Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Filip Krainčanić/Privatna arhiva/Antonio Ahel/ATAImages

Devojčica Danka Ilić (2) nestala je pre tačno mesec dana u Banjskom polju kod Bora, a nakon nedelju dana potrage saopšteno je da je ona ubijena, a zbog zločina uhapšeni su radnici JKP "Vodovod" Srđan Janković i Dejan Dragijević. Istragu nestanka, ali i ubistva devojčice Danke obeležili su brojni propusti policije zbog čega je morao da reaguje Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije - od ćutanja nadležnih tokom istrage, do ubistva možda ključnog svedoka u slučaju.

Danka Ilić nestala je 26. marta na obodu mesta Banjsko polje, sa porodičnog imanja. Njena majka ispričala je da je otišla do vozila da donese vodu drugom detetu, u tom periodu Danka je izašla iz dvorišta, a potom i nestala. Krenula je opsežna potraga za devojčice, a kasnije u toku dana prvi put je aktiviran i sistem „Pronađi me“, koji se pokreće onda kada policija ima saznanja da je reč o krivičnom delu. Potraga za devojčicom koja se vodila kao nestala trajala je 10 dana.

Pročitajte još:

Posle deset dana sveobuhvatne potrage koja je osim Banjskog polja, zahvatila i druge delove i okolinu Bora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Vlade saopštio je da je devojčica ubijena i da su dve osobe priznale zločin. Prema policijskoj verziji, osumnjičeni su kobnog dana devojčicu udarili autom, a potom je ubacili u automobil u nameri da sakriju tragove krivičnog dela. Devojčica je još uvek bila živa i probudila se kolima, kada ju je jedan od njih ubio. Zatim su sakrili telo.

Kasno aktiviranje sistema i izostanak informacija

Od samog početka ovaj slučaj obeležili su propusti koji će drastično promeniti tok istrage ovog slučaja koji se punih mesec dana nalazi pod budnim okom javnosti.

Prvi propusti napravljen je odmah po nestanku, jer je apel da je dete kod Bora nestalo kružio isključivo društvenim mrežama. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije se oglasilo o ovom slučaju sve do uveče kada je aktiviran sistem „Pronađi me“. Danka je nestala oko 13.45 časova, dok je sistem aktiviran tek u večernjim satima.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Sledeći, možda jedan od najvećih propusta je šturo, gotovo nikakvo oglašavanje samog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tokom istrage nestanka zbog čega su se u medijima i javnosti konstantno pojavljivale dezinformacije. Od prvog dana, pa sve do dan danas, MUP se oglasio svega nekoliko puta, ali su informacije bile vrlo površne i uglavnom su se ticale pretrage terena.

Iako je Danka Ilić ubijena prvog dana, javnost je bila ubeđena u suprotno sve do sednice Vlade, a potom i konferencije ministra policije Bratislava Gašića koji je izneo detalje slučaja.

Veoma malo zvaničnih informacija od strane nadležnih i pojavljivanje nezvaničnih stvorilo je atmosferu nepoverenja u institucije. Time je nastalo pogodno tlo za razne teorije zavere. Porodica devojčice, a posebno majka, trpela je razne pritiske i optužbe i o njoj su kružile razne lažne infromacije u tablodima. Najčešće se govorilo o trgovini decom, dok se porodica borila sa strahom i neizvesnošću da li će dete biti pronađeno.

Još jedan propust definitivno je curenje nepotvrđenih informacija iz policije, na koje su se mediji pozivali. Tako je na samom početku istrage uhapšen jedan od policajaca koji je učestvovao u potrazi. On je osumnjičen da je odavao informacije iz istrage o slučaju nestale devojčice. Kako se tada saznalo, policajac je pao na poligrafskom testiranju.

Foto:Društvene mreže

Od trenutka nestanka Danke na terenu u Banjskom polju bile su brojne patrole policije, pripadnici Žandarmerije, helikopter.. Više stotina službenika danonoćno su pretraživali Banjsko polje, te se postavlja pitanje i kako je moguće da su osumnjičeni Dragijević i Janković, kao i njegovi brat Dalibor i otac Dejan, dva dana nakon devojčicinog ubistva i nestanka preneli telo sa jedne lokacije na drugi, a da to niko nije primetio. Pogotovo ako se uzme u obzir da je tih dana policija zaustavljala i kontrolisala sva vozila.

Ovo pitanje dodatno buni ako se uzme u obzir da su, prema rečima ministra Gašića, još drugog dana Janković i Dragijević poligrafski testirani, te se postavlja pitanje i zbog čega nisu bili pod prismotrom policije.

Zašto se čekalo hapšenje?

Samim tim, pod propustom policije može da se podvede i činjenica da osumnjičeni nisu privedeni već drugog dana, kada su pali na poligrafskom ispitivanju, nego tek nekoliko dana kasnije. Time su osumnjičeni dobili na vremenu da sakriju telo deteta, koje do danas nije pronađeno.

Oni su još osam dana bili na slobodi, a jedan od njih je čak i učesvovao u potrazi, samim tim je znao svaki naredni korak policije.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

Ipak, možda najveći propust policije jeste stravično prebijanje nasrmt osumnjičenog Dalibora Dragijevića, koji je priveden zbog sumnje da je bratu Dejanu pomogao da sakrije telo. Dalibor je nasmrt pretučen tokom ispitivanja u policijskoj stanici. MUP je gnusno slagao da je Dragijeviću iznenada pozlilo i da je umro prirodnoj smrću. Ove navode demantovala je odbukcija kojom je utvrđeno da je smrt nastupila nasilnim putem i da je Dragijević imao brojne povrede na telu.

Policija je u stanici ubila i jednog od najvažnijih svedoka, jer je Dragijević mogao otkriti gde se nalazi telo nestale devojčice.

Slavica Radovanović, pukovnica MUP u penziji, ispričala je za portal Nova.rs da je u slučaju male Danke operativni deo MUP je zakazao, dok je onaj koji je učestvovao u potrazi i na terenu uložio nadljudski napor.

Slavica Radovanović Foto: Medija Centar Beograd

„Unutrašnja kontrola se bavi isključivo radom policije. Oni imaju zadatak da prate rad policijskih službenika. Nikakvi odredi hapšenja ne dolaze u obzir. Ne treba uopšte da se postavlja pitanje da li Unutrašnja kontrola treba da ispita slučaj male Danke, oni su po Zakonu u obavezi da to urade, moraju da odu, da utvrde činjenice i podatke na terenu i na osnovu toga da procesuiraju i da dostave informacije ministru, jer njemu direktno odgovaraju“, objašnjava bivša pukovnica.

Ona naglašava da to ne treba da bude samo u ovom slučaju, već u svakom slučaju u kom dolazi do propusta u radu pripadnika MUP.

„Kada u policijskoj stanici nastupi smrt nekoga, nema postavljanja pitanja, odmah mora da se reaguje. Ovde se postavlja pitanje da li Unutrašnja kontrola nekoga želi da zaštiti, pa zbog toga ne reaguje. Vremenom će se saznati informacije u vezi sa ovim slučaje, ali se postavlja pitanje od koga će se saznati. Policija i tužilaštvo trebali su sa vremena na vreme da organizuju konferencije, da kažu šta se dešava, da izađu i saopšte „Pogrešili smo ovde i ovde“. Ali za ovo je potrebna totalna depolitizacija MUP“, naglasila je Radovanović.

Pročitajte još:

Ona je, za kraj, objasnila samo da ne zna kako građani sada mogu da veruju MUP, koje bi trebalo da učini da se ljudi osećaju bezbedni, nakon ubistva čoveka u policijskoj stanici. Pogotovo nakon što je saopšteno da je on preminuo od srčanog udara.

I dok su tokom potrage funkcioneri MUP ćutali, nakon hapšenja osumnjičenih, gotovo svakodnevno su se oglašavali za medije, neretko iznoseći detalje iz istrage čime su je ugrozili.

Podsetimo, potraga za devojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju.

Foto: Spitzi-Foto / Shutterstock

Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, predsednik Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare