Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/EPA/SASA STANKOVIC

Republičko javno tužilaštvo podnelo je zahtev Ustavnom sudu da zabrani rad pokreta "Levijatan", čiji su pripadnici poznati po napadima na neistomišljenike. Dosad je u Srbiji zabranjen rad nekoliko organizacija, a reč o onima koje propagiraju ultradesničarske stanove i čiji su pripadnici poznati po kršenju ljudskih i manjiskih prava.

„Nacionalni stroj“ i „Otačastveni pokret Obraz“, dve su ultradesničarske organizacije čije delovanje je zabranio Ustavni Sud Srbije 2012. godine zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, odnosno zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje.

Foto:EPA/SASA STANKOVIĆ

Vođa organizacije „Nacionalni stroj“ je Goran Davidović Firer, a bio je optužen za izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 2007. godine u Novom Sadu.

Poljska Varsava parada jednakosti parada ponosa LGBT

Do napada je došlo nakon što su u Novom Sadu organizovane demonstracije u znak protivljenja skupu „Nacionalnog stroja“, na dan rođenja nacističkog ratnog zločinca Hajnriha Himlera. Građani su organizovali kontramarš „Stop fašizmu“.

Kako su mediji pisali, učesnike šetnje „Stop fašizmu“ u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Pročitajte još:

Nakon 11 godina procesa, Apelacioni sud u Novom Sadu oslobodio je Davidovića optužbi, iako mu je prethodno izrečena osuđujuća presuda. Van Srbije je bio sve do oslobađajuće presude, nakon koje se vratio.

„Otačastveni pokret Obraz“ je bila ekstremno desničarska organizacija u Srbiji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Organizacija je postala politički aktivnija od 2000. godine, a pažnju na sebe skrenula je nakon što su njeni članovi, zajedno sa fudbalskim huliganima, uzeli učešća u nasilnom sprečavanju Parade ponosa u Beogradu 2001. godine. Vođa ove organizacije je Mladen Obradović, poznat po kršenju ljudskih prava.

Obradović je bio jedan od organizatora više anti-LGBT demonstracija, protesta protiv izložbe umetnika sa Kosova, te skupova podrške haškim osuđenicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Pročitajte još:

„Rad Obraza zabranjen je zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje“, saopštio je 2021. godine Ustavni sud Srbije.

Obradović je osuđivan na osam meseci zatvora zbog izazivanja mržnje i upućivanja pretnji pripadnicima homoeksualne populacije pred otkazanu paradu ponosa 2009. godine.

Za razliku od ove dve organizacije, Ustavni sud je odbio predlog 2012. godine da se zabrani „Srpski narodni pokret 1389“ i „SNP „Naši“.

Podsetimo, Ustavnom sudu je upućen zahtev da se zabrani pokret „Levijatan“ na inicijativu Pokreta slobodnih građana, a prema nezvaničnim saznanjima, zahtev je podneo javni tužilac Goran Ilić.

Foto: Nova.rs

„Zabrana je zatražena, između ostalog, jer pripadnici te organizacije imaju pet pravosnažnih presuda zbog napada na neistomišljenike koji su ih kritikovali. Takođe, stavlja im se na teret ugrožavanje manjinskih i ljudskih prava“, rekao je zvor Nova.rs.

Vođa „Levijatana“ je Pavle Bihali.

VIDEO: Desničari pale baklje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar