Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; Vesna lalić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; youtube/ Istinomer

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić objavio je predloge kandidata za ministre u novoj Vladi Srbije, a između ostalih, dosadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić viđen je za ministra policije. Gašića srpska javnost pamti, mahom, po pehovima, počevši od maliciozne izjave upućene novinarki, a nakon koje je smenjen s mesta ministra odbrane.

Gašić se na čelu BIA nalazi od 2017., kada je na toj funkciji zamenio Aleksandra Đorđevića, koji je tu dužnost obavljao od oktobra 2013. godine. Pre toga, aprila 2014. godine izabran je za ministra odbrane, a njegov mandat na pomenutoj funkciji obeležili su brojni propusti. Slovi za čoveka bliskog šefu države Aleksandru Vučiću, a tokom boravka u BIA nije se preterano pojavljivao u medijima.

Pre Bezbednosno-informativne agencije, Gašić je bio ministar odbrane. Njegov mandat obeležile su brojne afere, a možda najveće jeste pad helikoptera i smrt nekoliko osoba, među kojima je bila i beba, 2015. godine.

Bratislav Gašić Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

U martu 2015. helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, a tom prilikom poginulo je sedam osoba. Nakon tragedije, Gašić je izjavio da je on, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter.

U pomenutom slučaju u više navrata su se otvarala brojna pitanja, od toga zbog čega je helikopter trebalo da sleti na surčinski aerodrom, iako je pilot apelovao na to da se iskoristi drugi zbog loših vremenskih uslova kobnog dana.

Foto: Vesna Lalić

Sumnje je dodatno podgrejala objava dela medija u kasnim satima tog dana da je helikopter bezbedno sleteo i da je bebu dočekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, te da je sve organizovao ministar odbrane. To je odmah otvorilo sumnju da je slučaj spasavanja bebe hteo biti iskorišćen u svrhu političke propagande.

Pročitajte još:

Ono što je izvesno jeste da za smrt šest osoba niko nije odgovarao.

Iako se očekivalo da će pad helikoptera dovesti do smene Gašića, to se nije desilo. Ipak, smena je usledila nekoliko meseci kasnije, februara 2016. godine, i to nakon izjave upućene novinarki u Trsteniku. Novinarka je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja, nakon čega je Gašić izjavio: „Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu.“

Ova izjava naišla je na brojne osude.

Veza s Jotkom

Inače, Gašića su prethodnih godina u više navrata povezivali i sa kruševačkim kriminalcem Zoranom Jotićem Jotkom, navodeći da njihovo poznanstvo datira još od 2000-tih godina. Gašić se u fokusu našao nakon što je KRIK objavio transkript prisluškivanog razgovora između pripadnika Jotićeve grupe.

KRIK je tada objavio da je nakon ubistva kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca u junu 2018, kruševačka policija počela pomno da motri Jotićevu grupu za koju su verovali da je izvršila ovo ubistvo. Osim što su im prisluškivali telefone, policajci su postavili prislušne uređaje i u automobile Jotića i njegovog bliskog prijatelja, kriminalca iz Beograda Saše Zoraje – sada optuženog da je kao član grupe pomogao Jotiću da sakrije Ždrokinčevog ubicu nakon zločina.

Foto: Printscreen StudioB

Kako piše KRIK, Zoraja u razgovoru sa svojim prijateljem Igorom Neškovićem koji je policija snimila krajem oktobra 2018. govori kako Jotić ne mora da se plaši neprijatelja jer ima veze sa moćnim ljudima.

„Ko da ga ubije? Pa Bratislav Gašić je kod njega na kazanu. Nema ko da ga ubije“, govori Zoraja Neškoviću. Izraz „biti na kazanu” znači da ta osoba prima novac od nekoga.

Kontakt s Koluvijom

Gašić se pominjao i u aferi „Jovanjica“, na kojoj je 2019. godine zaplenjena rekordna količina marihuane. Novinarka BIRN-a i Vremena Jelena Zorić, koja je pomno pratila pomenuti slučaj, otkrila je ranije da je direktor Bezbednosno-informativne agencija (BIA) Bratislav Gašić bio u kontaktu sa vlasnikom „Jovanjice“ Predragom Koluvijom, optuženim za proizvodnju marihuane, a ne predsednikovim bratom Andrejom Vučićem, kako je opozicija tvrdila.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Ovu informaciju potvrdio je i sam predsednik Srbije. Istakao je da je Gašić imao kontakt sa vlasnikom imanja Jovanjica Predragom Koluvijom i dodao da je kontakt bio „bezvezan“, kao i da o njemu postoji službena beleška.

Kako je naš portal ranije pisao, i dok je obavljao funkciju gradonačelnika Kruševca i to od 2012. do 2014. godine imao je sumnjive „poteze““.

Pročitajte još:

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je Gašić „nesumnjivo bio u situaciji sukoba interesa“, pošto je kao prvi čovek Kruševca zaključio četiri ugovora sa preduzećima koja su u vlasništvu i suvlasništvu njegove supruge i sina.

U rešenju Agencije se navodilo da je Gašić 2013. i 2014. godine zaključio dva ugovora sa firmom „ADD Production „, u vlasništvu njegove žene Irene Gašić, i dva sa preduzećem „BNZ Higijenic „, čiji je suvlasnik njegov sin Vladan.

VIDEO: Ministar Gašić i sramni komentar na račun novinarke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare