Vaso Antić Foto:N1/Milan Nikić

Vasu Antiću, bratu bivšeg predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novice Antića, određeno je policijsko zadržavanje od 48 časova, a o njegovom hapšenju oglasilo se Ministarstvo finansija i to Poreska uprava, saopštenjem u kojem nije rečeno kada je učinjeno krivično delo za koje se tereti privedeni Antić. Ono što je još čudnije, smatra advokat Ivan Ninić, protiv Antića je pokrenut postupak šest godina nakon što je firma, čije se poslovanje proverava, prestala sa radom.

Povodom jutrošnje akcije policije i poreske policije, kada je presretnut automobil u kome su bili Novica i Vaso Antić, a a istovremeno su inspektori došli sa nalogom za pretres kuće Vasa Antića, oglasila se i Poreska uprava Ministarstva finansija, čije saopštenje prenosimo u potpunosti.

Pročitajte još:

„U zajedničkoj akciji inspektora Sektora poreske policije i policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije Beograd, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapšeno je jedno lice, osnivač i odgovorno lice u više privrednih subjekata, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično delo poreska utaja, čime je oštećen budžet RS u iznosu od preko 83 miliona dinara, kao i krivično delo zloupotreba položaja službenog lica, čime je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od preko 14 miliona dinara. Osumnjičeno lice je po osnovu Ugovora o prenosu udela bez naknade izvršilo prenos udela ukupne vrednosti od 101.963.043 dinara, sebi, kao fizičkom licu, iako je u tom trenutku bilo zaposleno u drugom preduzeću i iako je bilo u obavezi da obračuna, prijavi i plati porez na druge prihode građana i obavezne doprinose po odbitku u ukupnom iznosu od 83.559.234 dinara“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Takođe, prilikom poslovne saradnje uhapšenog lica, u svojstvu osnivača i odgovornog lica jednog privrednog društva sa drugim privrednim društvom, koje je angažovalo radi pružanja usluga špedicije i prevoza robe u inostranstvo, ostao je neizmiren dug u iznosu od 14.354.370 dinara, čime je pribavilo protivpravnu imovinsku korist. Osumnjičeno lice će, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, biti sprovedeno nadležnom javnom tužilaštvu“.

Advokat potvrdio da je reč o Antiću

Iako u saopštenju nisu navedeni inicijali osumnjičenog, kako je portalu Nova.rs potvrio advokat Ivan Ninić, u pitanju je Vaso Antić, rođeni brat bivšeg predsednika Vojnog sindikata Srbije (VSS).

Ono što je neobično je što u saopštenju nema nigde datuma, pa čak ni godine kada su navodna krivična dela izvršena, a u pitanju je vremenski period od 2015. do 2018. godine, kada je firma prestala da postoji.

„Neobično je da se postupak pokrene šest godina od prestanka rada firme i pretpostavljam da je to zapravo povezano sa aktivnošću Novice Antića. Neverovatno je da godinama nijedna inspekcija, nijedna kontrola, niko nije primetio neregularnosti ili zloupotrebe u poslovanju privatne firme, a da ceo slučaj bude tek sada pokrenut“, naglašava Ivan Ninić.

Foto: Milica Vučković/FoNet/Ivan Ninić

Novica Antić je bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije koji je uhapšen krajem februara takođe zbog optužbi za zloupotrebu položaja i malverzacije, a u pritvoru je proveo skoro šest meseci.

Pušten je iz pritvora 20. avgusta, a protiv njega do sada nije podignuta optužnica, a smenjen je sa mesta predsednika VSS, koji je u međuvremenu skoro ugašen.

Novica Antić je poznat po kritičkim stavovima prema aktuelnom rukovodstvu u Vojsci Srbije i Minisatrstvu odbrane i iznošenju u javnost mnogih afera u koje su umešani pojedinci iz Vojske Srbije.

BONUS VIDEO: Slučaj Novice ANtića i presuda pre presude

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare