Srđan Lalić, Srdjan Lalić, policija, uviđaj, uvidja, traka
Foto: Nemanja Jovanović, Dragan Mujan, Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock/bibiphoto/MUP

Tokom svog trodnevnog svedočenja, IT stručnjak i koljač klana Belivuk-Miljković, pomenuo je da su prilikom otmice vlasnika "Pink taksija" Mirka Kojića nosili policijske značke i predstavljali se kao inspektori MUP koji jure obijače automobila. To je zapravo jedini put da je Lalić povezao klan sa policijom, a u svom maratonskom iskazu nije pomenuo ni jednog jedinog policajca, a veza je itekako bilo.

Srđan Lalić, IT stručnjak i koljač klana Belivuk-Miljković, koji je pristao da svedoči o jezivim zločinima koje su počinili, u zamenu za manju zatvorsku kaznu, danima je pričao o nezamislivim zlodelima, otmicama, mučenjima i surovim likvidacijama u kojima je i sam učestvovao ili su o njima pričali njegovi nekadašnji saborci.

Jedno od nedela koje je opisao je i otmica Mirka Kojića, vlasnika „Pink taksija“ koji je otet na parkingu u Radničkoj ulici u Čukarici, a potom je likvidiran. On je vrlo detaljno opisao samu otmicu:

„Čekali smo dvadesetak minuta. Bilo je hladno. Dva puta je stanar izašao iz objekta jer smo bili sumnjivi. Imali smo rukavice, oko vrata smo imali policijske značke koje je obezbedio (Marko) Miljković. Te značke su dugo stajale na stadionu. Ja sam izašao i rekao da sam policajcac i da radimo obijače vozila kako bi skino sumnju da ne bi čovek zvao policiju“, rekao je Lalić.

Pročitajte još:

Prilikom otmice Kojića, članovi klana su još jednom upotrebili policijske značke da bi zavarali građane.

„Uz pomoć Nemanje Đurića sam mu stavio lisice na ruke. Majicu smo mu prebacili preko glave kako ne bi mogao da vidi šta se dešava. U tom momentu Miljković i Marko Budimir prilaze belim kombijem, otvaraju se vrata, (Nemanja) Đurić i ja predajemo Simketu Kojića i on ga ubacuje unutra. Ceo taj događaj je ispratila žena, plava, starija, silom prilika je bila tu. Pokazao sam joj značku i ruku da sačeka“, ispričao je svedok-okrivljeni.

Lalić je takođe izjavio da je policijske značke nabavio Miljković i da ih je držao u „šteku“ na Partizanovom stadionu. Lalić nije razjasnio da li su policijske značke bile lažne ili prave.

Policija je upala u „bunker“ Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na stadionu Partizana ali na snimcima niti u saopštenjima se ne pominju nikakve policijske značke, ni lažne ni prave. Nije poznato da li su policijske značke, lažne ili prave, zaplenjene bilo gde, makar nisu uvršene u dokazni materijal.

Foto:MUP Srbije

Ovo je bio jedini put da je Lalić pomenuo neke veze između klana i policije, a veza je itekako bilo, to ni MUP nije krio, bilo je više uhapšenih policajaca i policijskih funkcionera, protiv nekih su sudski postupci završeni, protiv nekih se još vode.

Nikoga od njih Lalić nije pomenuo u iskazu. Čudno je da su mu drugi članovi grupe do detalja opisivali najteža krivična dela kao što su mučenja i ubistva, kao i veze sa vođama kavačkog klana Radojem Zvicerom i  Slobodanom Kašćelanom, otkrivali mu i najstrože čuvane tajne, ali ne i vezu sa korumpiranim pojedincima iz MUP-a.

Dijana Hrkalović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Protiv Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP Srbije, vodi su postupak zbog „ubistva na šinama“. To je likvidacija Vlastimira Miloševića u Beogradu, 30. januara 2017. Za to ubistvo optuženi su Marko Miljković i Veljko Belivuk, a beogradska policija je posle njihovog hapšenja, sa pravom, tvrdila da je prikupljeno dovoljno dokaza za čvrstu optužnbicu, od mobilnih telefona, preko DNK tragova do snimaka kamera za video-nadzor.

Ali, ti dokazi nisu bili dovoljni za sud, jer su počeli da nestaju, jedan po jedan. Ispostavilo se da je DNK „kontaminiran“, a jedan mobilni telefon, koji je koristio Belivuk, izgubio se negde u policijskim fiokama i nije na vreme stigao u tužilaštvo koje je tako ostalo bez mogućih ozbiljnih dokaza.

Vlastimir Milošević Foto: Facebook

Ova farsa se završila oslobađajućom presudom, ali je godinama kasnije proitv Dijane Hrkalović pokrenut postupak zbog krivičnog dela trgovine uticajem, jer se sumnja da je upravo ona blokirala dostavljanje mobilnog telefona tužilaštvu.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Tu je i Goran Papić, bivši zamenik načelnik Službe za organizovani kriminal (SBPOK), koji je 23. avgusta ove godine osuđen na 16 meseci zatvora upravo zbog trgovine uticajem. On je prvostepeno proglašen krivim da je u aprilu 2020. godine protivzakonito naredio da se vrati blindirani BMW Marku Miljkoviću.

Još jedna dobra vest je što je Papiću izrečena mera zabrana obavljanje delatnosti, tako da 10 godina neće moći da radi u policiji.

Božidar Stolić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Još jedan policajac osuđen je zbog veza sa Belivukom i Miljkovićem je Božidar Stolić.

Bivši isnpektor SBPOK Stolić osuđen je u julu ove godine na prvostepeno na dve godine zatvora. Njemu se na teret stavljalo da je bio „na vezi“ sa Berancem Filipom Golubovićem koji je bio deo klana  veljka Belivuka. Stolić je, prema navodima optužnice, za novac odavao službene tajne o tome protiv koga je raspisana potraga, koje se radnje preduzimaju, ali i da posle uviđaja u kući strave u Ritopeku ima tragova krvi Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje.

Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Ubrzo posle hapšenja Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i saradnika, uhapšena su i dva inspektora SBPOK-a, bivši načelnika Odeljenja za narkotike Predrag Lajić i tadašnji v.d. načelnika Odeljenja za narkotike Bojan Vasiljevski. Oni su ušli u stan Veljka Belivuka da izvrše pretres, a nisu znai da je Bezbednosno informativna agencija ozvučiila stan. Na snimku se čulo kako jedan od policajaca kaže: „Hajde da pomognemo bratu Velji da se više ne muči“.

Policajci su tada prevideli veću sumu novca i pištolj koji su bili u stanu a koji su njihove kolege pronašle naknadnim pretresom. Lajić i Vasiljevski optuženi su za pmoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Ipak, nijedno od ovih imena Srđan Lalić nije pomenuo u svom maratonskom iskazu. Sve je još čudnije jer su preko pojedinih medijima bivši funkcioneri policije, pa i bivši ministar Nebojša Stefanović optuživali jedne druge za korišćenje SKY telefona.

Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Lalić, IT stručnjak klana, koji je i pomenuo kriptovane telefone u iskazu, kako ih je nabavljao, po potrebi vraćao na fabrička podešavanja, nije ni jednom rečju pomenuo da je bilo ko iz policije, ili nekiih drugih struktura imao SKY telefon ili bio u vezi sa njim ili nekim drugim članom jedne od najsmrtonosnijih i najsurovijih kriminalnih organizacija na ovim prostorima.

BONUS VIDEO: Pozdrav tri drugara, Slaviše Kokeze, Nebojše Stefanovića i Veljka Belivuka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar