Novica Antić Foto:FoNet/Arhiva

Na jučerašnjoj sednici, kako Nova nezvanično saznaje, došlo je do smene čitavog rukovodstva Vojnog sindikata Srbije (VSS) zajedno sa predsednikom ovog sindikata Novicom Antićem. Nije poznato ko je sazvao Skupštinu, ali na njoj se nisu pojavili članovi koji su ostali lojalni, sada već, starom rukovodstvu.

Za sada su ovi događaji još uvek pod velom tajne jer niko od starih funkcionera nije hteo javno da istupi u medije i potvrdi informaciju o smeni. Svi oni koje smo kontaktirali su nam izjavili da se plaše da daju izjave za naš portal, jer bi Vojska Srbije mogla da im da otkaz zbog istupa u medijima, navodeći kao primer za to Predraga Jevtića koji je u pritvoru sa Antićem.

On je dobio otkaz jer je dao jednom izjavu za medije.

Međutim, ono što smo saznali iz razgovora sa više sindikalaca starog saziva je to da je za novog predsednika izabran izvesni Saša Velinov, oficir koji radi u jednoj kasarni u Zaječaru.

Pročitajte još:

Na sednici Skupštine se nisu pojavili članovi koji su bili odani uhapšenom Antiću, jer kako kažu, nisu hteli da učestvuju u ovoj farsi. S obzirom da su sednici Skupštine pristupili samo oni članovi koji su bili za smenu rukovodstva, smena je, navodno, izglasana jednoglasno.

Ono što je još zanimljivo je to da sednicom Skupštine VSS nije predsedavao njen dosadašnji predsednik Duško Tolmač, niti je on bio prisutan na sednici, već je sednicom predsedavao najstariji član Skupštine VSS.

Foto: N1

Duško Tolmač je takođe optužen za proneveru, zajedno sa Novicom Antićem i Predragom Jevtićem, s tim da njemu nije određen pritvor, već se brani sa slobode.

Razlog smene rukovodstva Vojnog sindikata Srbije je navodno to, što su Novica Antić i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni za proneveru.

Nova je kontaktirala i advokata VSS Sinišu Lunića koji je kratko prokomentarisao da on nije upoznat sa detaljima ovih navoda kao i da on ne može da nam potvrdi da li je zvanično došlo do smene rukovodstva.

Novica Antić Foto:Nova.rs

Ono što su nam rekli sindikalci koji su ostali odani starom rukovodstvu je to da se sada konačno vidi da je čitav postupak protiv Antića i saradnika namešten kako bi došlo upravo do ovoga, a to je njihova smena i preuzimanje Vojnog sindikata Srbije od strane onih koji će bespogovorno izvršavati sve ono što im bude bilo naloženo od strane vojnog vrha.

Nova je pokušala da stupi u kontakt sa Vojnim sindikatom Srbije, ali bezuspešno, jer je policija prilikom pretresa prostorija sindikata oduzela sve telefone i sredstva komunikacije, pa je praktično nemoguće u ovom trenutku formalno komunicirati sa sindikatom.

Pušten, pa mu određen pritvor

Podsetimo, Novica Antić uhapšen je zbog sumnje da je učinio proneveru. On je najpre pušten da se brani sa slobode, da bi mu potom, nakon žalbe, bio određen pritvor.

Hapšenju sindikalaca prethodila je negativna kampanja protiv VSS u režimskim medijima. Antić je negirao optužbe tvrdeći da se radi o montiranom političkom procesu zbog aktivnosti sindikata i obelodanjivanja u javnosti da vrh Ministarstva odbrane i Generalštaba krše zakone, kao i zbog ukazivanja na zloupotrebe Vojnobezbednosne agencije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar