Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Telo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora još uvek nije pronađeno, a u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru za 27. i 28. maj zakazano je ispitivanje novih svedoka u vezi sa istragom protiv Dejana Dragijević i Srđana Janković, osumnjičenih za ubistvo deteta. Ključan dokaz za istragu definitivno su iskazi osumnjičenih, s obzirom da još uvek nisu pronađeni DNK tragovi devojčice na pronađenim dokazima na licu mesta, a portal Nova.rs otkriva šta je sve dosad analizirano.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, koje sprovodi istragu ubistva devojčice, rečeno je da je završen deo DNK veštačenja uzoraka uzetih sa i iz automobila kojim su upravljali osumnjičeni, kao i da na njima nije pronađen DNK devojčice.

Kako je naš portal ranije pisao, reč je o više od 500 tragova koji su pronađeni na licu mesta. Biološki tragovi devojčice nisu pronađeni, a ostaje da pristignu još neka veštačenja, nakon čega će ceo opus uzoraka biti analiziran.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Iz tužilaštva dodaju i da je u toku veštačenje kretanja vozila osumnjičenih na osnovu GPS uređaja, dok je psihijatrijsko veštačenje osumnjičenih završeno ali se čeka da se nalaz i mišljenje veštaka dostave tužilaštvu.

U zavisnosti od rezultata veštačenja biće poznato da li su osumnjičeni u trenutku izvršenja krivičnog dela bili uračunljivi.

Pročitajte još:

Sa druge strane, zasad nije poznato kada bi trebalo da bude gotovo veštačenje GPS uređaja iz službenog vozila koje su osumnjičeni kobnog dana vozili. Upravo na osnovu njih je konstruisano kretanje osumnjičenih kobnog 26. marta kada je Danka nestala.

Bivši ministar policije Bratislav Gašić ranije je za medije rekao da je to ključan traga za istragu.

Bratislav Gašić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Njihovo kretanje je zabeleženo GPS-om jer su se nalazili u službenom vozilu. Tog dana, na teritoriji Banjskog polja, u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je 17 vozila. Od tih 17 samo su dva izašla van Banjskog polja, do alaska policije i postavljanja punktova. Zašto je to bitno? Zato što gledajući njihovo kretanje, bilo nam je simptomatično da 150 metara od mesta gde su se zaustavili, u dvorištu porodice Ilić, tih 150 mestara prešli su za pet i po minuta, kao što imamo jasno da su se zadržali minut i 40 sekundi na deponiji“, rekao je tada Gašić.

Iskazi ključni za istragu

Danka Ilić je nestala 26. je marta u Banjskom polju iz dvorišta porodične kuće. U međuvremenu su uhapšena dvojica osumnjičenih za njeno ubistvo, Srđan Janković i Dejan Dragijević, inače radnici JKP “Vodovod”.

Foto:Društvene mreže

Oni su navodno u policiji priznali izvršenje zločina, dok se u tužilaštvu jedan branio ćutanjem, a drugi je priznao izvršenje krivičnog dela.

Prema policijskoj verziji, osumnjičeni su kobnog dana devojčicu udarili kolima, a potom je uneli u vozilo u nameri da sakriju telo. Devojčica se u jednom trenutku osvestila, nakon čega ju je jedan od osumnjičenih usmrtio.

Potom su, prema tvrdnjama policije, bacili telo deteta na deponiju, a zatim ga dva dana kasnije premestili na nepoznatu lokaciju.

Pročitajte još:

Priznanje bi trebalo da bude ključan dokaz protiv osumnjičenih, pogotovo jer biološki tragovi Danke još uvek nisu pronađeni na automobilu koji su osumnjičeni vozili.

Takođe, nisu pronađeni ni unutar vozila, te je praktično njihovo priznanje „najčvršći“ trag koji tužilaštvo ima.

Nasilna smrt brata osumnjičenog

Senku na ceo slučaj ubistva Danke Ilić bacilo je hapšenja oca i brata osumnjičenog Dejana, odnosno privođenje Dalibora i Radoslava Dragijevića.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

Oni su privedeni pod sumnjom da su Dejanu pomogli da premesti telo, a Dalibor Dragijević je preminuo tokom policijskog pritvora. Iako je MUP tvrdio da mu je kobnog dana iznenada pozlilo, odbukcijom je utvrđeno da je u policijskoj stanici preminuo nasilnom smrću.

Na njegovom telo pronađene su brojne povrede, a sumnja se da su nastale tokom policijske torture.

Sektor unutrašnje kontrole MUP sprovodi istragu nasilne smrti Dragijevića.

VIDEO: Slučaj dvogodišnje Danke Ilić: Kako smo se od skoro rešenog slučaja vratili na početak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare