Foto: Ivan Dinić/Nova S

Nakon vesti da je advokat Čedomir Kokanović uhapšen u Novom Sadu, u trenutku dok je išao u Advokatsku komoru Vojvodina, zbog kako je naveo njegov advokat, privatne krivične tužbe za uvredu koju je protiv njega podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski, oglasio se i predsednik AKV Beljanski.

„Viši sud u Novom Sadu rešenjem od 9.12.2022. godine odredio je pritvor advokatu Čedomiru Kokanoviću jer se u više krivičnih postupaka skrivao, izbegavao da primi pozive za sud i bio nepoznat na adresama koje je zvanično prijavio. Sud je opravdano zaključio da se okrivljeni Kokanović skrivao i nalazio u bekstvu, te je zbog toga određen pritvor kao jedina mera koja bi mogla da obezbedi njegovo prisustvo u postupku. Razlog njegovog hapšenja je ovo rešenje o određivanju pritvora po kome je policija postupila u skladu sa zakonom. Protiv Kokanovića se u Novom Sadu vodi veći broj krivičnih postupaka, kao i disciplinskih postupaka zbog brojnih uvreda, nekolegijalnog ponašanja i krajnje primitivne komunikacije putem društvenih mreža. O daljem zadržavanju u pritvoru će odlučivati sud“, naveo je Beljanski u svom reagovanju i dodao:

„Zbog toga nisu tačni navodi koji su prethodno u medijima navedeni da je Kokanović uhapšen zbog „verbalnog delikta, niti zbog pokušaja otkrivanja navodnih zloupotreba“. Kokanoviću je određen pritvor isključivo zbog skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog. Pokušaji da izbegne suđenje su se svodili na njegovu nameru da nastupi zastara krivičnog gonjenja što je sud ovog puta uspešno sprečio“, zaključio je Beljanski.

Podsetimo, ranije danas Kokanovićev branilac Ivan Ninić kazao je da koliko je informisan, razlog hapšenja je privatna krivična tužba za uvredu koju je protiv njega podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski.

„A, povod za ovu tužbu su raniji navodi advokata Kokanovića o finasijskim malverzacijama i službenm putovanjima u Advokatskim komorama Vojvodine i Srbije. Inače, moj branjenik nikada nije uredno primio sudski poziv, ali je uprkos tome, na inicijativu privatnog tužioca Vladimira Beljanskog, novosadski sud izdao poternicu i naložio njegovo hapšenje“, kazao je Ninić.

Dodao je da je očigledno da su određeni došnici prijavili policiji da će Kokanović danas zbog službenih obaveza boraviti u Novom Sadu i izražavamo sumnji da je praćen po dolasku u Novi Sad.

„I to svakako, najbolje ilustruje trenutne razmere propasti srpske advokature. Da jednog advokata, samo zbog britkog pera i oštre reči, stavljate na poternicu i hapsite, u postupku po privatnoj krivičnoj tužbi, je nesvakidašnji revanšizam i teatar apsurda, čak i za naše skromne pravne standarde. Dakle, došli smo u situaciju da, u 21. veku, advokat proganja advokata zbog verbalnog delikta preko aplikacije „Vajber“ i da naš kolega bude uhapšen, na svom radnom mestu, na ovako sraman način. Pa, šta onda, mogu da očekuju građani i ko će njihova zajemčena prava i slobode sutra da zaštiti?“, kaže Ninić.

Naveo je i da njegov branjenik Kokanović ima poznatu i stalnu i registrovanu adresu prebivališta u svom stanu u Beogradu, zaposlen je u svojoj advokatskoj kancelariji, nije pripadnik bilo kakve organizovane kriminalne grupe.

„Nikada nikoga nije samleo u Ritopeku i dostupan je svim državnim organima. Ne postoji nijedan opravdani razlog za određivanje pritvora i verujem da ovog puta revanšizam neće nadvladati činjenice i pravo“, zaključio je.

Bonus video: Protest advokata u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar