Nova ministarka pravde: Stručna i nepoznata javnosti

Politika 25. okt. 202022:5116 komentara
Podeli:
Maja Popović Foto: Ministarstvo pravde/Promo/BIA/ ANA GENIC

Maja Popović, novo lice u Vladi Srbije, advokat po struci i buduća ministarka pravde, sudeći po zvaničnoj biografiji ima blistavu karijeru iza sebe, a na mesto u Nemanjinoj 11 dolazi iz Bezbednosno informativne agencije (BIA).

Na čelu Ministarstva pravde, Popović će naslediti Nelu Kuburović, a na novi posao dolazi sa pozicije šefa kabineta i savetnice direktora BIA, Bratislava Gašića. Možda upravo to mesto gde je radila doprinosi tome da podataka o njoj nema mnogo.

Popović je osnovno obrazovanje stekla u Beogradu, a srednju školu je završila u Španiji u statusu đaka generacije, na engleskom koledžu „Baleares international school“. Pravni fakultet u Beogradu upisala je 1989. godine, a završila ga u roku, u svojoj 21. godini. Usavršavala se i na Pravom fakultetu u Novom Sadu, a radno iskustvo sticala je u Advokatskoj kancelariji Vesne Kušić, a potom i kao sudijski pripravnik i saradnik u Okružnom sudu u Beogradu.

U svojoj 26. godini izabrana je za sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu, a postupala je i kao istražni sudija i kao predsednik veća u građanskom odeljenju.

Od januara 2000. godine pa narednih 12 godina, radila je kao advokat u sopstvenoj advokatskoj kancelariji, gde je zastupala pravna i fizička lica u svim materijama pred redovnim i trgovinskim sudovima, u krivičnim, trgovinskim, građanskim i vanparničnim predmetima. Zastupala je okrivljene u predmetima visokotehnološkog kriminala, kao i u predmetima pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal.

Maja Popović Foto: Ministarstvo pravde/Promo

Od 2012. do 2014. zaposlena je u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć kao pomoćnik direktora za nemedicinske poslove.

Potom se zapošljava u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Tokom službe u Agenciji raspoređena je u upravi za međunarodnu saradnju. Nakon toga obavljala je poslove u Upravi za ljudske resurse, sistemsko pravne, imovinske i stambene poslove na mesto načelnika odeljenja za sistemsko pravne, normativne, imovinsko pravne i stambene odnose.

Potom postaje šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije. Кarijeru u BIA nastavlja na mestu specijalnog savetnika direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Maja Popović tečno govori engleski, španski, italijanski i francuski jezik, udata je i majka je dvoje malelotne dece.

Komentari

Vaš komentar