Foto:Vesna Lalić

Navodi da se Bratislav Gašić nalazi "na kazanu" poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke, samo je još jedna u nizu ozbiljnih optužbi i afera sa kojima se povezuje aktuelni direktor BIA. Njegova ostavka ranije je tražena zbog tragičnog slučaja pada helikoptera u kome je život izgubilo sedmoro ljudi. Kao gradonačelnik Kruševca sklapao je ugovore sa firmom svoje supruge i sina, a sa mesta ministra odbrane smenjen je tek zbog seksističkog komentara da “voli novinarke koje lako kleknu”.

Od momenta kada je ušao u politiku, nalazio se na najodgovornijim funkcijama, a svaku od njih, pratila je bar po jedna ozbiljna afera.

Samo njegovo imenovanje na mesto direktora BIA pratili su negativni komentari,  pogotovo što je na tu poziciju došao kao visoki funkcioner Srpske napredne stranke, iako to zakon zabranjuje. Da bi izigrao zakonske propise i došao na čelo BIA, Gašić je, sledeći primere nekih partijskih kolega, zamrznuo stranačku funkciju.

Ne računajući tragični slučaj pada helikoptera, poslednje optužbe na njegov račun možda su i najozbiljnije do sada. 

“Na kazanu kod Jotke”

Naime, kako je objavio KRIK, da je Gašić bio “na kazanu”, odnosno na platnom spisku poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke, rekao je član ove kriminalne grupe u razgovoru koji je prisluškivala policija, a koji je pušten na jučerašnjem suđenju.

KRIK piše da je nakon ubistva kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca u junu 2018, kruševačka policija počela pomno da motri Jotićevu grupu za koju su verovali da je izvršila ovo ubistvo. Osim što su im prisluškivali telefone, policajci su postavili prislušne uređaje i u automobile Jotića i njegovog bliskog prijatelja, kriminalca iz Beograda Saše Zoraje – sada optuženog da je kao član grupe pomogao Jotiću da sakrije Ždrokinčevog ubicu nakon zločina.

Kako piše KRIK, Zoraja u razgovoru sa svojim prijateljem Igorom Neškovićem koji je policija snimila krajem oktobra 2018. govori kako Jotić ne mora da se plaši neprijatelja jer ima veze sa moćnim ljudima. 

„Ko da ga ubije? Pa Bratislav Gašić je kod njega na kazanu. Nema ko da ga ubije“, govori Zoraja Neškoviću. Izraz „biti na kazanu” znači da ta osoba prima novac od nekoga.

O ovim navodima Gašić se do trenutka objave ovog teksta nike oglasio, niti je odgovorio na pitanja KRIK-a.

Pitanja je direktoru BIA uputio i portal Nova.rs ali odgovori nisu stigli do objave ovog teksta.

Pad helikoptera

Njegovu ostavku sa funkcije ministra odbrane javnost je tražila nakon pada vojnog helikoptera u martu 2015, u kome je poginulo sedmoro ljudi. Helikopter je bio angažovan u akciji spasavanja bebe iz vozila koje zbog odrona na putu kod Novog Pazara nije moglo da se probije do bolnice. Poleteo je po ličnom naređenju Gašića, a pao nedaleko od surčinskog aerodroma.

Mediji su pisali da je pilot pokušao sletanje na drugi aerodrom, ali mu je javljeno da je u Surčinu organizovan prihvat bebe. Nakon ove tragične nesreće, danima se spekulisalo da je to učinjeno zbog političke promocije.

Sumnje je dodatno podgrejala objava dela medija da je helikopter bezbedno sleteo i da je bebu dočekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je sve organizovao ministar odbrane.

Foto: Vesna Lalić

Gašić je tvrdio da je izdao naređenje da helikopter krene u akciju spasavanja, ali da nikome „nije bila namera da se slika“. Rekao je da je te večeri bio u Kruševcu, a da je krenuo za Beograd kada je čuo za nesreću.

On je naknadno izjavio da ne oseća nikakvu odgovornost za pad helikoptera, kao i da bi, da može, sve ponovo uradio. 

Odgovornost nije osećao ni kada je, kako je pisao „Blic“, na sednici Vlade ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru poklonio maketu helikoptera i tako uvredio žrtve i njihove porodice

Ni Više tužilaštvo u Beogradu, ni vojne komisije nisu utvrdile bilo kakvu odgovornost tadašnjeg ministra odbrane.

“Volim novinarke koje lako kleknu”

Umesto već tada, Gašić je smenjen tek godinu dana kasnije, i to zbog seksističkog komentara koji je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović. 

Sve se u decembru 2015. desilo u Trsteniku, kada se tada kao ministar odbrane obraćao medijima. Kada je novinarka čučnula kako ne bi bila u kadru snimateljima, Gašić je rekao: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“.

Nakon ovakvog komentara, javnost, politički lideri, kao i predstavnici nezavisnih institucija tražili su njegovu ostavku, ali je on nije podneo. 

Njegov postupak osudio je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić i najavio da će postupak njegove smene biti sproveden u najkraćem roku. Skupština ga je razrešila sa mesta ministra jednoglasno skoro dva meseca kasnije.

Nije prošlo ni godinu i po dana, a Gašić je imenovan za direktora BIA. Prethodno je to medijima potvrdio i Aleksandar Vučić uz neverovatno obrazloženje.

“Da, on će biti šef BIA, upravo zato što je izdržao godinu i po dana bez ijedne funkcije. A pri tome smo čuli bezbroj deset puta gorih izjava od svih onih koji su ga napadali, a koje vi podržavate na različite načine, i u Narodnoj skupštini i preko društvenih mreža, i koji nikada nisu rekli ‘izvinite’. Gašić je godinu i po dana bio izopšten sa javne scene, mislim da je veoma visoku cenu platio za jedan težak incident, i uz sve njegovo izvinjenje”, rekao je Vučić.

Sklapao ugovore sa firmama supruge i sina

Njegova biografija nije bila bez mrlja ni pre nego što je postavljen za ministra odbrane. On je prethodno obavljao funkciju gradonačelnika Kruševca i to od 2012. do 2014. godine.

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je Gašić „nesumnjivo bio u situaciji sukoba interesa“, pošto je kao prvi čovek Kruševca zaključio četiri ugovora sa preduzećima koja su u vlasništvu i suvlasništvu njegove supruge i sina.

U rešenju Agencije se navodilo da je Gašić 2013. i 2014. godine zaključio dva ugovora sa firmom „ADD Production „, u vlasništvu njegove žene Irene Gašić, i dva sa preduzećem „BNZ Higijenic „, čiji je suvlasnik njegov sin Vladan.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Kako je prenela RTV, ugovorima sa kompanijom „ADD Production “ od 30. januara 2013. i 2. februara 2014, u koje je Agencija imala uvid, propisano je da se tom preduzeću plaća 100.000, odnosno 150.000 dinara mesečno za uslugu obaveštavanja javnosti o radu gradskog rukovodstva.

„BNZ Higijenic“ dobio je 720.000 dinara za uslugu „elektronskog informisanja na LED ekranu za potrebe Gradske uprave“ prema ugovoru od 26. februara 2013. godine, a ugovorom od 3. marta 2014. propisano je da grad Kruševac toj firmi plaća 100.000 dinara mesečno za usluge u oblasti informisanja i emitovanja programa.

Takođe, “ ADD Production“ je iz budžeta grada dobila 3.980.000 dinara subvencija od 2012. do 2014. godine, kada je na čelu Kruševca bio Bratislav Gašić, a kompanija njegovog sina dobila je u istom periodu 1.640.000 dinara, od čega preko milion samo u 2014. godini.

Gašić je u izjavi za BIRN rekao da nije bio u sukobu interesa kada je, potpisujući poslovne ugovore, preduzećima u vlasništvu svoje porodice dodelio budžetska sredstva. 

“Pa ne mogu ja da se odreknem svoje porodice”, obrazložio je Gašić.

Nije keramičar nego baštovan

Od ulaska aktulenog direktora BIA spekulisalo se i o njegovom obrazovanju, a na pitanje da li ga dotiču prozivke da je bio keramičar, on je za Nedeljnik odgovorio da nije bio keramičar, nego baštovan.

„To (keramičar) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, koju znam ko je falsifikovao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar“, rekao je Gašić.

U zvaničnoj biografiji navodi se da je završio OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“ u Kruševcu, kao i da je srednje školsko obrazovanje stekao je u Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“ i stekao diplomu građevinskog tehničara.

Zvanje diplomirani ekonomista stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Istinomer je preneo da je više od 20 godina vodio privatno preduzeće ”Santos”, u čijem sastavu funkcionišu Televizija ”Plus” i ”Santos” proizvodnja čaja, nat proizvoda i kafe. Pored toga bavio se i prometom derivata i bio je vlasnik dve velike benzinske pumpe. 

Bio je suvlasnik „Grand kafe“, jednog od najvećih srpskih proizvodnih brendova. 

Vodio je ženski odbojkaški klub ”Kruševac Santos” do Prve B lige, a bio je i direktor fudbalske škole ”Napredak”. 

U martu 2013. godine imenovan je za predsednika Upravnog odbora JP ”Srbijagas” Novi Sad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare