Viši sud u Nišu Foto:Shutterstock/WR7

Suđenje Nišliji Filipu Petroviću (31) optuženom za teško ubistvo danas je odloženo zbog odsustva svedoka Aleksandra Aritonovića koji na suđenje nije pristupio iz zdravstvenih razloga i Aleksandre Mladenović koja se sudu obratila sa molbom da ne bude ponovo saslušavana.

Kako je predočila Filipova odbrana, Aritonović nije došao na sud jer se već mesec dana nalazi na izvršenju mere bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj bolnici koju izdržava u Specijalnoj zatvorskoj bolnici Beograd. Što se tiče svedokinje Mladenović, sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević je objasnila da je ona ovoj pravosudnoj instituciji poslala mejl i navela razloge za odsustvo sa glavnog pretresa.

„Aleksandra Mladenović je potvrdila da je poziv za saslušanje dobila ali da ne može da dođe te je upitala da li njeno svedočenje neophodno jer je irelevantno, da li je moguće da svedoči onlajn i ko će snositi troškove njenog dolaska na pretres ako je njeno prisustvo potrebno“, rekla je sudija Mojašević.

Foto: Instagram/192_rs

Nakon ovih informacija, Više javno tužilaštvo je predložilo da se iskazi ova dva svedoka data u istrazi pročitaju na sledećem glavnom pretresu, odnosno da se odustane od njihovog neposrednog saslušanja. Sa tim su se složili i Filipovi branioci pa je sud doneo odluku da glavni pretres odloži a da se na sledećem suđenju sasluša svedok Damnjan Vučenović, bez obzira na to što je on danas bio u sudnici.

Filip Petrović se sumnjiči da je 13. avgusta 2022. godine u kafiću „Proces“ nožem ubio Stefana Stefanovića (26) a njegovom drugu Milanu C. naneo teške telesne povrede opasne po život. Na optuženičkoj klupi su i Milan C. i njegov drug Andrej M. koji se terete za nasilničko ponašanje jer su učestvovali u tuči u kojoj je Petrović prebijen što je prethodilo ubistvu Stefanovića.

Foto: Instagram/192_rs

Filip se tereti za teško ubistvo za koje je propisana kazna zatvora od deset godina do doiživotne robije. Prema navodima oiptužnice, on se potukao sa Stefanom i njegovim prijateljima da bi zatim nožem ubo Milana u trbuh. Zatim je prišao Stefanu koji je stajao pored Milana i zadao mu jedan udarac nožem u levu stranu grudnog koša usled čega je on ubrzo preminuo. Kako daje navodi tužilaštvo, Filip je delo počinio u stanju privremene duševne poremećenosti usled dejstva kokaina i alkohola te zbog uzbuđenja jakog intenziteta pod uticajem afekta straha i besa zbog čega je njegova mogućnost da shvati značaj svog dela i upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena.

Tragičnom obračunu prethodila je tuča koja je imala banalan povod između Stefana, Milana i Andreja sa jedne i Filipa sa druge strane tokom koje je Petrović lakše povređen. Izrevoltiran tim događajem, Filip se vratio do trojice mladića sa nožem u ruci i ubio Stefana a teško ranio Milana.

Stefan Stefanović je bio zaposlen u službi obezbeđenja niškog Univerzitetskog kliničkog centra a njegove kolege kažu da je bio dobar mladić te da su svi bili iznenađeni kada su saznali da je ubijen u tuči.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar