Ivana Josifović Foto: N1

Sudije su nedavno birale svoje kolege za Visoki savet sudstva (VSS), telo koje će u narednom periodu garantovati nezavisnost sudstva, a po svemu sudeći rezultati su sve iznenadili. Najviše glasova dobila je predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić, a rezultati ovogodišnjih izbora upućuju na to da će po svemu sudeći srpsko pravosuđe, makar u telu VSS, biti nezavisnije od uplita politike, ali i aktuelnog režima na vlasti.

Da su ovogodišnji izbori bili faktor iznenađenja govori reakcija velikog broja pravnika, koji su izrazili zadovoljstvo povodom rezulatata. Sa druge strane, malo drugačije iznenađenje bilo je prisutno i kod pojedinih sudije, inače kandidata za VSS, koji su očigledno očekivali drugačiji ishod.

Među njima je bila i sudija Ivana Josifović, kandidat Udruženja sudija i tužilaca Srbije, a koje je u više navrata u javnosti dovođeno u vezu sa aktuelnom vlašću, koja nije dobila svoje mesto u Visokom savetu sudstva.

Pročitajte još...

„Da su i nju iznenadili rezultati izbora govori i činjenica da je na glasanje došla sa fotografom, verovatno očekujući da će biti izabrana. Ipak, očigledno nije očekivala da će biti ovakvih rezultata, te se njeno ime ne nalazi na spisku onih kojima su kolege iz pravosuđa odlučile da daju poverenje“, kaže izvor našeg portala iz pravosuđa.

Inače, sudija Josifović je član Udruženja sudija i tužilaca (UST). Ona se na ovogodišnje izbore kandidovala na jednoglasni predlog svih sudija Višeg suda u Novom Sadu i svih sudija Privrednog suda u Novom Sadu.

Josifovićeva se nalazi na mestu predsednice Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca.

Prema rezultatima, novi članovi VSS-a biće Vukica Kužić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Ivanjici, Žak Pavlović, sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Marija Aranđelović Jureša, sudija Višeg suda u Beogradu i Zorana Delibašić, sudija Vrhovnog kasacionog suda.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare