Čedomir Kokanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradski advokat Čedomir Kokanović uhapšen je danas u 12 časova u Novom Sadu od strane novoskadske policije, a po poternici koju je protiv njega prethodno izdao Osnovni sud u Novom Sadu. Kokanović je lišen slobode u Bulevaru Bate Brkića, kada se, u svojstvu zastupnika, uputio prema prostorijama Advokatske komore Vojvodine gde je u 13 časova trebalo da pristupi u svojstvu branioca kolege koga zastupa u disciplinskom postupku, a koga sistematski progone disciplinsko organi te komore.

„Kako sam informisan, razlog hapšenja mog branjenika je privatna krivična tužba za uvredu koju je protiv njega podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski. A, povod za ovu tužbu su raniji navodi advokata Kokanovića o finasijskim malverzacijama i službenm putovanjima u Advokatskim komorama Vojvodine i Srbije. Inače, moj branjenik nikada nije uredno primio sudski poziv, ali je uprkos tome, na inicijativu privatnog tužioca Vladimira Beljanskog, novosadski sud izdao poternicu i naložio njegovo hapšenje“, kaže advokat Ivan Ninić koji zastupa Kokanovića.

Kako navodi, očigledno je da su određeni došnici prijavili policiji da će Kokanović danas zbog službenih obaveza boraviti u Novom Sadu i izražavaju sumnju da je praćen po dolasku u Novi Sad.

„I to svakako, najbolje ilustruje trenutne razmere propasti srpske advokature. Da jednog advokata, samo zbog britkog pera i oštre reči, stavljate na poternicu i hapsite, u postupku po privatnoj krivičnoj tužbi, je nesvakidašnji revanšizam i teatar apsurda, čak i za naše skromne pravne standarde. Dakle, došli smo u situaciju da, u 21. veku, advokat proganja advokata zbog verbalnog delikta preko aplikacije „Vajber“ i da naš kolega bude uhapšen, na svom radnom mestu, na ovako sraman način. Pa, šta onda, mogu da očekuju građani i ko će njihova zajemčena prava i slobode sutra da zaštiti?“, kaže Ninić i dodaje:

„Moj branjenik Čedomir Kokanović ima poznatu i stalnu i registrovanu adresu prebivališta u svom stanu u Beogradu, zaposlen je u svojoj advokatskoj kancelariji, nije pripadnik bilo kakve organizovane kriminalne grupe, nikada nikoga nije samleo u Ritopeku i dostupan je svim državnim organima. Ne postoji nijedan opravdani razlog za određivanje pritvora i verujem da ovog puta revanšizam neće nadvladati činjenice i pravo“.

Bonus video: Hapšenje pripadnika italijanske mafije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar