„Ministarka pravi razdor u sudovima zbog povećanja plata“

Hronika 28. apr. 202113:00
Podeli:
Maja Popovic
Maja Popović Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Sindikat pravosuđa Srbije saopštio je danas da je ogorčen zbog odluke Visokog saveta sudstva o povišici osnovne plate za 15 odsto samo sudijama parničnih odeljenja iz nekoliko većih sudova u zemlji, dok se to neće odnositi i na ostale službenike iz tih istih sudova, koji su, kako tvrdi Sindikat, podjednako, ako ne i više optrerećeni poslom od sudija.

Kako je navedeno u saopštenju Sindikata pravosuđa, povećanje plata očekuje samo sudije parničnih odeljenja Prvog osnovnog suda i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Osnovnog suda u Novom Sadu, Prekršajnog suda u Beogradu, kao i Odeljenja za maloletnike Višeg suda u Beogradu.

„Visoki savet sudstva u navedenim odlukama konstatovao je da sudije zaslužuju povišicu zbog preopterećenosti obimom posla i upražnjenih sudijskih mesta, a ministarka pravde kao član Visokog saveta sudstva, slučajno ili namerno, zaboravila je da je osoblje u nadležnosti Ministarstva pravde, kao i da je osoblje koje te sudije prati u radu isto ili čak i više opterećeno pošto jedan zaposleni opslužuje najčešće dvoje-troje sudija. Dakle, i osoblje zaslužuje povišicu zbog istih razloga“, saopštio je Sindikat pravosuđa.

U daljem tekstu, Sindikat navodi da je podsetio ministarku da je zabrana zapošljavanja, barem kada je pravosuđe u pitanju, i dalje na snazi, kao i to da je nedostatak zaposlenih očigledan, s obzirom na to da ni preraspodela zaposlenih i poslova više ne može da obezbedi normalno funkcionisanje.

Pročitajte još:

„Zaključak je da se opterećenost drugačije računa između nosilaca pravosudnih funkcija i administracije. Nespokojstvo i nezadovoljstvo administracije je opravdano jer i ove odluke su potvrda koliko je poremećen sistem vrednosti. One su poraz poštenja, solidarnosti, otuđenja i ogledalo neljudskosti i, kao takve, prave razdor i okreću ljude jedne protiv drugih. Šta reći o časti i dostojanstvu sudija nagrađenih zbog povećanog obima posla sa kojima će raditi obespravljeno administrativno osoblje, osim da su moralno zaostali jer ćute na svakakve nepravde i nezakonitosti u pravosuđu.

Pročitajte još:

Komentari

Vaš komentar