Foto:Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC; Nemanja Jovanović/Nova.rs; E-Stock/Miloš Rafailović; Stefan Tomasevic/ATAImages

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića traje već tri meseca, a u svom iskazu okrivljeni saradnik Srđan Lalić spominje niz ubistava koja se ne nalaze u optužnici. Suočavanje nekadašnjih prijatelja i saradnika, Srđana Lalić i njegovih dojučerašnjih šefova, ispraćeno je prozivkama i svađama, a osim saznanja koja Lalić ima jer su mu se vođe grupe poveravale, javnost nije čula ništa novo o saradnji policije i klana. Iako je Lalić negirao da je grupa uživala zaštitu državnih organa, slučaj dvojice policajaca praktično predstavljaju dokaz saradnje MUP i klana Belivuk - Miljković.

Kriminalnoj grupi na čelu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, čiji je Srđan Lalić bio istaknuti član, ali je u međuvremenu odlučio da sarađuje sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i otkrije tajne klana, traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, a na poslednjem ročištu Marko Miljković je završio sa ispitivanjem Lalića. Tokom svog višesatnog izlaganja okrivljeni saradnik Srđan Lalić spomenuo je niz ubistava za koje tvrdi da je odgovoran upravo klan Belivuk – Miljković, a koja nisu u optužnici.

Lalić je, odgovarajući na pitanja advokata i okrivljenog Miljkovića, negirao da je grupa sarađivala sa političarima i policajcima. Štaviše, on je izneo tvrdnje kako je grupa želela da svrgne aktivnu političku strukturu, a spominje se i atentat na predsednika države.

„Ne mogu da zamislim da ga policija razvozi“

Ipak, ostaje nejasno kako je uživala toliku moć i godinama delala bez znanja nadležnih organa. Advokat Ivan Ninić na jednom od prethodnih ročišta upitao je Lalića upravo o tome da li je klan sarađivao sa državnim organima.

Advokat Ninić: „Da li imate saznanja da su državni organi tolerisali i gledali kroz prste ovoj grupi u zamenu za neke zadatke?“

Lalić: „Belivuk je pričao o tome, o paljenju baklji…“

Ninić: „Da li imate saznanja o aktivnostima grupe?“

Lalić: „Mislim da su to gluposti, znao bih sigurno da je išao neko, sigurno bi me neko zvao, niti sam se ja penjao po krovovima. Ne mogu da zamislim Miloša Budimira kako ga policija razvozi na neki krov, on tamo upali prskalicu i onda posle prodaje drogu. Kakvu bi reputaciju stekao na stadionu da se vozi policijskim autom“.

Sa druge strane, nakon nekoliko ročišta, tokom obimnog ispitivanja Lalića od strane Miljkovića, ponovo je na red došla tema o nadležnim organima.

Miljković: Pričao si o svadbi Marka Budimira na stadionu, dok je bila ceremonija u crkvi ste radili opservaciju, gde sam ja bio?

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Lalić: Sećam te se u bunkeru kako ispituješ mlađeg momka, ne sećam se tebe u kolima.

Miljković: Je l tom prilikom bilo policijskih službenika?

Lalić: Jeste, Purkovića se sećam.

Miljković: Rekao si da ne možeš da zamisliš da neko sarađuje sa policijom?

Lalić: Ti si više puta sarađivao jer si cinkario, a sa političarima nisi.

Ipak, Lalićeva saznanja su ostala „škrta“ što se tiče same saradnje MUP i klana. Slučaj koji potkrepljuje tvrdnje da je klan uživao zaštitu je slučaj bivšeg inspektora Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidara Stolića, koji je osuđen na dve godine zatvora jer je odavao poverljive informacije klanu Velje Nevolje.

Prodavao informacije za 500 evra

Stolić je osuđen za to što je iskoristio službeni položaj inspektora SBPOK-a kako bi sebi pribavio imovinsku korist od 500 evra kada je pripadnicima klana Veljka Belivuka odavao informacije koje nisu smeli dobiti. On je u više navrata vršio provere, a onda je te informacije prenosio Filipu Golubovića koji ih je dalje distribuirao klanu.

Božidar Stolić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Po hapšenju pripadnika klana, u februaru 2021, obavestio je Golubovića da se Belivuk i Miljković „drže dobro i ništa ne pričaju“ i prosledio mu je njihove fotografije. Prosledio mu je i službenu belešku sa njihovog saslušanja kao i informaciju da su u vikendici u Ritopeku pronađeni DNK žrtava, a tada mu je obećano 5.000 evra ako nastavi da im prenosi informacije.

Osim zatvorske kazne od dve godine, u koju će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru, Stoliću je zabranjen rad u MUP-u u trajanju od pet godina.

Vratio „blindu“ Maretu Mesaru 

Još jedan slučaj koji potvrđuje da je zaštita klanu dolazila iz redova MUP je bivši načelnik zamenika SBPOK Goran Papić.

On je prvostepenom presudom osuđen na 16 meseci zatvora jer je mimo propisa vratio zaplenjeni blindirani automobil vođi klana Marku Mesaru. Tužilaštvo je uložilo žalbu u ovu presudu i traži strožu kaznu.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Podsetimo, tokom iznošenja svoje odbrane Veljko Belivuk i Marko Miljković izneli su niz tvrdnji da su radili određene poslove za državu. Sprečavanje mitinga, rušenje u Savamali, kao i paljenje baklji na krovovima zgrada tokom korone – neki su od događaja za koje su optuženi izneli da su ih odrađivali za državu. Istakli su kako je njihova veza bio Aleksandar Vulin, a MIljković je naglasio da nije čovek Nebojše Stefanovića, kako ga predstavljaju.

Ipak, zbog toga što okrivljeni imaju pravo da se brane na koji god način odluče, pa čak i da iznose neistine, tužilaštvo nije pokrenulo nijednu radnju povodom njihovih tvrdnji.

Za razliku od njih, okrivljeni saradnik Srđan Lalić nije izneo konkretna saznanja o saradnji grupe sa policijom.

BONUS VIDEO: Nastavak suđenja obeležen svađama optuženih Belivuka i Miljkovića sa saradnikom Lalićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar