Radoje Zvicer i Ljubo Milović Foto:detective-info.com.ua/Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Suđenje crnogorskom policajcu Ljubi Miloviću, koga Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je švercovala drogu iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, odloženo je u četvrtak u Specijalnom sudu u Beogradu za 7. jul jer su se pojavili novi dokazi. Takođe, postupak protiv Milovića je razdvojen u odnosu na ostale optužene jer se nalazi u bekstvu, a prema nezvaničnim saznanjima, pretpostavlja se da je odbegli policajac dobro obezbeđen s obzirom da su crnogorski mediji otkrili da ima račun na kome se nalazi skoro 50 miliona evra.

Protiv Milovića, kao i supružnika Dušice i Daniela Jovanovića, inače radnika BIA i MUP, podignuta je optužnica zbog sumnje da su deo kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Ekvadora u Evropu. Većina okrivljenih terete se da su prenosili novac za Milovića koji je stečen dilovanjem kokaina, a tokom jučerašnjeg dana trebalo je da bude održano pripremno ročište u postupku.

Pročitajte još:

Ipak, odbrana je zatražila da se ono odloži jer su se pojavili novi dokazi, a sud je doneo I odluku da se razdvoje postupci u odnosu na optužene koji su u bekstvu, među kojima je i Milović.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Inače, Milović slovi za saradnika kavačkog klana, odnosno bio je u komunikaciji sa Radojem Zvicerom. Reč je o inspektoru koji se sumnjiči da je preko Skaja razmenio više od 100.000 poruka.

Milović je koristio nekoliko nadimaka na Skaju, poput „Zli poručnik“ i „Oficir“ i imao je nekoliko kriptovanih telefona, a crnogorski istražni organi terete ga da je vođi kavčana odavao poverljive informacije, ali i čuvao leđa. U policiji je suspendovan još 2018., a godinama se nije pojavljivao na poslu.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Ono što je izvesno iz optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljeni su za Milovića prenosili velike svote novca, ukupno 6,8 miliona evra. Ipak, to nije jedini novac sa kojim je Milović dovođen u vezu.

Naime, crnogorski mediji su tokom prošle godine objavili da Milović poseduje bankarski račun na kome su milioni.

Foto:privatna arhiva/Petar Lazović (drugi sdesna)

“Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vreme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina“, piše u dokumentu Europola, preneo je tada portal Libertas.

Pročitajte još:

Crnogorski mediji su tada navodili i da bi se na osnovu slike bankarskog računa moglo zaključiti da se ovaj novac nalazi na jednoj od najpoznatijih platformi za trgovinu kriptovalutama Binance. Ipak, ti navodi ostali su nepotvrđeni.

Nije poznato gde se Milović krije, ali su pretpostavke i da ima dobru zaleđinu s obzirom na količinu novca koji je tokom prethodnih godina zaradio od prodaje narkotika.

Od pripravnika do komesara

Milović je karijeru u policiji započeo još 2002. godine kao policijski pripravnik u Centru bezbednosti Nikšić, gde je radio do 2007. godine kada je rešenjem tadašnjeg direktora Uprave policije, Veselina Veljovića, prebačen u Odeljenje bezbednosti Kotor, na mesto samostalnog inspektora za narkotike.

U rešenju Veljovića se navodi da Milović nije položio stručni ispit, te da mu se daje rok do sredine 2011. godine. Nakon toga, i dalje bez stručnog ispita, Milović je napredovao u zvanje starijeg policijskog komesara za borbu protiv droge.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare