Marija Aranđelović Jureša Foto: Printscreen/YouTube/RTS

Marija Aranđelović Jureša izabrana je za člana Visokog saveta sudstva i za razliku od nekih sudija koje su se munjevito probile, ona je sudila 20 godina u Prvom osnovnom sudu u Beogradu pre nego što je napredovala 2018. i postala sudija novoosnovanog odeljenja za suzbijanje korupcije u beogradskom Višem sudu. Aranđelović Jureša je pre mesec dana, u okviru projekta koji je radio KRIK, a u vezi sa profilima sudija, istakla da sudije treba da napreduju na osnovu objektivnih kriterijuma, a da o tome odlučuje Visoki savet sudstva. Kako portal Nova.rs saznaje, pravnica Aranđelović Jureša uživa veliki ugled među kolegama u pravosudnim krugovima.

„Moj stav je da bi napredovanje sudija ‘po redu’ i objektivnim kriterijumima trebalo uvek da se podrazumeva (kako sudijama tako i članovima Saveta koji odlučuju o tome), a da prekoredno napredovanje može i mora biti samo posledica transparentne i stvarne pravničke izuzetnosti, za pojedince koji to stvarno zaslužuju“, istakla je tada Aranđelović Jureša, u svom odgovoru za KRIK.

Pročitajte još...

Inače, ona je 1994. godine počela kao pripravnica u Okružnom sudu u Beogradu, posle dve godine je postala stručna saradnica u istom sudu, a 1998. godine počela je da radi kao sudija.

Tom prilikom je istakla i da pretpostavlja da su je za Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije preporučili efikasan i kvalitetan rad, kao i lični i profesionalni ugled. Ovo odeljenje dobija sve veći broj složenih slučajeva, ali Aranđelović Jureša je tada napomenula da novi sudski postupci zavise od tužilaštva.

„Smatram da bi korupciju u Srbiji trebalo ozbiljno shvatiti, te suzbijati što sveobuhvatnije i efikasnije. Uloga sudova je posledična i u velikoj meri zavisi od rada drugih državnih organa, pre svega tužilaštva i policije.“

Marija Aranđelović Jureša Foto: Printscreen/YouTube/RTS

Od slučajeva koji su bili pod okom javnosti Aranđelović Jureša sudila je u nekoliko. Poznatog kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam osudila je 2013. godine na sedam meseci zatvora zbog ometanja policajca prilikom intervencije u jednom beogradskom restoranu. Postupak dug oko 10 godina u kom su radnici Radio-televizije Srbije (RTS) tužili ovu kuću zbog neopravdanog otpuštanja 1993. godine okončala je ubrzo pošto ga je preuzela od kolege – postupak je završen sporazumom između radnika i RTS-a.

Od 2016. Aranđelović Jureša je i zamenica Disciplinskog tužioca u Visokom savetu sudstva, funkcije koja podrazumeva da pokreće postupke protiv kolega za koje postoji sumnja da su prekršili sudijski kodeks i pravila struke. Za ovu poziciju se prijavila jer, kako je tada u svom odgovoru za KRIK istakla, veruje da je neophodno efikasnije kažnjavanje sudija koje nesavesno vrše funkciju i čije ponašanje nije dostojno pozicije sudije.

„Pre svega u cilju zaštite ugleda sudijskog poziva i izbegavanja stvaranja pogrešnog utiska u javnosti da su ‘sve sudije iste’ ili da su ‘sve sudije korumpirane.“

Pročitajte još...

Njen rad u periodu od 2015. do 2017. godine Visoki savet sudstva ocenio je kao izuzetno uspešan s obzirom na to da je gotovo najveći broj odluka donela u roku, dok su joj u istom periodu ukinute samo dve presude. Vlasnica je stana na Novom Beogradu, dok njen suprug poseduje tri stana u užem centru grada.

Suđenje Sretenu Jociću 

Poznati kriminalac Sreten Jocić u oktobru 2007. godine slavio je rođendan u beogradskom restoranu „MG“ na Čukarici. Kada je u lokal ušla Interventna policija i pokušala da legitimiše prisutne, među kojima i Jocića, on je odbio da posluša policajca i da izađe iz lokala i počeo je da vređa. „P**ke pandurske, šta vi mene privodite, ko vas je poslao, je**ću vas u usta“, rekao je policajcima Jocić. Pošto se opirao i odgurnuo policajca, morali su na silu da ga izvedu iz lokala i odvezu u policijsku stanicu.

Jocić je zbog ovoga 2010. godine optužen za ometanje policajca pri vršenju službene dužnosti pa mu se sudilo pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Suđenje je trajalo oko tri godine. Sudija Marija Aranđelović Jureša kaže za KRIK da je u ovom postupku saslušala više desetina svedoka pre nego što je donela presudu. Jocića je u junu 2013. godine osudila na sedam meseci zatvora. Presudu je četiri meseca kasnije potvrdio Apelacioni sud u Beogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare