Foto: Printscreen/YouTube/Guardia Civil, Privatna arhiva

Edin Gačanin zvani Tito, jedan od vođa super-kartela, koji je distribuirao kokain za evropsko tržište, odnedavno se ponovo nalazi na slobodi. Tito je godinama bio neuhvatljiv za istražne organe, nije se znalo čak ni njegovo pravo ime a onda mu je jedna irska svadba došla glave.

Gačanin, zvani Tito i Dino, uhapšen je u Dubaiju kao deo „super-kartela“ koji švercovao tone kokaina u Evropu.

Prilikom velike akcije EUROPOL-a zaplenjeni su luksuzni satovi, automobili, a pretresi su vršeni na više lokacija u više zemalja.

Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova
Foto: Europol

Akcija je izvedena u Španiji, Holandiji, Belgiji, Francuskoj i Ujedinjenim arapskim emiratima, uz obaveštajnu podršku američke agencije DEA. Uhapšeno je ukupno 49 osumnjičenih, među njima i neki visokopozicionirani članovi kartela, koji su pomoću kriptovanih telefona upravljali operacijama šverca ogromnih količina kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Sem predmeta, zaplenjeno je i droga, ukupno 30 tona kokaina.

Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova
Foto: Europol

Gačanin je dugi niz godina bio neuhvatljiv za istražne organe. Njegovo ime najpre je počelo da se pojavljuje u peruanskoj štampi, kao čovek sa mnogo novca koji kupuje velike količine kokaina i potom ih šalje i prodaje u Evropi.

Pročitajte još:

„Tito je postao važan cilj za DEA. Rođen je u Srbiji, ima između 45 i 50 godina, a njegov značaj možda je i veći od onoga koji je nekada imao Hoakin Guzman (El Čapo), osuđen na doživotni zatvor i još 30 godina u Americi“, pisali su ranije peruanski mediji.

Proteklih godinama bio je enigma za istražitelje a njegov identitet otkriven je zahvaljujući jednoj svadbi. U bezbednosnim službama u tom periodu uveliko se pominjao super-kartel koji je distribuirao drogu za evropsko tržište, a jedino ime koje su službe imale jeste Daniel Kinahan.

Daniel Kinahan Foto: Jon Nazca / News Licensing / Profimedia

Reč je o šefu irske mafije koji je zbog problema iz rodne zemlje moram da pobegne i to u Dubai. U tim godinama utočište u Dubaiju našao je upravo i Gačanin.

Počela je saradnja a Gačanin je u to vreme i dalje bio enigma za istražitelje. Pominjao se izvesni Tito i Dino, ali ne i njegovo pravo ime.

Edin Gačanin Tito Foto: Privatna arhiva

Sve do 2017. godine.

Te godine, Kinahan je rešio da se oženi i pozvao je sve svoje prijatelje, ali i poslovne saradnike. Agenti DEA, kao da su predosetili, pa su došli do spiska gostiju na kojem su imali i šta da vide – sam vrh super-kartela.

Na spisku su bili i Rafaele Imperiale, vođa napuljske Kamore, jedne od najsurovijih italijanskih kriminalnih organizacija, marokansko-holandski kriminalac Ridvan Taži, kao i jedan od najuticajnijih narko-bosova Južne Amerike, Čileanac Rikardo Rikelme Vega, zvani El Riko.

CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia

I misteriozni Tito je konačno dobio ime, utvrđeno je da je reč o Edinu Gačaninu, rodom iz Sarajeva.

Narednih meseci je krenula opservacija, koja je trajala nekoliko godina. Završena je akcijom EUROPOL-a pre nekoliko meseci kada je „pala“ vrhuška super-kartela.

BONUS VIDEO: Velika akcija Europola, razbijen kokainski kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar