Foto: FoNet/Marko Dragoslavić/Dragan Mujan/Nova.rs

Advokat Ivan Ninić zatražio je od Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića da ispita aktivnosti policijskih službenika u civilu na nedavno održanom protestu stanara novobeogradskih blokova protiv promene urbanističkog plana i namere privatnog investitora da na zelenoj površini sagradi stambenu zgradu u Bloku 63, a na kojem su policajci slikali lične karte pojedinih građana.

Naime, prema navodima Ninića, tokom protesta koji je održan 16. februara, između 18 i 19 časova, policijski službenici su pojedine građane legitimisali, odnosno na zahtev su im uzimali lične karte i fotografisali mobilnim telefonom i potom vraćali.

Među licima čija je lična karta zatražena bio je i, kako tvrdi Ninić, fotoreporter jedne agencije, kao i sam advokat.

Ninić je zatražio od poverenika Marinovića da izvrši uvid u sve pisane izveštaje i beleške policajaca sačinjene povodom konkretnog događaja, te da utvrdi koliko policijskih službenika je učestvovalo u događaju, koliko njih je fotografisalo lične karte građana, kao i gde su završili podaci o identitetu građana i sve druge pojedinosti.

„Potrebno je da Poverenik utvrdi da li policajci imaju izričito ovlašćenje za obradu podataka na napred opisani način, te ukoliko imaju iz kog propisa isto crpe, kao i da naloži uništavanje – brisanje ovako obrađenih podataka iz mobilnih aparata policajaca“, naveo je Ninić u zahtevu u čiji uvid je imala Nova.rs.

„Posebno je važno da Poverenik utvrdi koje mobilne aparate su konkretni policijski službenici zadužili preko reversa, te da li su iste koristili prilikom fotografisanja ili je reč o privatnim aparatima“, dodao je on.

Ninić navodi da su navedene aktivnosti policijskih službenika građani snimali mobilnim telefonima i potom te snimke objavili na društvenim mrežama.

Podsetimo, u Bloku 63 na Novom Beogradu već treći dan traju protesti nezadovoljnih stanara koji se bune protiv izgradnje desetospratnog objekta na uštrb zelene površine u njihovom kraju. U Bloku 63 planirana je izgradnja kompleksa od skoro 40.000 kvadrata, već je počelo ograđivanje prostora i obeležavanje površine na kojoj bi gradnja trebalo da počne.

***

BONUS VIDEO – Stanari Bloka 63 ponovo izašli na protest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare