je nacionalna frekvencija „Hepi televizije“ svakodnevno kontaminirana uznemirujućim sadržajima i ozvučena tonovima i glasovima opskurnih likova kakvi se ne viđaju ni u daleko izopačenijim društvima i anticivlizacijskim sredinama, godinama unazad poznato je čitavoj javnosti. U njenom studiju sabirali su se ili smenjivali mnogi, od moralnih i estetskih podzemnih prikaza, preko verujućih narko-dilera i puzećih pokajnika, pa sve do ratnih i drugih osuđivanih zločinca. Širokom spektru pridružio se pre nekoliko dana i jedan od dežurnih bezbednosnih analitičara iz Novog Pazara, koji se sada tereti da je špijun albanske službe ŠIŠ i saradnik obaveštajca sa Kosova.

Policija je saopštila da je u pitanju izvesni A. D., a kako „Nova.rs“ saznaje radi se o Adisu Dazdareviću, visokom funkcioneru i odborničkom kandidatu Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) i predsedniku novopazarskog Instituta za kriminalistiku i bezbednost, koji se u javnosti predstavlja kao kriminolog, pravnik i stručnjak za bezbednost.

„U pitanju je osoba koja ima status poznate i kontroverzne ličnosti na svom lokalu, ali i bliskog saradnika vladajućih garnitura. Duže vreme sebe predstavlja i van svoje opštine, aktivan je učesnik brojnih seminara na temu bezbednosti, pa je samim tim i dostupan za analatičara od poverenja vlasti. Često se pojavljuje u emisijama „Hepi televizije“, kad god je tema neki bezbednosno interesantni događaj koji se zbio u Novom Pazaru ili okolini“, kaže za „Nova.rs“ dobro obavešten izvor.

Njegovo hapšenje dodatno je zabrinjavajuće jer je, kako kaže naš izvor, u pitanju osoba koja je imala pristup kako najvišim funkcionerima, tako i institucijama i koja je pritom, hapšena pre nekoliko godina, a potom volšebno puštena na slobodu.

„Zbog toga se postavlja pitanje kako je moguće da je do hapšenja došlo tek sad, imajući u vidu opravdanje sumnje da je on godinama unazad saradnik albanskih službi“, kaže naš sagovornik.

U maloj sredini kakav je Novi Pazar nije trebalo dugo da se otkrije ko je njihov sugrađanin koji je osumnjičen za špijunažu. Društvene mreže preplavili su komentari korisnika koji  su revolrtirani činjenicom što je osoba koja je slobodno šetala po policijskoj upravi i drugim državnim institucijama zapravo špijun. Na meti besnih korisnika našao se i načelnik PU Novi Pazar Nermin Ljajić.

Foto: TikTok/gps.novi.pazar
Na mreži Tik-Tok osvanula je i zajednička fotografija načelnika Ljajića i uhapšenog Dazdarevića, koja je potpisana sa „saradnici Aljbina Kurtija“ i podrugljivim „napred momci“.
Foto: TikTok/gps.novi.pazar
Takođe, Sandžakpress je u julu 2020, u jeku epidemije koronavirusa objavio da je Dizdarević uhapšen zbog lažnog predstavljanja da je službeno lice, kao i da je pritom koristio lažnu značku Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.
U njegovom posedu pronađene su lažne legitimacije za više različitih državnih ustanova i institucija u koje je nesmetano ulazio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar