Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Jezive scene na ulicama Beograda tokom održavanja Evroprajda, gde masa huligana bije policajce motkama i lopatama, gađa ih bakljama i uništava džipove, posledica su niza propusta i grešaka u komandnom lancu MUP koji se pokazao nesposobnim i nedoraslim situaciji.

Održavanje Evroprajda 2022. u Beogradu ostalo je u senci stravičnih scena koje je javnost mogla da vidi. Huligani su se, u nameri da unište održavanje manifestacije, okupili i pravili nerede. U napadu, koji se dogodio u Bulevaru oslobođenja, gde je došlo do tuče između huligana i pripadnika Interventne, povređeno je 13 policajaca, od kojih je jedan teže.

Nasuprot masi od oko 200 huligana naoružanih motkama, lopatama i bakljama našlo se dvadesetak policajaca Interventne ekipe beogradske policije, koji su bili potpuno zatečeni i iznenađeni. Ka policajcima, koji su na sebi imali obične uniforme, poletele su baklje, a potom je usledio juriš huligana. Policajci su jedva izvukli žive glave, povređeno ih je 12, od kojih jedan teže.

Foto: FoNet/Društvene mreže

Teže povređeni službenik MUP zadobio je frakturu lobanje kada ga je jedan od huligana udario lopatom u glavu. Uništeno je nekoliko vozila, pa se ovih dana Interventna, umesto u džipovima, vozi u običnim patrolnim kolima.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Ono što se dogodilo u subotu je, po rečima izvora Nova.rs, rezultat niza propusta i grešaka u komandnom lancu koji se pokazao potpuno nedoraslim i nesposobnim. Napadači su došli gradskim vozom iz Batajnice i policija je imala informacije o njihovom dolasku.

„Znalo se za tu grupu i neki od kolega su predložili da budu presretnutni negde na ruti, pre nego što stignu do centra Beograda. To je odbijeno i rečeno je da će ih policijske snage sačekati na stanici Vukov spomenik, koja je najbliža Tašmajdanu, gde se održavao Evroprajd. Ipak, oni su izašli na stanici Karađorđev park. Tamo su poslati ljudi iz interventne jedinice koji nisu bili ni obučeni ni opremljeni za takvu vrstu intervencije. Nije bilo nijednog jedinog voda Žandarmerije niti policijske brigade koji na sebi imaju oklope, šlemove sa vizirom, štitove a uz to su uvežbani i imaju iskustvo upravo u takvim intervencijama, kada se naruđava javni red i mir u većem obimu“, objašnjava sagovornik Nova.rs iz MUP Srbije.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Baklja bačena na oklopljenog policajca ne može da ga povredi, zaštićeno mu je i telo i, što je najvažnije, lice. Mogućnost povreda je mnogo manja, a pri tome imaju i štitove koji mogu da ih dodatno zaštite. To je oprema koju pripadnici interventne jedinice u trenutku napada nisu imali na sebi.

„Radio vezom je javljeno policajcima kod Veterinarskog fakulteta da prema njima ide desetak lica koja treba da legitimišu i provere, kako se policijskim rečnikom kaže, „da postupe prema njima“. Umesto toga pojavilo se više stotina naoružanih i maksiranih huligana“, objašnjava novi propust sagovornik Nova.rs.

Pročitajte još:

Ono što je, takođe, ogroman propust je to što se kod Veterinarskog fakulteta u tom trenutku nije nalazila nijedna jedinica opremljena i obučena za intervenciju protiv agresivnih demonstranata. Karađorđev park, Hram svetog Save, Autokomanda, su već decenijama mesta gde se navijači tradicionalno okupljaju i gde su česti sukobi sa policijom. Autokomanda pogotovo jer zbog brojnih ulaza i izlaza vrlo je teška za pokrivanje.

Taj prostor je pokriven kamerama za video nadzor i u Komandno operativnom centru (KOC), u centrali gradske policije u Bulevaru Despota Stefana, neko je trebalo da vidi šta se dešava i o tome obavesti policajce na terenu, ali i da uputi pojačanja. Ništa od toga se nije dogodilo.

„Te infomacije su tačne. Niz propusta doveo je do povređivanja 13 policajaca, a sve to je posledica nekompetentnosti i neiskustva rukovodilaca koji napreduju po političkoj podobnosti a ne stručnosti. Nedopustivo je da policija devet meseci nema „prvog policajca“, a to je direktor policije. Ministar Aleksandar Vulin nije stručan da vodi policijski posao. Ne verujem da je postojala neka namera da ti policajci budu ugroženi, to je jednostavno pokazatelj stanja u policiji, pogozotovo među rukovodećim kadrom“, kaže za Nova.rs Milan Dumanović iz Novog policijsko-sindikalnog saveza.

Milan Dumanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Navijači i Narodne patrole

Među huliganima koji su pravili nerede bile su dobro poznate grupacije. Bilo je pripadnika desničarke organizacije “Narodne patrole”, zatim navijača Partizana, Crvene zvezde I fudbalskog kluba iz Zemuna.

VIDEO: Huligani krenuli bakljama na policiju u Bulevaru oslobođenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram