Radoslav Milojičić Kena Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

Više tužilaštvo u Beogradu već pet godina drži u predistražnoj fazi postupak protiv bivšeg funkcionera DS, iako je još 2019. BIA prikupila dokaze o navodnim zloupotrebama koje je činio dok je bio predsednik opštine Smederevska Palanka

Radoslav Milojičić zvani Kena, nekadašnji predsednik opštine Smederevska Palanka i funkcioner Demokratske stranke (DS), a danas istaknuti naprednjak koji je na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine nedavno iscepao opozicioni transparent, uspeo je da izbegne procesuiranje zbog zloupotrebe položaja još 2019. godine.

Kako saznaje „Nova“, Milojičićeve navodne zloupotrebe na lokalu, o kojima je govorio i sam predsednik republike, mesecima je istraživala BIA, a predistražni postupak vodilo je beogradsko Više javno tužilaštvo i to Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

Pročitajte još:

„BIA je sakupila brojne dokaze o Milojičićevim zloupotrebama u vreme dok je bio čelnik opštine i dostavila ih tadašnjem zameniku tužioca Predragu Ćetkoviću koji je vodio slučaj. Sve je bilo spremno za hapšenje Milojičića, čak su dopirali i određeni pritisci da se to što pre sprovede, ali je akcija najednom počela da se odlaže od danas do sutra. Posle nekoliko uzastopnih odlaganja, ali i urgencija koje je MUP-u slao tužilac Ćetković, posetio ga je jedan inspektor iz antikoruptivnog odeljenja i rekao mu: „Slušaj, glupo mi je da te lažem, da ne stižemo. Nećemo raditi taj predmet i to je to“, kazao je za „Novu“ dobro obavešten izvor.

Dodaje da je nakon toga predmet sklonjen u stranu uprkos brojnim dokazima koje je prikupila BIA i to za više krivičnih dela.

„Među dokazima bio je i telefon u kom su nađene poruke koje su navodno ukazivale na sumnu da je počinio i krivično delo primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem. Zanimljivo je da ni mediji nisu izveštavali o ovom slučaju, iako je činjenica da je hapšenje zaustavljeno bila poznata i Milojičićevim partijskim saobrocima iz DS „, kaže naš sagovornik i dodaje:

„U vreme kada je zaustavljeno hapšenje Kene, rukovodilac Posebnog odeljenja za korupciju bila je Brankica Marić, aktuelna prva zamenica glavnog tužioca VJT Nenada Stefanovića. Ona i tužilac Ćetković su uglavnom radili na slučajevima u koje je bila uključena BIA, pa je tako on zastupao i optužnicu protiv pokojnog nepodobnog inspektora Dejana Jovića, jedne od najtragičnijih žrtava progona režima SNS. Posle tog predmeta, nagrađen je prelaskom u Specijlano tužilaštvo gde se i danas nalazi“.

Imajuću u vidu sve ove navode, postaje jasnije kako je i zašto „žuti Kena“ preleteo u jato „naprednjaka“ .

„Ne treba zaboraviti da je upravo Kena, kao kadar nekadašanjeg predsednika DS Dragana Šutanovca, a koji je i sam preko noći postao obožavalac šefa države, bio jedan od organizatora puča u Demokratskoj stranci 2020. nakon kojeg je zajedno sa Balšom Božovićem, Slobodanom Milosavljevićem i Branislavom Lečićem isključen iz stranke. Nakon toga je vodio Srpsku levicu, da bi od 2023. stao uz SNS, a danas je i poslanik koji cepa transparente opoziciji“, kaže naš sagovornik.

Radoslav Milojičić Kena Foto: Milan Maricic/ATAImages

„Nova“ je pokušala da proveri sve navode u vezi sa Milojičićevim slučajem u Višem javnom tužilaštvu, odakle nam pak, nije uzvraćen kompletan odgovor.

„Predmet za koji se interesujete ne tiče se krivičnog dela primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem. Predkrivični postupak je u toku u pravcu utvrdjivanja nezakonitosti u vezi raspolaganja imovinom opštine Smederevska Palanka“, rečeno nam je iz VJT.
Zašto do danas nije procesuiran Milojičić, to jest zašto predistraga traje punih pet godina, kada je izvršena poslednja radnja u predmetu, ko je tužilac koji sada radi na ovom slučaju, pitanja su na koja je odgovor izostao.

Vučić mu brojao gutljaje

Dok je Miloičić bio poslanik DS često je bio na meti skupštinskih kolega iz vlasti, koji nisu propuštali, a da ne popmenu, kako je na krilima DS prešao put od konobara do predsednika opštine. Čak je i sam predsednik republike, kom se Milojičić danas divi, prebrojavao koliko je flaša piva kupovao od novca iz budžeta (165 tuborg piva, 133 hajnekena, 65 lav piva i 35 kafa“). Optuživali su ga i za malverzacije sa preuzimanjem Doma Vojske u Smederevskoj Palanci od Ministarstva odbrane , ali i za ogromne dugove koje je za sobom ostavio. Da li su ovo i okosnice petogodišnjih provera koje sprovodi VJT, nisu precizirali u svom odgovoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar