Foto: Fonet/Društvene mreže, MUP Srbije

U velikoj policijskoj akciji uhapšene su 22 osobe koje se sumnjiče da su 17. septembra napale policajce i pravile nerede tokom održavanja Evroprajda, a uglavnom se radi o navjačima Crvene zvezlde. Danas su saslušani i Prvo osnovno javno tužilaštvo je predložilo da se svima odredi pritvor.

U velikoj policijskoj akciji u Beogradu, ali i još nekim gradovima u Srbiji, uhapšene su 22 osobe kojima se na teret stavlja da su učestvovale u napadu na policajce u Bulevaru oslobođenja u Beogradu, tokom održavanja „Evroprajda“, kada je povređeno 12 pripadnilka MUP, a oštećeno 5 vozila. Jedan policajac je tada teže povređen i dijagnostikovan mu je prelom lobanje. Svi povređeni policajci su pripadnici Interventne jedinice PU Beograd. Baš Interventna ekipa je i hapsila osumnjičene po Beogradu…

Foto:MUP Srbije

Njima se na teret stavlja Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo, a od njih 22, 19 je negiralo krivicu i branilo se ćutanjem, dok su trojica izneli odbranu i takođe negirali krivicu. Dvojica uhapšenih se terete da su vođe i osumnjičeni su za teži stav ovog krivičnog dela.

Pročitajte još:

Ovo je što se tiče zvaničnog dela ove policijske akcije, ali ono što nije saopšteno je da su pohapšeni uglavnom navijači fudbalskog kluba Crvena zvezda, a da je među uhapšenima i jedno poznato ime, koje ipak nije svrstano u kolovođe. To je VLadimir V. iz Beograda, koji već ima ozbiljan i bogat kriminalni dosije. On je hapšen zbog raznih krivičnih dela, između ostalog i za preprodaju droge, tačnije marihuane.

Foto:MUP Srbije

Vladimir V. je bio blizak saradnik pokojnog Velibora Dunjića, nekadašnjeg vođe navijačke grupe „Hijene“ koja okuplja simpatizere Crvene zvezde iz Bloka 21 u Novom Beogradu i koja važi za jednu od najozbiljnijih navijačkih grupa na severnoj tribini. Vladimir V. je uhapšen 2008. godine, zajedno sa nekoliko crnogorskih državljana u policijskoj akciji kod beogradske Arene prilikom primopredaje 34 kilograma marihuane.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je ujedno i „najzvučnije ime“, iako nije okarakterisan kao jedan od „kolovođa“. Hapšenje je usledilo tri nedelje posle nemilih scena kod Karađorđevog parka, čiji snimci su se raširili društvenim mrežama. Na njima se vidi kako masa huligana, naoružana bakljama i motkama napada policajce Interventne jedinice, gađa ih i udara, dok oni, potpuno zatečeni, jedna uspevaju da pobegnu. Povređeno je 12 službenika MUP, a oštećeno pet vozila na kojima je pričinjena šteta od oko 3.000.000 dinara.

Foto: FoNet/Društvene mreže

Krenuli vozom iz Batajnice

Kao što je Nova.rs pisala, ispostavilo se da je ta grupe krenula vozom iz Batajnice, ali da, uprkos nekim predlozima policajaca, nisu presretnuti, već im je dopušteno da dođu do železničke stanice Karađorđev park, gde su izašli i napali policajce.

Pri tome je pripadnicima Interventne jedinice javljeno da dolazi „desetak lica“ i da ih presretnu i legitimišu. Umesto desetak, ispostavilo se da ima oko 200 „lica“, naoružanih i spremnih za tuču. Zanimljivo je da u tom trenutku, na tom pravcu, nije bilo nijednog voda ni policijske brigade, ni Žandarmerije koji su opremljeni i obučeni za sprečavanje nereda „u većem obimu“. Sve ovo je izazvalo nezadovoljstvo u beogradskoj policiji, jer su njihove kolege „žrtvovane“.

Foto:MUP Srbije

„Ovo hapšenje je obavljeno da bi se malo smirili policajci, ali i da bi neki ljudi zaradili političke poene posle tog debakla tokom Evroprajda. Pohapšene su osobe koje su identifikovane sa snimaka, a čudno je što među njima nema nijednog viđenijeg navijačkog vođe, jer se takve stvari ne dešavaju spontano – neko je morao da ih organiizuje. Cela ta politička igra oko Evroprajda, zabrane, potom dopuštanja, sve se prelomilo preko leđa policajaca kod Karađorđevog parka“; kaže sagovornik Nova.rs koji je insistirao na anonimnosti.

Tri osobe u bekstvu

Kako je ranije saopštilo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, policija i dalje traga za još tri učesnika ovog događaja i za njima je raspisana poternica.

Foto:MUP Srbije

Pored toga, najavljeno je i da će u dokaznom postupku tužilaštvo ispitati u svojstvu svedoka oštećene i očevice događaja, zatim narediti veštačenje telesnih povreda koje su zadobili policijski službenici, eventualno narediti antropološko veštačenje, a po potrebi sprovesti i druge radnje, nakon čega će doneti odluku u predmetu o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

BONUS VIDEO: Snimak tuče u kojoj su policajci izvukli deblji kraj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare