Foto: Ljubica Sokić/Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Šta se krije iza naslova „Motkom otkinuo ženi uho, golu je dovezli u Urgentni centar“? Gde ova užasna vest o nasilju u porodici počinje, kako je tekla i gde se završila? Portal Nova.rs u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ donosi priču o tome kako su srpske socijalne, pravosudne i sve neformalne društvene institucije i mehanizmi ostavili žrtvu nasilja u limbu neizvesnosti, straha i patnje. I na kraju daje odgovor zašto će nam se takve priče ponovo desiti?

Nikolija Vučković (30) je mlada, obrazovana žena iz Pakrovaća, malog mesta u Šumadiji, kod Čačka. Ona je rodila četvoro dece, a neka od njih danas su vrtićkog uzrasta. Majka je ovih dana na porodiljskom odsustvu, ne ide na posao.

Čačak, selo, mesto Zablaća, hronika, muž pretukao ženu, nasilje u porodici, porodično nasilje
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nikolija se mlada udala za Gorana. Živeli su u kući u Zablaću, njegovom rodnom mestu, takođe u blizini Čačka. Ipak, Goran je ubrzo postao nasilan – maltretirao je svoju suprugu, ali i sopstvenu majku koja je živela sa njima.

Nikolija nije ćutala: prijavljivala je Gorana više puta, ali uzaludno – država ju je izneverila.

Samo vest i to je sve

Poslednji put kada je Goran krvnički pretukao suprugu i majku svoje dece bilo je to u noći između 29. i 30. avgusta prošle 2021. godine. Udarcima joj je slomio rebra, motkom sa ekserima joj je otkinuo uvo. Imala je i unutrašnja krvarenja. Nikoliju su meštani Zablaća pronašli krvavu, bez svesti i golu kako leži. Na ulici. Bio joj je ugrožen život, a nedeljama se oporavljala od monstuoznog nasilja koje je preživela.

“Kada se to desi kod nas u Srbiji – videla sam po sebi, svi su pisali samo o tome – to je momenat neki trenutni, to je vest i to je to. Ne znam ni gde možete da odete i da se obratite“, kaže Nikolija u razgovoru za Nova.rs, prisećajući se dana užasa. Postupak koji je usledio trajao je duže od godinu dana. Goran, koji je Nikoliju skoro ubio, osuđen je na
kraju na – psihijatrijsko lečenje.

Ona, nakon svega, nema pozitivnu poruku sa druge žene žrtve nasilja: Ako prijavite – verovatno neće biti u zatvoru.

“Ne znam šta bih im preporučila. Nikako ne treba da trpe naravno, ali ako kažem da treba da se skloni, a nema gde da se skloni… Jer, ako za baš mnogo povreda nasilnik dobije lečenje, onda za par šamara i pesnica nećete dobiti ništa. Ako prijavite on će verovatno biti na slobodi za 48 časova ili mesec dana kako to već ide”, priča Nikolija.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Upravo zbog toga, što se često nasilnici ubrzo po prijavi nađu na slobodi, žene su još ugroženije, a samim tim su i česte situacije da se žrtva nasilniku iz straha vrati.

Pročitajte još:

„Verovatno žene koje su više puta prijavljivale nasilje se vrate iz nekog straha. Užasna je situacija biti žensko u Srbiji“, ističe Nikolija.

Kako ona kaže, razmišlja kako jednog dana i njena ćerka može da bude žrtva nasilja, a u tom slučaju Nikolija bi pre sama reagovala, nego što bi se obratila institucijama.

…a možda je i već na slobodi

Priča koja sledi zvuči stravično. Od nje je strašnija samo reakcija države i sistema, koja žrtve nasilja ne poštuje i ne čuje. U Goranovom slučaju, nasilnik praktično može da se nađe na slobodi već danas – i to je prava slika našeg društva.

“Užasna je situacija biti žensko u Srbiji”, rekla nam je Nikolija.

Ona se sada potpuno oporavila od jezivih povreda koje je pretpela i čeka da se vrati na posao. Vratila se da živi sa svojom decom u Pakovraće kod svojih roditelja. Kako nam je ispričala, trudi se da ne misli o svemu što je preživela, već joj dnevne obaveze odvlače pažnju od razmišljanja.

U drugom tekstu portal Nova.rs otkriva kako su institucije zakazale u slučaju nasilja u Zablaću.

BONUS VIDEO: Protest protiv nasilja nad ženama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare